Hello ja terveiset Englannista Bedfordista!

Vaihtovuosi täällä on alkanut hyvin. Muutin tänne 25.8. ja olen asettunut perheeseen, käynyt koulua yli kuukauden ja saanut kavereita. Aloitin tanssin ja saatan aloittaa vielä muitakin harrastuksia, jos aikaa ja innostusta riittää.

marjajakaveriMun perhe on tosi ihana ja vietän sen kanssa paljon aikaa. Asutaan kylässä nimeltä Cardington, joka ei ole kaukana keskustasta tai koulusta. Keskustasta pääsee bussilla Oxfordiin ja Cambridgeen sekä junalla Lontooseen – tai melkeinpä mihin vaan –  mikä on tosi kiva, koska Bedford itsessään ei ole kovin suuri.

Koulu täällä on, no, vähän erilaista. Ensinnäkin koulussa täytyy olla klo 8.30 – 15.10, vaikka olisi vaan yksi tunti koko päivänä. Lisäksi opettajia puhutellaan ”Miss”, “Mr” tai “Mrs”, mistä en nyt sinänsä ollut yllättynyt Englantiin mennessäni, mutta luokkatovereiden vastatessa nimenhuutoon ”Yes sir” tai ”yes miss” oli aluksi hyvin hämmentävää! 😀 Kaikki opettajat ovat onneksi tosi mukavia ja yrittävät parhaansa mukaan auttaa, jos on ongelmia.

koulunäkymäKoulu ei ole kauhean hankalaa – ainakaan just nyt. Pari ekaa viikkoa olin kyllä ihan pihalla joka tunti ja stressasin aika paljon, mutta nyt olen alkanu ymmärtää tunneilla paremmin. Eikä meille edes tule liikaa läksyjä!

Itse käyn sekä vuotta 12 että 13: vuodella 12 opiskelen englantia ja vuodella 12 ja 13 ICT:tä, tuttavallisemmin IT:tä. Meidän koulussa ei tänä vuonna ollut mikään paras ainevalikoima, koska ei ollut tarpeeksi halukkaita mua kiinnostaviin aineisiin, mutta toisaalta kylläpä sitä englantia oppii missä aineessa tahansa.

Vuosia 12 ja 13 eli “6th formia” voi verrata täällä lukioon. Meillä on tiettyjä etuja verrattuna nuorempiin opiskelijoihin:

 1. Meidän ei tarvitse käyttää koulupukua. Vaatteiden täytyy silti olla siistit, eikä meillä saa olla farkkuja, verkkareita, lenkkareita tai liian paljastavia vaatteita.
 2. Meillä on oma oleskelu- ja opiskeluhuone, jonne ei nuoremmat saa tulla.
 3. Me saamme ostaa ruokalasta karkkia ja limua.
 4. Ja mikä parasta, saamme käyttää puhelimia koulussa, wow!! (Tosin vain oleskeluhuoneessa.)

teetäjakirjojaVaikka olen ollut täällä vasta 1,5 kuukautta, olen ehtinyt kokea ja nähdä paljon uusia asioita. Odotan innolla vielä jäljellä olevaa 8,5 kuukautta ja sen mukana tuomia seikkailuja!  Mun menoa voi seurata sekä Instagramista @holmarja että Youtubesta @marjamehu. Youtubeen tulee mahdollisesti myös jotain mun musaa jossain vaiheessa, ja saatanpa kirjoittaa Vitsaseenkin uudestaan!

–  Marja Holma

 

Haluatko muuttua britiksi? Noudata näitä seitsemää vinkkiä!

 • Tervehtiminen: “Hi, are you alright?”
 • Kiittäminen: “Cheers!”
 • Viestittely: Lisää “x” jokaisen viestin perään, ja sano “lmao”, vaikka mikään ei olisi hauskaa.
 • Ruoka: Syö sipsejä lounaalla, ja papuja vähän joka aterialla.
 • Juoma: Juo teetä maidolla ja sokerilla.
 • Lausuminen: Skippaa “t”:t (British=Bri-ish)
 • Keskusteluaiheet: Jos on kiusallista, aina voi puhua säästä.

hepat

katunäkymä