Smoothieta ja kansainvälisiä suhteita ulkoministeriössä

soini2

Koulukohtainen historia 7 -kurssi käsittelee kansainvälisiä suhteita ja maailman muutosta Suomen ja suurvaltojen näkökulmasta. Ryhmämme pääsi vierailemaan ulkoministeriöön 12.9., ja isäntänämme toimi itse ulkoministeri Timo Soini. Tilaisuudessa olivat mukana Timo Soinin lisäksi esimerkiksi ulkoministeriön viestintäjohtaja Jouni Mölsä sekä ulkoministerin erityisavustaja Riikka Taivassalo.

Ulkoministeriö oli käytänteiltään hyvin virallinen, niin kuin asiaan kuuluukin. Saimme esimerkiksi omat nimilaput, ja meitä pyydettiin nousemaan seisomaan ulkoministerin saapuessa huoneeseen sisään. Soinista huokuva helposti lähestyttävyys ja rento ote tilaisuuteen kuitenkin kevensivät tunnelmaa. Ulkoministeriö oli huomioinut meitä, ja saimme valita, otammeko smoothien vai fruitien. Meitä kohdeltiin arvokkaasti vieraina. Soini aloitti vierailun kättelemällä kaikki vieraat läpi, minkä jälkeen hän piti perusteellisen puheen Suomen suhteista Venäjään ja Yhdysvaltoihin. Hän toi esille Helsingin heinäkuisen Trumpin ja Putinin tapaamisen, joka kulkee myös nimellä Helsinki 2018. Hän sivusi myös Kiinaa puheessaan.

Soinin jälkeen puheenvuoron sai viestintäjohtaja Jouni Mölsä, joka keskittyi puheenvuorossaan mediaan sekä kertoi, miten eri maiden median edustajat huomioitiin Helsinki 2018 -huippukokouksessa. Mölsä kertoi, kuinka median edustajista pidettiin huolta tarjoamalla esimerkiksi lämmintä ruokaa ympäri vuorokauden. Jokainen yksityiskohta oli tarkkaan mietitty, ja Suomesta halutaan antaa tietty ja hyvä kuva median edustajille ja käyttäjille.

Huippukokouksen logonkin suunnittelu oli tarkkaa työtä. Logossa on kolme ympyrää, jotka luonnollisesti kuvaavat Yhdysvaltoja, Venäjää sekä Suomea. Suomi on logossa keskimmäinen vaalea ympyrä. Mölsä kertoi eloisasti logon tulkinnasta. Ei haluttu ihmisten saavan sellaista kuvaa, että Suomi on kahden suuren maan välissä ikään kuin siltana, sillä silta on passiivinen väylä. Suomi on aktiivinen, ja vaalea ympyrä kuvastaakin valokeilaa, jossa Suomi oli. Kahden suurimman maan johtajat tapasivat Suomessa, ja Suomi on koko maailman valokeilassa. Mölsän mukaan huippukokouksesta tehtiin miljoonia artikkeleita ympäri maailmaa.

1200px-Helsinki2018

Mölsän puheenvuoron päätyttyä ryhmämme sai esittää ulkoministeri Soinille kysymyksiä. Kysymykset liikkuivat Soinin poliittisten peliliikkeiden, kansainvälisen politiikan sekä ulkoministerin sananvapauden ympärillä. Aloitin kysymällä syytä siihen, että Soini siirtyi Perussuomalaisista Sinisiin. Soini myönsi, että hänen itsensä perustaman  puolueen jättäminen oli kova paikka, mutta välttämätöntä. Soini myös korosti ajatusta, että aina on tarvetta Perussuomalaisten ja Sinisten kaltaiselle puolueelle. Uusia puolueita syntyy, ja vanhoja puolueita kuolee. Myös ajankohtaiset Soinin aborttikannanotot nousivat puheeksi. Soini keskittyi perustelemaan enemmän henkilökohtaista kantaansa asiaan, kuin ottamaan kantaa siihen, saako ulkoministeri puhua mitä vain.

Lopuksi Soini mainitsi ikään kuin ohimennen olevansa myöhässä ministerikokouksesta eduskunnasta vierailumme takia. Ministerillä oli silti aikaa jäädä kyselemään meiltä koulusta ja ylioppilaskirjoituksista. Soini lopulta kuitenkin lähti kokoukseensa, ja ryhmämme pääsi kurkistamaan ulkoministerin työhuoneeseen. Siellä saimme vielä kotiin viemisiksi paperikassit, joihin oli laitettu kaikenlaista esittelylehtisestä avaimenperään.

Ulkoministeriön vierailu oli erittäin mielenkiintoinen ja ainutkertainen kokemus. Harva lukiolaisryhmä saa esittää itse ulkoministerille kasvotusten kysymyksiä ajankohtaisista aiheista. Tällaisia historian tunteja on vain Tapiolan lukiossa!soini1

Kuvat: Pia Liimatainen ja Wikipedia