Yläkoulun jonokäyttäytymisestä 

Täyden ruokalan astioiden kilinä ja ihmisten puheen pauhu kantautuvat kauas ruokalasta. Tapiolan koulun yläasteen ruokailu on juuri loppumaisillaan, kun istun alas läheiseen ruokapöytään tarkkailemaan pahaa aavistamattomien yläkoululaisten astioiden palautusta.

Tasaiseen tahtiin oppilaita saapuu palauttamaan astioitaan pienissä ryhmissä. Jonoa ei kerkeä syntymään, sillä kukaan ei halua tuhlata kallisarvoista ruokavälituntiaan jonossa seisten. Huomaankin oppilaiden istuvan pöydissä ja jo sieltä tähyilevän senhetkistä jonotilannetta. Ruuhkaa syntyykin yleensä silloin, kun useampi pöytäkunta huomaa tyhjän jonon samaan aikaan. Pöydistä nousevat ihmiset eivät voi enää istua takaisin pöytään. Alkaa kilpajuoksu kohti jonoa, jossa palkintona voittajalle on jonoton astioiden palautus ja häviäjälle tarjoillaan jonotuksen suolaa.

spaghetti-1260818_960_720Jopa ystävät kääntyvät tässä vaiheessa toisiaan vastaan. Vaikka yleensä tämä kaverin ohitus naamioidaan leikiksi, ei ohittamalla saavutettua paikkaa palauteta toisen siitä huomauttaessa. Tällaista jonokisailua on havaittavissa selvästi enemmän nuorimpien opiskelijoiden seurassa.

Jo viidenneksi jonossa jääminen saa hätäisimmät oppilaat turhautumaan. Yllätyin nähdessäni sarjakuvamaisia jalan maahan naputteluita, naaman vääntelyä ja raskasta huokailua. Sarjakuvissahan on totuusperää! Kaikki oppilaat eivät todellakaan toimi tällä tavalla, vaan moni jakaa – arvioni mukaan korkeimmillaan kahden minuutin – jonotusajan kaverin kanssa höpisten. Yksi vaaratilannekin nähtiin, kun jonottaessa puhelimen käyttöön sortunut oppilas meinasi pudottaa lasin tarjottimeltaan. Viime hetken korjausliike pelasti kuitenkin oppilaan nololta siivoukselta ja kavereiden piikittelyltä.

Siinä missä oppilaat kulkevat ruokailussa porukoissa, kulkevat opettajat yksin tai pareittain kollegoiden kesken. En valitettavasti päässyt todistamaan opettajien jonokäyttäytymistä, sillä opettajat saapuivat jonoon aina silloin kun sitä vähiten oli. Tämä saattaa kuitenkin johtua enemmän opettajien karttuneesta taidosta kuin sattumasta, sillä eivät opettajatkaan varmasti halua tuhlata aikaansa jonossa. Kiireiset opettajat jättivät meidät tarkkailijat kuitenkin rauhaan muutamia vihaisia mulkaisuja lukuun ottamatta.

Joonas Hintikka