Opettajien joulu

Oletko sinäkin miettinyt, mitä opettajat oikein puuhaavat jouluisin? Suunnittelevatko he loman jälkeisiä tunteja, vai unohtavatko he kouluhommat täysin pariksi viikoksi? Kysyin kahdelta koulumme opettajalta heidän jouluperinteistään. Miten joulua viettävät Susanna Karjalainen ja Janne Salmivuori?

Susanna Karjalainen: Rakastan joulun aikaa ja aloitan joululaulujen kuuntelemisen joskus jo lokakuussa. Suosikkilaulujani ovat esimerkiksi Tulkoon joulu, Feliz Navidad ja Marian poika. Vietän joulua lähes aina Lappeenrannassa sukuloimassa. Siskojeni ja koirieni kanssa kyläilemme useassa paikassa pyhien aikaan. Joka paikassa syömme hurjasti kinkkua, muita perinneruokia ja suklaata sekä laulamme yhdessä joululauluja. Muutaman joulun olen viettänyt ulkomailla, kuten Brasiliassa tai Egyptissä, mutta vanhemmiten olen alkanut arvostaa perinteisiä sukujouluja aina vain enemmän. Joskus olemme päättäneet antaa lahjaksi vain itse tehtyjä juttuja ja siitä ehkä haluaisin tehdä perinteen. Myös aineettomat elämyslahjat (kulttuuria, hoitolalahjakortti jne.) ovat mielestäni mukavia. Rauhallista ja tunnelmallista joulun aikaa kaikille!

Janne Salmivuori: Olen ehdottomasti jouluihminen. Olen jo viikon kuunnellut jouluradiota, kuusi tulee kotiin ennen itsenäisyyspäivää, ja muistutan lapsiani säännöllisesti tontuista, jotka pitävät heitä silmällä. Glögiäkin juuri ostin kaupasta, vaikka en siitä hirveästi pidä. Lahjojen hankkiminenkin on mielestäni kivaa.

Jouluperinteistä pidän mielelläni kiinni. Mitä samanlaisempia joulut ovat, sitä parempi. Ennen katsoin aattona aina Samu Sirkan joulutervehdyksen ja Lumiukon, nykyään yllytän lapsiani tekemään samoin. Jouluruoasta pidän älyttömästi, kunhan se on sitä, mihin olen tottunut. Jos joulupöytään tuodaan jotain uutta ja kokeellista, jätän sen todennäköisesti syömättä.

Olen viettänyt lähes kaikki jouluni isovanhempieni luona maaseudulla. Vasta viime vuosina olen suostunut ns. kaupunkijoulun viettoon, mutta pidän kuitenkin kiinni monista tutuista asioista. En osaa kuvitella viettäväni joulua etelän lämmössä.

Juuri nyt on hauskaa, kun lapset ovat siinä iässä, että voin itse esittää joulupukkia paljastumatta. Sitä lystiä ei kestä pitkään.

Tällaisia mietteitä joulusta oli liikunnan ja terveystiedon opettaja Jannella ja englannin opettaja Susannalla. Nyt kun opettajatkin ovat hieman avanneet meille jouluperinteitään, voit sinäkin kertoa meille omiasi! Kommentoi rohkeasti ja kerro, mistä joulusi on tehty.