Art Underworld for the autumn holiday

The Goldfinch by Donna Tartt

Sometimes we are tempted to see the other side of the world. This side is a bad world full of broken people, some say. But it is also full of beautiful things that lure you deeper into its depths. This book lets you dive into those depths and lets you come back safely to the real world again richer than before.

The book tells Theo Decker’s life story from his thirteens to adulthood. Theo survives miraculously in an accident which kills his mother. Abandoned by his alcoholic father Theo struggles to find a stable home for himself. Theo is taken in by his friend’s wealthy family. They introduce the lavishing world of New York’s penthouse owners to young Theo. While Theo grows up he faces the many faces of the world, the bad as well as the good. He has to find his own path on his own around people who try to track him down into the rabbit hole.

Theo has a secret which is wrapped into dozens of layers of tape huts him while growing up. It draws him towards a dusty old antique shop and dark underworld of art.

“You can look at a picture for a week and never think of it again. You can also look at a picture for a second and think of it all your life.” 

I encourage everyone to read this book in its original language, English. The language is not too complicated and the story is pretty easy to follow. Ones you open the book it is impossible to close it again!

 


Kahden maailman kasvutarina

 

Joskus meitä houkuttaa kurkistaa toiselle puolelle maailmaa. Jotkut sanovat sitä maailmaa pahaksi paikaksi, joka on täynnä itsensä kadottaneita ihmisiä. Donna Tarttin Tikli (2013) päästää meidät sukeltamaan tähän maailmaan.

Kirja kertoo Theo Deckerin elämäntarinan tämän nuoruudesta aikuisikään. Theon äiti kuolee onnettomuudesta, josta Theo selviytyy ihmeen kaupalla. Theon alkoholisti-isä on hylännyt perheensä jo ennen onnettomuutta. Theon on vaikea löytää vakaata kotia itselleen hankalien sukulaissuhteiden takia. Turvapaikan Theolle antaa erään ystävän perhe, joka myös esittelee Theon New Yorkin yläluokalle. New Yorkin yläluokka viettää ylellistä elämää kaukana maankamarasta kattohuoneistoissa, missä varallisuus tulee taiteen, salaisuuksien ja statuksen avulla. 

Kasvaessaan Theo kohtaa monia eri puolia maailmasta, niin hyvän kuin pahankin. Theon täytyy löytää oma tiensä ihmisten keskellä, jotka yrittävät vetää hänet syvälle omiin omituisiin maailmoihinsa New Yorkin luksus maailmassa kuten myös Las Vegasin vaarallisissa rikollis ympyröissä. Theolla on salaisuus, joka on kääritty kymmenien teippikerrosten alle. Se kaivertaa koko ajan Theon mielen reunalla. Mysteerinen paketti vetää Theon kohti pölyistä antiikkikauppaa ja taiteen synkkää alamaailmaa.

Tikli on koukuttava kirja, jok tempaa lukijan maailmoihinsa ja saa ajantajun häviämään aivan kokonaan!