Kurkistus sodan todellisuuteen – Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas (2017)

ensi-ilta pe 27.10.2017

kesto 3h, ikäraja 16

Kurkistus sodan todellisuuteen

Tämän vuoden Tuntematon sotilas on kolmas Väinö Linnan romaanista tehty filmatisointi. Suomen elokuvatuotannon mittakaavalla jättimäinen seitsemän miljoonan euron budjetti takaa katsojalleen teknistä laatua ja aidon sotaelämän taidokasta kuvausta. Uusi lokakuussa ensi-iltansa saanut Tuntematon sotilas on kauan kestänyt projekti, jonka lopputuloksen todistamista ovat monet suomalaiset odottaneet. Se tekeekin jatkosodan tapahtumista kertovasta elokuvasta vuoden suurimman tapauksen kotimaan viihdekentällä, kun ensi-iltaviikonloppunaan elokuvan kävi katsomassa 121 827 suomalaista. Enemmän katsojia ovat avausviikonloppuina keränneet vuonna 2015 ilmestyneet 007 Spectre (136 458) sekä Star Wars: The Force Awakens (122 237). Jää nähtäväksi, mikä on Tuntemattoman sotilaan lopullinen katsojamäärä.

Luonteikkaiden miesnäyttelijöiden dialogit ja tunteilut olivat luontokuvauksen lisäksi elokuvan keskiössä. Esimerkiksi suuremmille yleisöille tuntemattomampi Johannes Holopainen saa loistaa reserviupseeri Kariluodon roolissa. Eero Ahon alikersantti Rokka on vaikuttava ja jää henkilökohtaiseksi lempihahmokseni. En pitänyt siitä, että elokuva on osittain kuorrutettu tutuilla naamoilla ja etenkin on yritetty vetää nuoria katsojia puoleensa joillakin näyttelijävalinnoilla. Viihdeohjelma Putouksesta isoille yleisöille tutuiksi tulleet Aku Hirviniemi ja Jussi Vatanen ovat liian turvallisia valintoja pääosiin. Tosin ihmiset ehkä haluavat nähdä tarpeeksi tuttuja näyttelijöitä. Pop-tähti Robin Packalénin esittämä pieni sivurooli ei vakuuttanut minua, kun näin hänet vain omana itsenään. Salatuista elämistä tuttujen Hemmo Karjan ja Emil Hallbergin naamojen vilahdukset elokuvassa lähinnä naurattivat.

Korvissani soi hieman esityksen jälkeen, kun elokuvassa viljellään pommien paukahduksia sekä aseiden tykitystä. Vaikkakin en avohaavojen ja sisäelinten katselusta nauti, on mielestäni hyvä, että sodan todellisuutta ei silotella. Tykkäsin myös siitä, että videokuvan alareunassa ilmoitettaan aina kaupunkien tai paikkojen nimet sekä tapahtumien ajankohdat, mikä helpottaa katsojan kärryillä pysymistä. Muutamia kertoja elokuva sai jännityksellään ihoni kananlihalle ja pomppaamaan tuolilta säikähdyksestä. Tunteikkaat juonenkäänteet, kuten Eero Ahon esittämän Antero Rokan perheen hyvästit, saivat silmäni kostumaan.

Suomalaisen luonnon puhtaus ja kauneus jäi elokuvasta mieleen. Heti teki mieli päästä mökille valkoisten hankien keskelle hiihtämään. Elokuva nosti kansallisylpeyttäni, ja sen jälkeen olen halunnut tehdä ja kokea enemmän suomalaisia asioita. Olen muun muassa maistanut mustikkakukkoa ja sultsinoita ensimmäistä kertaa. Haluaisin matkustaa enemmän Suomessa sekä pitää omia perinteitämme yllä ja herättää niitä henkiin. Juuri perinteiden ja suomalaisen kulttuurihistorian välittämisessä Louhimiehen elokuva onnistui mielestäni hyvin.

Uusi Tuntematon sotilas on oiva muistutus meille nuorille koko Suomea ravistelleesta jatkosodasta, jonka vasta vähän aikaa sitten tapahtuneita kurjuuksia voimme päästä ymmärtämään paremmin tämän elokuvan myötä.

Sara Löyttyniemi

Kuvassa Johannes Holopainen Kariluodon ja Eero Aho Rokan roolissa

Kuva: Juuli Aschan © Elokuvaosakeyhtiö Suomi 2017 (http://www.finnkino.fi/Event/302345/)