Ope vastaa – vuorossa Marika Hagros

Tervetuloa Opiskelija kysyy ja opettaja vastaa -palstalle. Palstan tarkoituksena on valaista hieman opettajien arkea ja työtä meille opiskelijoille. Ajatuksena onkin, että Vitsanen toimittaa jatkossa säännöllisesti tälle palstalle materiaalia. Olemme kysyneet teiltä kysymyksiä, joille olette aina halunneet vastauksia, ja välittäneet nämä kysymykset opettajille. Tällä kertaa Vitsasen toimituksen haastateltavana oli matikan opettajamme Marika Hagros.

Miten paljon tiedät matikan opettajastamme Marika Hagrosista? Olet ehkä käynyt hänen tunneilla – tai sitten et – mutta luultavasti tiedät hänestä ainakin pari asiaa. Tiedät, ettei hänen tunneilta kannata myöhästyä. Tiedät varmaan myös, ettet saa läksypisteitä, vaikka kuinka “hyvä“syy poissaolollesi olisi. Etkä todellakaan huijaa tehtyjen läksyjen määrää. Se ei olisi Marika Hagrosin kohdalla lainkaan fiksua. Jos olet ylipäätänsä vähänkään fiksu niin et ota koko kurssin aikana kännykkääsi esille. Tiedät, ettei tästä seuraisi muuta kuin harmia. Kurssiarvosana todellakin notkahtaisi.

Kaikesta huolimatta pidät Marika Hagrosin tunneille menosta, sillä tiedät, että vastassa on opettaja, joka oikeasti osaa opettaa – täydellä sydämellä.

Mutta mitä muuta tiedät? Tiedätkö, mitä matikan opettajamme harrastaa? Minkälaista hänen lukioelämänsä oli? Miten on mahdollista, että hän tulee aina ajoissa paikalle? Ja miksi hän onnistuu aina näyttämään niin siistiltä – vaikka kyseessä olisikin maanantai? Uskon, että jotkut vastaukset saattavat yllättää sinut.

Marika Hagros ei ole mikään tavallinen matikan opettaja vaan oikea supernainen. Vapaa-aikaa hänellä ei olekaan, sillä jos sitä on, hän onkin jo keksinyt jotain uutta tekemistä. Kahden, noin ala-asteikäisen lapsen äiti ehtii kaikesta huolimatta urheilemaan hyvinkin säännöllisesti ja käy mielellään bodypump-tunneilla. Valitettavasti opiskelijat eivät pääse jatkossakaan bodypump tunnille yhdessä Marikan kanssa. Toimituksen nimittäin udellessa, missä Marika käy salilla, hän vain hymähtää ja toteaa, ettei kai hänen täytyisi tuohon kysymykseen vastata. Ehkä ensi kerralla toimitusta onnistaa paremmin. 😉

Vaikka et siis pääsisi samoille bodypump tunneille, voit koettaa osua Marikan kanssa samaan lomakohteeseen, sillä hän paljasti, että seuraava reissu saattaisi suuntautua Espanjaan. Mieluiten hän kuitenkin lähtisi perheensä kanssa Italiaan, mutta Espanjassa on kuulemma kaikki niin paljon helpompaa. Italia on kuitenkin lähempänä Marikan sydäntä, ja italia taittuu Marikalta hyvinkin sujuvasti. Harva varmaan tietää, että meidän matematiikan opettajallamme on myös italian kielen opettajan pätevyys. Oikeastaan Marika on niin sanottu kielinero.

Marikan kielellinen nerous ei sinänsä taida olla meille yllätys. Harva matikan opettaja korjaa opiskelijoiden kielelliset virheet lennosta. Marikan tunnilla saakin varoa, ettei sano pilkkuja pisteiksi ja lisäämistä plussaamiseksi. Kysyimmekin Marikalta, kirjoittiko hän äidinkielestä laudaturin. Vastaus on kyllä. Eikä litania lopu siihen. Matematiikan opettajamme on kuuden laudaturin nainen. Jos tämäkään ei ihmetytä sinua, niin oppiaineet, joista nämä laudaturit tulevat, saattavat jopa yllättää. Yo-todistuksen kuusi oppiainetta ovat äidinkieli, ruotsi, italia, ranska, englanti sekä matikka. Joku saattaisi udella missä fysiikat ja kemiat? Eivätkö ne kuulu stereotyyppisen matematiikan opettajan repertuaariin?

Marika ei ole todellakaan vastaa tätä stereotyyppistä käsitystä matemaattisten aineiden opettajasta. Oikeastaan hän olisi lukioon tullessa halunnut itsekin ottaa lyhyen matikan ja olisi varmaan ottanut, ellei hänen isoveljensä olisi sanonut, että pitkä matikka on otettava. Eniten kiinnostivatkin kielet. Marika uskoo, että olisi kuitenkin varmaan pitänyt myös fysiikasta, jos olisi sitä lähtenyt lukemaan.

Lukion aikana Marika kuitenkin päätti, että hänestä tulisi matikan opettaja. Kaitaan lukiossa, jossa Marika opiskeli, oli hyviä matematiikan opettajia, mutta yhtä heistä ei opettaminen kiinnostanut pätkääkään. Näin Marika päätti, että hänestä tulisi matikan opettaja, jottei kenenkään tarvitsisi enää kärsiä siitä, että matematiikan opettajaa ei kiinnostanut opettaminen. Hän opettaisi aina täysillä.

Täysillä Marika opettaakin ja on itse aina oikeaan aikaan paikalla. Kyselimmekin häneltä, miten hän onnistuu aina olemaan niin siistinä. “Ei kyllä todellakaan tunnu siltä. Kerran minulla puuttui nappi paidan edestä. Se oli noloa”, Marika toteaa tähän ja lisää, ettei todellakaan ole aamuihminen. Myöhästyminen ei kuitenkaan tule kysymykseenkään, ja hän antaakin meille opiskelijoille vinkin, kuinka selvitä kouluun ajoissa: “Mieti, paljonko sinulla menee aikaa päästä kouluun, ja kertaa se kolmella. Tämä tepsii.” Itse hän tulee niin ajoissa kouluun, että ehtii syömään koululla aamiaisensa ja juomaan ansaitun kahvinsa.

Muitakaan tyypillisiä kiireisen nykyihmisen paheita ei Marikalla tunnu olevan. Kännykkääkään hän ei todellakaan räplää, ja hän pystyy ihan hyvin istumaan bussimatkan ilman, että joutuu vilkaisemaan ruutua tuona aikana. Oikeastaan Marikaa ihmetyttää ihmisten kännykkäriippuvuus, ja hänen missionsa on päästä tästä eroon. Hän ei itse edes viitsi katsoa puhelimesta bussiaikatauluja, koska ei halua, että ihmiset luulevat hänen olevan Facebookissa. “En ymmärrä, miksi bussissa täytyy katso syliin, kun voi nauttia maisemista. On tärkeä oppia, että välillä on vaan tekemättä mitään. ”Se, että joutuu koko ajan olemaan jossain muualla, on raskasta ja vie keskittymisen toisaalle.”

Vaikka Marikan mielestä saa välillä olla tekemättäkin asioita. Jos hän saisi valita supervoiman, hän haluaisi olla kahdessa paikassa samaan aikaan. “ Yksi Minä tekisi niitä tylsiä hommia, kun taas toinen voisi tehdä kaikkea kivaa.” Jos Marikalla olisi nämä supervoimat, hän kävisi myös toisen itsensä kanssa tapaamassa matemaatikko Galoisea ja kysyisi tältä, miksi hän oli niin tyhmä, että suostui kaksintaisteluun, jossa kuoli. Marikan mielestä menetimme Galoisessa mielettömän matemaatikon, uraauurtavan korkeimpien asteiden yhtälöjen tutkijan. ”Tällaisilla liian aikaisilla kuolemilla voi olla pitkiäkin vaikutuksia tieteen historiassa. Toisaalta Newtonkaan ei kahdenkymmenen ikävuotensa jälkeen tehnyt paljonkaan merkittäviä löydöksiä.” Itse Marika ei kuitenkaan uskoisi olleensa niin tyhmä, että oli suostunut tuohon kaksintaisteluun. Voi siis olla, että matikan opettajamme jatkaakin työtään siitä, mihin Galois sen jätti.

Galois ja matematiikka ovat kuitenkin toissijaisia, jos katsoo kokonaisuutta. Vitsasen toimitus kysyi Marikalta, mitä hän tekisi, jos saisi parantaa yhden asian maailmassa. “Haluaisin lopettaa Syyrian sodan….. tai sitten vaihtaa USA:n presidentin.” Meillä maailmankansalaisilla on siis vielä toivoa!

Lopuksi pyysimme vielä, että opettajamme lähettäisi lukijoille pieniä neuvoja. ”Ykkösille sanoisin, että kannattaa koko ajan tehdä paljon töitä. Abeille kertoisin, että nyt on hyvä aloittaa kertaustunneilla työn tekeminen. Näin voi olla varma, että hyvin menee.”
Marikaa haastatteli Taika Nummi