Koululaiset rauhaa rakentamassa 

Marraskuussa vietettiin jo perinteeksi muodostunutta Ahtisaari-päivää, jonka tarkoituksena on lisätä koululaisten tietoa rauhanvälityksestä maailmalla sekä herättää ajatuksia ja keskustelua rauhasta omassa arjessamme. Maailman kriisialueiden konfliktit voivat jäädä etäisiksi jatkuvasta uutisvirrasta huolimatta, joten rauhaa täällä Suomessa pidetään helposti itsestäänselvyytenä. Turvallisen tilanteen ja mukavan ympäristön säilyttäminen vaatii silti yhteistä panosta ja jokaiselta hieman sovittelutaitoja. Ensimmäiset askeleet yhteisymmärrykseen otetaan jo nuoruudessa, mikä näkyy rauhannobelisti presidentti Martti Ahtisaaren perustaman konfliktinratkaisujärjestö CMI:n toiminnassa. Kaikki koululaiset voivat olla konfliktinratkaisijoita oman elämänsä ristiriidoissa. 

IMG-2280Tänä vuonna kaikista Suomen kaupungeista Espoo valikoitui Ahtisaari-päivien päätapahtumapaikaksi. CMI:n työntekijät jalkautuivat kouluihin ympäri kaupunkia, ja meidän koulumme sai kunnian ottaa vastaan Ahtisaaren toimiston neuvonantaja Hussein al-Taeen. Irakilaissyntyinen rauhanvälityksen asiantuntija ei ehkä entuudestaan ollut monelle lukiolaiselle tuttu, mutta jäi varmasti kaikkien auditorioon kerääntyneiden mieleen. Al-Taee laskeutui heti esityksensä alussa lavalta lähemmäs yleisöään ja liitti tärkeän sanomansa omiin kokemuksiinsa pakolaisena olemisesta ja uuteen kulttuuriin sopeutumisesta. Esiin nousivat muun muassa kuuntelemisen ja empatiakyvyn tärkeys. Vaikuttavan puheenvuoron aikana keskittyneen hiljaisuuden rikkoi ainoastaan pilke silmäkulmassa suoritettu ”nyrkkitappelu”, joka antoi pientä makua kompromissien ja keskustelun voimasta. 

 Al-Taeen jälkeen ääneen pääsimme myös minä sekä Ella Okko, CMI:n perustaman nuorten rauhanjärjestö Lennonien jäsenet. Lennonit pyrkivät Ahtisaari-päivien tapaan tuomaan rauhan käsitettä myös suomalaiseen, ja erityisesti nuorten, arkeen sekä lisäksi pohtimaan omassa elinympäristössämme konflikteja aiheuttavia asioita. Noin lukioikäisistä koostuva porukkamme saa melko vapaat kädet vuosittaisen some-kampanjan luomiseen, mutta myös tarvittavaa tukea ja ohjausta ammattilaisilta. Inspiroivat tapaamiset, kuten vierailu presidentti Ahtisaaren luona CMI:llä, antavat eväitä ja ajateltavaa niin yhteisen projektin luomiseen kuin omaan elämäänkin. Vasta runsas vuosi sitten perustettu nuorten rauhanryhmä on jo huomioitu yllättävän laajasti Suomessa – ja ulkomailla. Viime kesänä saimme YK:lta kutsun nuorisodialogiin New Yorkiin, jonne Ella Okko lähti meitä menestyksekkäästi edustamaan. Lennoneihin valitaan vuosittain uudet aktiiviset jäsenet, joten myös Tapiolan lukiolaisilla on mahdollisuus päästä oppimaan, verkostoitumaan ja tapaamaan toisia mahtavia ihmisiä!

Tiina Aalto  

 

991cc68b-6b1e-4c3d-b97c-212ad373f0db

Paikalla oli myös Ylen ohjelma Puoli seitsemän, jonka toimittaja haastatteli opiskelijoitamme.