Uusinta uutta konsolien maailmassa

3.3.2017 koittaa Nintendon uuden konsolin julkaisupäivä. Kehittelyvaiheen aikana konsoli tunnettiin nimellä Nintendo NX, mutta nykyään virallinen nimi on Nintendo Switch. Switch on saanut nimensä ominaisuuksiensa perusteella. Sen voi hetkessä muuntaa kotikonsolista käsikonsoliksi ja kuljettaa mukanaan. Nintendo haluaa tarjota kuluttajille uudenlaista viihdettä, ja nimi Switch kertoo tästä aikeesta. Nintendon presidentin Kimishiman mukaan yhtiön uusi konsoli on täysin uudenlainen tapa pelata pelejä eikä sen ole tarkoitus korvata edeltäjäänsä Wii U:ta.

Nintendo Switch koostuu konsolista (tabletti), kahdesta Joy-Con-ohjaimesta ja telakasta, jonka avulla konsolista saadaan kotikonsoli. Joy-Conit sisältävät Wiin ohjaimen tapaan liikkeentunnistusominaisuuden. Ohjaimet mahdollistavat screenshottien ottamisen ja jakamisen sosiaalisessa mediassa. Julkaisuhinnaksi on ilmoitettu 299,99 dollaria.

Monet innokkaat pelaajat ilahtuivat tavasta, jolla uutta konsolia markkinoitiin. Tällä kertaa mainoksissa kohderyhmäksi valittiin nuoret aikuiset pelkkien lapsiperheiden sijasta. Joidenkin mielestä tämä voisi olla viittaus siihen, että Switch-konsolille saataisiin enemmän samankaltaisia pelejä kuin Playstationille. Nintendo Switch kannustaa paikalliseen pelaamiseen, sillä kahdeksan pelaajaa konsoleineen voivat kokoontua pelaamaan yhdessä.

Yksi suurimmista huolenaiheista on ollut akun kesto, koska yksi tärkeä osa konsolin ominaisuuksista on mahdollisuus pelata matkustelun aikana. Akun kestoksi on ilmoitettu 2,5 – 6,5 tuntia täysin pelistä riippuen. Toisaalta akkua on helppo ladata, sillä laturiksi käy tavallinen USB-C-kaapeli.

Levyjen sijasta pelit ovat pelikasettien muodossa. Tämän vuoksi Nintendon kahdelle aikaisemmalle konsolille (Wii ja Wii U) tarkoitetut pelit eivät ole yhteensopivia uuden konsolin kanssa. Tästä monet pelaajat eivät pidä. Uudella konsolilla voidaan pelata virtuaalikonsolia käyttäen esimerkiksi vanhoja Gamecube-pelejä. Virtuaalikonsoli sisältyy Nintendon nettikauppaan, josta pelaajat voivat ostaa myös vanhoja pelejä.

Joy-Conien pieni koko on joidenkin pelaajien taholta koettu ongelmaksi. Koska ohjaimet ovat isokätiselle pelaajalle varsin pienet, tiettyjen pelien pelaaminen voi tuntua epämiellyttävältä. Jos ohjaimet häviävät tai menevät rikki, uusi pari maksaa 80 dollaria. Hinta on melko korkea ottaen huomioon, että koko konsolin hinta ohjaimien kanssa on noin 300 dollaria. Tabletin näyttö on kooltaan hieman pienehkö, mutta näytön resoluutiota (720p) on kehuttu suhteellisen hyväksi ja teräväksi. Konsoli on saanut kiitosta muotoilustaan.

Nintendon vetonaulana toimivat suositut pelisarjat, kuten ”The Legend of Zelda” ja eri Mario-pelit. Moni Zelda-fani varmasti innostui kuullessaan, että konsolin kanssa julkaistaan upouusi ”The Legend of Zelda: Breath of the Wild”. Myös uusi Mario-peli on tulossa, sillä tämän vuoden lomasesongin aikana julkaistaan ”Super Mario Odessey”. Julkaisupäivänä ei julkaista kovin montaa peliä Zelda-pelin lisäksi, mikä on harmillista. Uusi FIFA-peli, Splatoon 2, Minecraft ja Mario Kart 8 Deluxe julkaistaan vuoden 2017 aikana. Monet kolmansista osapuolista aikovat tehdä pelejä Switch-konsolille. Kolmansien osapuolien lista on melko vaikuttava ja pitkä, mutta sitoutuminen ei ole varmaa.

Konsolien suorituskyvyn vertailu on osoittanut, ettei Switch yllä samaan kuin kilpailijansa Playstation 4 ja Xbox One. Kaikille pelaajille 32GB muistia ei ole riittävä määrä. Tosin muistin riittävyys riippuu siitä, ovatko ostetut pelit fyysisessä muodossa.

Onko Nintendo Switch suorituskyvyltään tehokkain mahdollinen konsoli? Ei ole, mutta eri ominaisuuksien arvot riippuvat henkilökohtaisista mieltymyksistä. Jos olet vannoutunut Mario-pelien ystävä tai pidät mahdollisuudesta pelata sekä kotona että reissussa, Nintendo Switch saattaisi olla sinua varten.

img_2584