Up with People äikäntunnilla

Up with People on ryhmä 17 – 29-vuotiaita nuoria, jotka matkustavat ympäri maailmaa esittämässä musiikkiesityksiä. Järjestö on toiminut jo pitkään, ja ryhmään liittyy uusia jäseniä eri puolilta maailmaa koko ajan lisää. Lipputulot menevät hyväntekeväisyyteen, joten ryhmän jäsenet ovat vapaaehtoistyöntekijöitä. He ovat reissussa aina kuusi kuukautta tai kokonaisen vuoden ja viipyvät jokaisessa maassa noin viikon. Paikalliset perheet majoittavat heidät ja tutustuttavat ryhmän jäseniä oman maansa kulttuuriin.

Äidinkielen kurssimme sai vieraakseen Up with People -ryhmästä yhdysvaltalaiset Tedin ja Stephanien, jotka tulivat pitämään meille työpajan nimeltä Take a Stand. Ensin he kertoivat meille järjestönsä toiminnasta ja siitä, kuinka paljon ryhmän jäseniä on maailmassa.

Tietoiskun jälkeen pelasimme hetken nimileikkejä, jotta tulimme heille edes jotenkin tutuiksi ja jotta tunnelma vapautuisi. Leikkien jälkeen pääsimme asiaan. Ted ja Stephanie esittivät meille erilaisia arvoihin liittyviä kysymyksiä, joihin tuli reagoida. Luokkahuone jaettiin kahteen osaan: väitteen kanssa samaa mieltä ja eri mieltä olevaan osaan. Oma mielipide osoitettiin valitsemalla puoli.

img_4622Oli mielenkiintoista huomata, kuinka eri mieltä samanikäiset ja suhteellisen samoissa olosuhteissa eläneet nuoret ovat. Esimerkiksi kysymykset ”Tappaisitko koiran, jos se tarkoittaisi sitä, että maailmaan tulisi rauha?” ja ”Uskotko, että maailma on parempi paikka 20 vuoden jälkeen?” jakoivat paljon mielipiteitä. Tällä tavoin oli helppo ilmaista oma mielipiteensä, koska aina oli joku, joka oli samaa mieltä. Yhtäkään mielipidettä ei ollut pakko perustella, mutta omaa kantaansa sai täydentää vapaasti ilman tuomitsemista.

Up with People on oikea järjestö sinulle, jos olet kiinnostunut esiintymisestä, matkailusta, kielten ja kulttuurien opiskelusta tai vapaaehtoistyöstä. Ryhmän jäsenet luovat yhteyksiä nuorten välille ympäri maailmaa aina Suomesta Australiaan ja sieltä Amerikkaan. Kaiken kaikkiaan Up with People -ryhmän jäsenten vierailu oli mukava ja mieleenpainuva.

Pinja