Ope vastaa – vuorossa Marjo Mäntykivi

Mäntykivi unelmoi jonkun aikaa helposta elämästä pankkineitinä. Hänen ei olisi tarvinnut edes mennä lukioon päästäkseen pankkineidiksi, ja lyhyen koulutuksen jälkeen hän olisi ollut nopeasti vapaa ja itsenäinen. Mäntykiven täti kuitenkin vakuutti hänelle, ettei pankkineidin elämä ollut niin helppoa kuin hän kuvitteli ja hänen englanninopettajansa sai hänet kiinnostumaan opettamisesta. Mäntykivi aloitti yliopisto-opintonsa englannilla ja ruotsilla, mutta vaikeina aikoina hän löysi turvaa saksan kieliopin loogisuudesta ja säännönmukaisuudesta. Kannattaa siis uskoa häntä, kun hän sanoo, että saksa on parasta huumetta.

Kysymykseen ylioppilaskoetuloksista Mäntykivi vastasi arvuuttelemalla, että hänen luokaltaan Lauritsalan lukiosta kirjoitti 25 ihmistä: kolme duunareiden jälkeläistä kirjoitti kuusi laudaturia, lukion saksan- ja ruotsinopettajan lapsi myös kuusi ja papin lapsi viisi laudaturia. Jää lukijoiden selvitettäväksi, kuka näistä kirjoittajista oli Mäntykivi.

Saksanopettajamme lempielokuvat ovat riippuneet hänen elämäntilanteestaan: nuorempana hän menetti läheisiään, joten häneen tekivät syvän vaikutuksen menetystä käsittelevät elokuvat, kuten Kolme väriä: sininen, Philomena ja Paras ystäväni Truman. Opiskelijoille Mäntykivi suosittelee ruotsalaista vamppyyrileffaa Låt den rätte komma in. Niin koomisia kuin Mäntykiven oppitunnit saattavatkin olla, hän ei pidä ollenkaan romanttisista komedioista. Kirjoista Mäntykivi valitsi ykkösekseen Die Kunst des klaren Denkens: 52 Denkfehler, die Sie besser anderen überlassen, joka kertoo tyypillisistä ajatusvirheistä.

Jos Mäntykivi saisi muuttaa maailmassa yhden asian, hän hankkiutuisi eroon nykyisestä ainaiseen kuluttamiseen perustuvasta elämäntyylistä. Kulutustuotteista pitäisi tehdä parempilaatuisia, niin niitä ei tarvitsisi ostaa niin paljon. Supervoimaksi hän valitsisi sinnikkyyden supervoiman, jotta sitä voisi sitten jakaa ”näille nykynuorille”.

Mäntykiven kiinnostus psykologiaan näkyy myös hänen neuvoissaan Tapiolan lukion opiskelijoille: hän nimittäin kehottaa heitä tarkkailemaan sisäistä puhettaan. Mäntykiven mielestä monet opiskelijat vähättelevät itseään ja omia kykyjään. Mäntykivi pyytää lukiolaisia, jotka sanovat, etteivät osaa tehtävää ennen kuin he ovat edes yrittäneet tehdä sitä, miettimään, sanoisivatko he saman parhaalle kaverilleen.

 

Kirjoittanut Alex Suikkanen