Syntynyt lupauksesta

Taiteilijat syntyvät inspiraatioista. He muovautuvat inspiraatioiden maailmasta. Heidän ideoistaan syntyy taidetta, jota me ihastelemme ja josta me nautimme. Taiteilijat elävät taiteella. Heidän verensä on maalia ja ihonsa paperia. Patti Smithin omaelämäkerrallinen teos Ihan kakaroita (2010) kertoo muusikko ja runoilija Patti Smithin ja taitelija Robert Mapplethorpen ystävyydestä ja rakkaudesta ja heidän yhteisestä matkastaan kuuluisuuteen 1960-70-luvun New Yorkissa. Patti Smithin nuoruudesta kertova elämäkerta avaa ainutlaatuisella tavalla oven New Yorkin underground-maailmaan: drag queenien, huumeiden, itsensä myymisen, runouden, nälän, rockin, köyhyyden ja ennen kaikkea itsensä etsimisen pyörteisiin.

Eräänä rakkauden ja vallankumouksen kesänä 60-luvulla kaksi taiteilijaa tapaavat toisensa Brooklynissä. Heidän kohtalonsa kietoutuvat yhteen siitä päivästä lähtien. Vaikka he eivät aina ole yhdessä, he pysyvät toisiaan lähellä. Patti Smith sanoo kirjassa: “We went our separate ways, but within walking distance of one another.” Patti Smith ja Robert Mapplethorpe ovat rakastavaisia, ystäviä, toinen toisensa muusia ja syy nousta aamulla sängystä ylös. Kohtalo ohjaa heidät Andy Warholin hoviin Chelsea-hotelliin sekä teatterien näyttämöille hullussa New Yorkissa.

Kirja syntyi Patti Smithin antamasta lupauksesta Robert Mapplethorpelle, joka kuoli 1989 HIV:n aiheuttamiin komplikaatioihin. Patti lupasi Robertille kertoa heidän tarinansa maailmalle, eikä hän pettänyt lupaustaan.

Kirja rohkaisee ja kehottaa lukijaa uskomaan itseensä ja toteuttamaan mahdottoman. Jos Smith ja Mapplethorpe eivät olisi uskoneet itseensä ja toisiinsa, maailma ei tuntisi kahta uskomatonta taiteilijaa. Todentuntuista kirjaa lukiessa voi kuvitella, kuinka istuu kuuluisan Chelsea-hotellin aulassa Patti Smithin vieressä, jonka sylissä on täytetty musta varis. Aulan ovet aukeavat uudelleen ja uudelleen tuoden sisään mitä vaikuttavimpia vieraita aina Salvador Dalista Janis Jopliniin ja Allen Ginsbergista Edie Sedgwickiin. Siinä istuessa tuntuu kuin mikä tahansa olisi mahdollista, jos vain uskoo.