Lars Sundin maagista kerrontaa

Äidinkielen opettaja Katariina Soine vinkkaa ensimmäisen kirjan Opettajien lukuvinkki -palstalla. Katariinan valinta on Kolme sisarta ja yksi kertoja (2014).

Suomenruotsalaisen Lars Sundin vuonna 2014 ilmestynyt romaani Kolme sisarta ja yksi kertoja kertoo kolmesta nuoresta naisesta sodanjälkeisessä Suomessa. Tarina alkaa neljäkymmentäluvulta ja ulottuu aina seitsemänkymmentäluvun kynnykselle. Nuorilla naisilla on erilaiset haaveet ja lähtökohdat, mutta heitä yhdistää heidän teatteriharrastukseensa liittynyt tragedia, joka ei unohdu.

Nimensä mukaisesti teoksessa on keskeisessä roolissa myös kertoja, rampautunut ratavartija, jonka on kertojana vähän kuriton: välillä hän toimii ulkopuolisena sivustakatsojana, välillä osana kuvaamiensa henkilöiden tarinaa. Kertoja kuvaa tarkast ja todenmukaisesti pikkukaupungin sodanjälkeistä työntäyteistä ja tulevaisuudenuskoista elämää. Välillä teoksen kerronta kuitenkin irtoaa hilpeästi realismista: ratavartija käy mökissään tiuhaan oppineita keskusteluja erään kriittisen ja porvarillisen variksen kanssa. Sundia onkin kirjailijana verrattu eteläamerikkalaiseen Gabriel Garcia Marqueziin, maagiseen realistiin.

Teos pitää tiiviisti otteessaan alusta loppuun asti. Ratkaisematon, vuosikymmenien takainen mysteeri kutkuttaa lukijaa koko teoksen ajan, ja lopussa Sundin kertoja yllättää täysin.

Katariina Soine