Hattaran syvin olemus

Kesän lähestyessä itse kukin alkaa varmasti olla sen verran lomatunnelmissa, että tauko matematiikasta alkaa tuntua enemmän kuin houkuttelevalta. Mutta äläpä nuolaise ennen kuin tipahtaa! Matematiikasta on paljon huvia ja hyötyä myös silloin, kun sillä ei lasketa negatiivisen integraalifunktion normaalijakauman neliön derivaattaa.

Eräänä melkein-kesäisenä aamuna mieleeni tuli erittäin tärkeä kysymys, johon tajusin tarvitsevani vastausta yhtä paljon kuin koulumme ykköset wanhojentanssiparia: mikä on pienin hattara, jonka Suomessa voi ostaa, ja minkä kokoinen se on? Toisin sanoen: kuinka paljon on hattaran hinta kuutiosenttimetriä kohden.

Koska en itse ole hattara-asiantuntija, päätimme huvipuistossa työskentelevän Iina Mattilan kanssa lyödä viisaat, pitkän matematiikan opintojen marinoimat päämme yhteen. Hänen yksityiskohtaisilla tiedoillaan hattaroiden koosta ja hinnasta mysteeri ratkesi loppujen lopuksi yllättävän nopeasti. Ja nyt, kun kesäloma on aivan oven takana, voimme iloksemme ilmoittaa, että Vitsanen julkaisee erittäin tarkkojen ja tieteellisten laskelmiemme tulokset yksinoikeudella!

Hattara_by-Iina

(Kuution muotoinen hattara, jonka sivun pituus on noin 3,7 senttimetriä, on suurin piirtein samankokoinen kuin isohko pyyhekumi.)

Toivotamme sokerista, hattarantäyteistä kesää kaikille lukijoillemme! Jos satut lukemaan kesän aikana matematiikan ylioppilaskirjoituksiin, toivotamme sinulle lisäksi lukuisia (hehheh) nautinnollisia kokemuksia MAOL:in parissa. Tsemppiä!

Iina Mattila & Maisa Mattila