Viime hetken muovittomat lahjavinkit sekä joululoman menovinkit

Joulukuu on tuonut taas mukanaan joululahjastressin sekä lomasuunnitelmien pohtimisen. Suomessa hankitaan miljoonia joululahjoja vuosittain, ja läheisen muistaminen lahjalla kuuluu monen jouluperinteisiin. Joulu on suorastaan kulutuksen juhlaa, mutta joululahjan ei aina tarvitse olla tarpeetonta krääsää, vaan pienellä harkinnalla ja vaivalla lahja voi olla osuva, ympäristöystävällinen ja tarpeellinen.

lego-1044891__340

Muovista on tullut suuri ongelma nykymaailmassa. Muovia on kaikkialla, ja se esimerkiksi meriin päästessään on erittäin vahingollista. Maailmassa tuotetaan vuosittain yli 300 miljardia kiloa muovia, ja tästä hurjasta määrästä jopa 30 miljardia kiloa päätyy meriin. Tämän takia kannattaa harkita muovitonta joululahjaa.

Muovittoman joululahjan keksiminen ei ole vaikeaa. Esimerkiksi aineettomat lahjat, kuten lahjakortit ja elämykset, harvoin sisältävät muovia (ellei lahjakortti ole muovinen). Lahjakortti voi olla johonkin tiettyyn liikkeeseen tai esimerkiksi persoonallinen itse tehty ”tarjoan sinulle brunssin” -lahjakortti. Musiikin ystävälle voi hankkia liput lempiartistin keikalle tai kesän festareille. Esimerkiksi Ruisrockin ensi kesän liput ovat jo myynnissä. Ei kannata unohtaa myöskään ns. sähköisiä lahjoja. Muutaman kuukauden Spotify Premium tai vaikkapa Bookbeat-äänikirjalahjakortti ovat myös mainioita lahjaideoita. Myös itse tehdyt lahjat ovat aina joulun hittituotteita. Kukapa ei ilahtuisi korillisesta itse tehtyjä suklaahippukeksejä?

 

christmas-3859552__340

Lahjan paketointi muovittomasti voi aiheuttaa myös päänvaivaa. Monissa lahjapapereissa ja -naruissa on jonkinlainen muovipinnoite, teipistä puhumattakaan. Kaupasta saa ostettua kuitenkin papereita, joissa ei ole muovia, ja esimerkiksi sanomalehtipaperikin voi olla persoonallinen tapa paketoida lahja. Teippiäkään ei välttämättä tarvita, jos käyttää tarpeeksi jämäkkää paperia ja pitää taitokset kasassa leveällä nauhalla. Lahjan voi paketoida paperin sijasta myös kauniiseen liinaan tai kankaaseen. Kotoa voi myös löytyä edellisvuosien lahjakasseja, joita voi käyttää uudelleen. Muovittoman lahjan keksiminen ei tarvitse olla kovan työn takana. Jos uhraa hieman aikaansa ja mielikuvitustaan, muovitonta lahjaa ei ole kovin hankala keksiä. Muovi on osa jokapäiväistä elämäämme niin tiiviisti, että absoluuttiseen muovittomuuteen on lähes mahdotonta päästä. Ei siis kannata ahdistua liikaa, vaan kannattaa muistaa, että pienikin ele muovin vähentämisen hyväksi auttaa.

Kun joulu on juhlittu ja lahjat annettu, on noin kaksi viikkoa aikaa rentoutua ja tehdä kaikkea mukavaa. Entä jos ei keksi tekemistä? Niille, joilla on vaikeuksia keksiä lomatekemistä, olen koonnut muutaman menovinkin. Joululomalla kannattaa ensisijaisesti rentoutua, nukkua ja syödä hyvää ruokaa. Jos sohvalla makoilu konvehtirasioiden kanssa ei enää innosta, niin kannattaa lähteä ulos. Talvella voi tehdä vaikka mitä ulkona. Luistinradat ovat yleensä ilmaisia, joten kannattaa mennä pyöräyttämään muutama piruetti tai syöttelemään kavereiden kanssa. Myös hiihtoladut ja laskettelukeskukset ovat hyviä vaihtoehtoja talviurheilulle. Ehdottaisin myös pulkkamäkeä, mutta jos vanhat merkit pitävät paikkansa, lunta tuskin tulee niin paljon, että pulkalla kannattaisi lähteä laskemaan.

Jos talviurheilu ei ole sinun mieleesi, kannattaa käyttää joululahjana saamasi elokuvalippu. Jos et saanut lahjaksi lippua, hyödynnä esimerkiksi Finnkinon lipuista saatavaa opiskelija-alennusta. (Vinkki! Alennus on suurempi, jos ostaa lipun arkipäivänä ennen klo 17 alkavaan näytökseen.)

800px-Oodi_3rdFloor

Helsinkiin avattiin joulukuun alussa uusi keskustakirjasto Oodi, jossa kannattaa käydä piipahtamassa joululomalla edes sen upean ulkomuodon vuoksi. Oodin kaksipäiväisissä avajaisissa vieraili jopa 55 000 ihmistä, mistä voi päätellä, että kyseessä ei ole mikä tahansa kirjasto. Joululomalla Oodissa voi vierähtää hetki jos toinenkin hyvän kirjan tai kahvilan antimien äärellä. Ylioppilaskirjoituksiin lukeville ja muille opiskelusta kiinnostuneille tiedoksi, että Oodin lukusalit valmistuvat ilmeisesti vasta ensi vuoden alkupuolella. Kirjastossa on silti tälläkin hetkellä paljon oleskelu- ja opiskelutilaa, jos pieni taustahälinä ei haittaa.

Joululomalla kannattaa harrastaa muutenkin kulttuuria ja käydä esimerkiksi alkysyksystä avatussa hienossa taidemuseossa Amos Rexissä. Amos Rexin upeat valotaideteokset ja sen näyttävä arkkitehtuurinen ulkomuoto ovat mukava väripilkku talven harmaudessa. Amos Rexistäkin saa opiskelija-alennuksen, joka kannattaa hyödyntää, jos on yli 18-vuotias. Alle 18-vuotiaat pääsevät nauttimaan Amos Rexin taiteesta ilmaiseksi.

Toivottavasti joulusi on ihana ja joululomasi rentouttava. Jos olet pulassa joululahjojen kanssa, toivottavasti joululahjavinkeistäni on apua. Samoin toivon, että keksit jotain mukavaa joululomatekemistä. Rentoudu ja nauti. Nähdään tammikuussa!