Miten lukiomme abit opiskelevat?

Kysely liittyy opiskeluun niin yleisesti kuin kirjoituksiin lukemiseen. Kysely tehtiin kaksi viikkoa ennen kirjoitusten alkamista ma 4.9.2018. Kyselyyn vastasi 27 Tapiolan lukion abia.

1. Miten opiskelumotivaatiosi on muuttunut lukioaikana?

Mielipiteet jakaantuivat melko tasaisesti, sillä vastaajista yhdellätoista motivaatio on vähentynyt ja yhdeksällä lisääntynyt.

1.kysymys

2. Montako kurssia sinulla on tässä jaksossa?

Peräti 23:lla oli 4-5 kurssia ensimmäisessä jaksossa. Näihin lukeutuu yleensä kertauskurssit, jotka ovat joko kokonaisia tai puolikkaita, sekä kirjoitettavien aineiden syventävät ja soveltavat kurssit.

2.kysymys

3. Miten kirjoituksiin lukeminen on mennyt?

Monella abilla saattaa olla kunnianhimoiset lukusuunnitelmat vielä kakkosvuoden lopussa tai kesäloman alussa, mutta usealle niistä tulee loppu ennen pitkää. 14 vastaajalla lukeminen ei mennyt suunnitellusti, eikä kukaan vastanneista väittänyt lukuloman menneen erinomaisesti. Täytyy kuitenkin onnitella näitä kahtatoista, joilla lukuloma sujui hyvin: heitä oli monta!

3.kysymys

4. Milloin aloitit lukemisen?

Heinäkuu oli suosituin aika aloittaa kirjoituksiin pänttääminen. Lieneekö se alku -vai loppupuolella, sitä emme tiedä. Tähän oli mahdollista valita myös “muu”.

4.kysymys

5. Oletko opiskellut kavereiden kanssa kirjoituksiin?

Vain viisi abia vastasi opiskelleensa kirjoituksiin kavereiden kanssa. Yhdessä opiskelemisen tiedetään kuitenkin parantavan oppimistuloksia: asiat jäävät paremmin mieleen keskustelun sekä suullisten  kysymysten ja niihin vastaamisen kautta. Tämä opiskelutyyli on makuasia, mutta sitä kannattaa ainakin kokeilla!

5.kysymys

6. Missä opiskelet mieluiten?

Peräti 15 opiskelee mieluiten kotona. Toiseksi suosittu paikka on kirjasto, joka sai yhdeksän ääntä. Koulun tiloja kannatti kaksi, ja yksi oli fiksusti lisännyt kahvilan tyyppiset tilat. Tähän oli siis mahdollista valita “muu”.

6.kysymys

7. Montako ainetta kirjoitat syksyllä?

Tähänkin vaikuttaa toki useampi tekijä, joista stressinsietokyky lienee kärjessä, tai ainakin se, minkä aineiden kurssit saa suoritettua syksyyn mennessä. Tässä 14  äänesti niin 1-2 kuin 3-4 ainetta.

7.kysymys

8. Stressaavatko kirjoitukset?

Suurin osa vastasi stressanneensa kirjoituksia. Kuitenkin kolme vastasi kieltävästi.

8.kysymys

9. Mikä häiritsee keskittymistäsi, kun pitäisi opiskella?

Jopa 21 vastaajalle viivyttely on suurin häiriötekijä opiskelussa. Sosiaalinen media sai kolme ääntä. Tämänkin kysymyksen kohdalla oli mahdollista valita “muu”. Vaihtoehtoja “kaikki” ja “kaikki mainitut” ei ollut alun perin annettu, vaan kaksi vastaajaa siis lisäsi ne.

9.kysymys

10. Mikä auttaa sinua rentoutumaan parhaiten?

Rentoutumiskeinoja on lukuisia, joista kavereiden kanssa oleminen osoittautuu tässä parhaimmaksi yhdellätoista äänellä. Viihde tulee toisena (yhdeksän ääntä) ja sitten urheilu (neljä ääntä). Vastanneet abit ovat lisänneet myös “urheilu ja työt”, “nukkuminen” sekä “ei oikeen mikään”.

10.kysymys

Viimeisenä oli vapaavalintainen kysymys, joka on muotoiltu näin:

Vapaa sana: Olisitko voinut tehdä jotain paremmin syksyn kirjoituksiin valmistautuessa? Mitä aiot tehdä eri tavalla kevään kirjoituksiin lukiessa? Onko neuvoja ykkösille ja kakkosille lukiossa opiskelusta (esim. kurssivalinnat, ajanhallinta, kokeisiin luku)?

“Olisin voinut aloittaa lukemisen aiemmin. Keväälle aion luoda lukusuunnitelman joka jäi nyt tekemättä. Ykkösille annan ohjeeksi rentoutua ja nauttia lukiosta. Ykkösille tärkeintä on luoda uusi sosiaalinen verkosto. Kakkosille toivotan tsemppiä raskaaseen lukuvuoteen. Wanhoja ei kannata stressata liikaa.”

“Neuvo tuleville kirjoittajille: kannattaa oikeasti aloittaa lukeminen kesän alussa, syksyn kirjotukset tulee TOSI nopeesti. “

“Kannattaa oikeasti alottaa kirjotuksiin lukeminen kesäloman alussa, syksyn kirjotukset tulee TOSI nopeesti.”

“Olisin aloittanut vaan aiemmin lukemaan. Yllättävän kauan kestää opiskella yksi kirja, kun on muutakin koulua.
Lukiossa on mahdotonta panostaa kaikkeen, mutta hyvin pärjää, kun hoitaa pakolliset hommat alta pois, sen jälkeen voi ja pitää tehdä jotain mieluisaa.

”Valitkaa niitä aineita, jotka kiinnostaa, niin lukio ja kenties loppuelämä on sata kertaa hauskempaa!”

“Olisin voinut pitää paremmin kiinni lukuaikataulusta. Tee selvä suunnitelma lukemisista. Joskus pitää kieltäytyä muista menoista ja tehdä kompromisseja, että ehtii lukea. Muista kuitenkin lukemisen ohella myös välillä rentoutua ja tehdä kivoja asioita.“

“Olisi ehkä voinut lukea vähän tasapainoisemmin… luin pelkkää filsaa kesällä ja nyt minulla on kiire enkun kanssa enkä oikein tiedä mitä filsan kaa enää tekis.”

“Tehkää kurssien aikana töitä kovasti!”

“Luoda suunnitelman lukemiselle. Harjoitella enemmän vanhoihin yo-kysymyksiin vastaamista. Katsoa tv-ohjelmia ja dokumentteja reaaliaineiden aiheista. Lukea ja katsoa ruotsinkielisiä lehtiä ja ohjelmia.
Huolellista työtä läpi lukion, niin tarvitsee vain käydä asiat läpi eikä opetella uudelleen. Kerratkaa ajoissa sellaiset asiat, mitkä ovat menneet itseltä vähän ohi. Lähempänä kirjoituksia kerratkaa ja harjoitelkaa vastaamista. Kirjoittakaa sellaisia aineita, jotka liittyvät haluamallenne alalle ja joista te olette kiinnostuneita.”

“1 kirja vasta luettu, kokeisiin on kaksi viikkoa. Älkää tehkö näin.”

Nämä kommentit tiivistävät upeasti kaikki olennaisimmat asiat: jokainen abi voi varmasti samaistua näihin kokemuksiin. Jos niin ykkösellä, kakkosella tai abilla on ollut huolia opiskeluun liittyen, nämä ajatukset toivottavasti auttavat jatkamaan lukiopolulla eteenpäin.

Suuret kiitokset kaikille vastaajille! Erityiskiitokset vielä teille yhdeksälle, jotka olitte ystävällisesti kommentoineet ja jakaneet kokemuksianne :).