Osaatko sinä matkustaa bussilla?

Suomalaiset bussissa on aihe, joka on lähellä jokaisen, ainakin pääkaupunkiseudulla asuvan henkilön sydäntä. Julkisilla kulkuneuvoilla, kuten nyt tässä tapauksessa bussilla matkustaminen, vaatii tietyt ääneen lausumattomat etikettisäännöt. Moni oppiikin noudattamaan ainakin suurimpaa osaa näistä käytänteistä jo pienestä pitäen.

Tule ajoissa pysäkille: Näin vältyt nololta juoksemisepisodilta, jota jo bussissa olevien matkustajien olisi aivan liian viihdyttävää seurata. Vaikka nopean spurtin jälkeen kerkeäisitkin bussiin, monet bussissa istuvat henkilöt tuomitsisivat kovaäänisen läähätyksesi juoksun jäljiltä. Pahimmassa tapauksessa et juoksustasi huolimatta ehdi bussiin, ja tällöin kaikki se vaiva on ollut turhaa. Tällöin tuppaat jäämään täyden bussipysäkillisen ihmisiä tuomittavaksi. Voit oikein tuntea viiltävän katseen selässäsi ja kuulla heidän sisäisen naurunsa raikuvan epäonnistumisellesi.

bus-2531578_960_720

Viito bussi optimaalisessa kohdassa: Täten vältyt kummastuneilta katseilta. Jos viitot bussia liian aikaisin, joudut pitämään kättä aivan liian kauan ylhäällä. Pahimmassa tapauksessa joudut laskemaan sen, kun bussi pysähtyykin tönöttämään liikennevaloihin. Nolointa onkin nostaa käsi uudelleen ilmaan tämän jälkeen. Toisaalta jos ryhdyt viittomaan liian myöhään, saat todennäköisesti närkästyneitä katseita niin bussikuskilta kuin matkustajiltakin. Bussi joko menee ohi, jolloin jäät itse kyyhöttämään pysäkille raivoissasi, tai bussi pysähtyy, ja saat kohdata muiden matkustajien ja bussikuskin kiukun aiheuttamasi äkkipysähdyksen jäljiltä.

Kaiva bussikorttisi tai rahasi esille jo ennen kulkuneuvoon nousemista: Näin onnistut olemaan aiheuttamatta turhaa mielipahaa muille matkustajille sekä kuskille. Se on sydäntä riipaisevaa katsoa jonkun jäävän junnaamaan, kun ei matkakorttia tai rahaa yhtäkkiä löydykään. Kyllä siinä mielensä pahoittaa, kunmyöhästyy vaihtobussista, tai mikä pahinta, koulusta.

Tutkaile bussi nopeasti tyhjien kaksoispaikkojen varalta: Tällä tavoin säästät vieressäsi istuvan hermoja. Pahinta on tajuta jonkun tuntemattoman istuvan viereesi, vaikka tyhjiä paikkoja olisi vielä vapaana, siis kaksoispaikkoja tietenkin. Miksi istua toisen viereen, kun voit saada oman paikan itsellesi ja toisen egollesi.

Älä jätä reppuasi tai laukkuasi viereiselle penkille: Se on epäkohteliasta. Vaikka kuinka haluaisit sinut ja egosi jätettävän rauhaan, täytyy sinun silti ainakin edes yrittää esittää ystävällistä. Saat pahoja mulkkauksia, jos et täydessä bussissa anna toisen istua viereesi. Ei egosi niin suuri ole. Sama pätee käytäväpaikalla istumiseen. Kun bussi alkaa täyttyä, siirry ikkunapaikalle. Kannattaa ylipäätänsä heti etukäteen istua ikkunan viereen, sillä vaikka aurinko meinaisisikin sokaista sinut, silloin harvoin, kun se täällä Suomessa näyttäytyy, antaisit edes kohteliaan kuvan itsestäsi. Vaikka kukaan muukaan ei haluaisi ketään viereensä istumaan, oletetaan silti kaikkien olevan ystävällisiä ja tarjoavan seisoville mahdollisuus istua. Tällöin vanhemmatkin ihmiset kenties lopettaisivat puheensa nuorten epäkohteliaisuudesta ja aikaansaamattomuudesta.

Puhu maltillisesti kaverisi kanssa tai puhelimessa: Näin säästät kanssamatkustajien korvat puuduttavalta elämäntarinaltasi. Harvaa tuskin kiinnostaa, kuinka pahin vihollisesi lainasi sinulta kynää, eikä palauttanutkaan sitä takaisin. Koeta myös välttää liian kovaan ääneen puhumista, johon syyllistyn ikävä kyllä itsekin, sillä moni omaa tilaa kaipaava suomalainen kuuntelee mielummin kuulokkeistaan musiikkia kuin valitustasi länsimetron ainaisesta myöhästymisestä.  

passengers-1150043_960_720

Rupea pakkaamaan tavaroitasi ajoissa lähtövalmiiksi: Tällöin vältyt todennäköisesti sananvaihdolta käytäväpaikalla istuvan toisen suomalaisen kanssa. Hän tajuaa, että olet lähdössä, ja siirtyy paikaltaan tehdäkseen sinulle tilaa päästäksesi ulos. Tämäkin näytelmä täytyy esittää ajoissa, ettet vahingossakaan möhli tilaisuuttasi päästä kulkuneuvosta ulos. Kamalaa olisi, jos ovet menisivätkin kiinni ennen kuin kerkeäisit ulos ”ison” egosi kanssa.

Yritä painaa stop-nappulaa optimaaliseen aikaan: Täten vältyt nolouksilta. Jos pyrit painamaan stop-nappulaa vasta noin 100-200 metriä ennen pysäkkiäsi, bussi saattaa jopa pysähtyä. Mikäli painat heti toiselta pysäkiltä lähdettäessä, kuski saattaa helposti unohtaa pysähtyä. Tällöin tunnet taas koko bussin täydeltä silmäpareja selässäsi, ja koetat viimeisin voimin olla purskahtamatta itkunauruun (pääosin siihen itkuun).

Aina kun mahdollista, lähde keskiovista ulos: Se on yleensä varma valinta. Ikinä ei tiedä, päättääkö kuski jättää takaoven avaamatta. Sinä tai egosi ei kumpikaan halua niellä ylpeyttä, kun ovi ei avaudukaan ja bussi jatkaa matkaansa muina miehinä.

Kuten huomata saattaa, ei bussilla matkaaminen käy todellakaan niin helposti kuin luulisi. Kaikilla meillä on kehitettävää ja opittavaa. Jos näistä ohjeista edes yksi porautui mieleesi, on kanssamatkustajien jo huomattavasti mukavampi matkustaa seurassasi. Onnea ja menestystä seuraavaan bussimatkaasi, sillä helpolla ei suomalaisissa busseissa pääse.

 

Eva-Stina Kivistö 15D