Opintomatkalla Puolassa

Kurssimatka Puolaan alkoi Helsinki-Vantaan lentokentältä kello 7:30 aamulla. Paikalle saapui noin 30 väsynyttä kurssilaista, ja opettajat Pia Liimatainen ja Kaarina Salo. Väsymys vaihtui pian jännitykseksi ja iloksi, kun kone liisi kohti Varsovaa. Siellä ensimmäinen kohteemme (hotellin jälkeen) oli Chopin-museo. Museosta suuntasimme aukiolle, vaihdoimme valuutan euroista zlotyihin ja lähdimme lounaalle. Varsovassa oli paljon ruokailupaikkoja, tosin vegaanien oli haastavaa löytää sopivaa ruokaa lihaa rakastavasta Puolasta. Toinen takaisku sattui toisena päivänä, kun ryhmän piti aamulla hyvästellä yksi jäsenistään pienen onnettomuuden vuoksi. Muuten matka sujui lähes mutkitta.

puola2Varsovassa tutustuimme myös vanhaan kaupunkiin ja kuninkaan linnaan, POLIN-museoon (Puolan juutalaisten historiaa) ja Varsovan kansannousun museoon. Historialliset kohteet olivat sekä mielenkiintoisia että opettavaisia.  Toisen päivän illalla oli aika sanoa hei hei Varsovalle ja jatkaa matkaa bussilla kohti Krakovaa. Matkasimme noin viisi tuntia ja saavuimme hotellille vasta yhdeltä. Bussimatkan jälkeen ei voinut muuta kuin kaatua sänkyyn ja nukahtaa välittömästi.

Krakova on mielestäni kauniimpi kuin Varsova. Se on säilynyt sodassa, joten Krakovan vanhasta kaupungista sai oikeanlaisen tunteen, toisin kuin Varsovassa, jonka vanha kaupunki tuhoutui toisessa maailmansodassa ja rakennettiin uudelleen 70-luvulla. Aamulla kävimme Marian kirkon pihalla, mutta valitettavasti kirkko oli auki vain rukoilijoille. Tutustuimme myös Schindlerin tehdasmuseoon, jossa kuulimme Oscar Schindleristä ja hänen pelastamistaan juutalaisista. Kävelimme kirkolta museolle, ja matka oli yllättävän pitkä jaloin. Onneksi Kazimierzin kaupunginosan maisemat olivat hienoja.

puola5Palasimme Krakovan keskustaan kuitenkin ratikalla. Sieltä kävelimme Wawelin linnalle, joka oli ihan vieressä. Illalla meillä oli paljon vapaa-aikaa, jonka aikana oli tarkoitus tutustua myös Marian kirkkoon, johon aamulla emme päässeet. Illalla pidimme vielä hauskaa hotellihuoneessa, koska tämä oli viimeinen iltamme Puolassa. Viimeisenä päivänä matkasimme Auschwitz-Birkenaun keskitysleirille, josta Aurora kertoo tarkemmin toisessa kertomuksessa. Kaiken kaikkiaan Puolassa oli mahtavaa, ja parhaassa seurassa! Kiitokset kaikille, erityisesti opettajille, jotka kurssin ja matkan järjestivät.

Teksti Saara Turunen, kuvat Saara Turunen ja Iina Mattila

puola4