Kesäkuulumiset Englannista

Moikka taas kaikille, viimestä kertaa! Täällä on jo tosi kuuma, ainaki mun makuun 😊 Oon käyny meressä uimassa jo kaks kertaa! Tuntuu jotenkin hassulta olla vielä täällä, kun olin jotenkin valmistautunut, että kesällä lähen sitten takaisin! Mut kesähän tulikin tänne vähän nopeemmin. ;D Toisaalta kans outoa, kun siellä viedään jo ihan viimesiä, ja mulla on kuitenki  vielä se 10 koulupäivää (no hui) ja reilu 3 viikkoa jäljellä. (Lähden siis 22.6. takaisin).

Mulle ei kuulu mitään kovin ihmeellistä, pitäis vaan tässä ”hirveessä kiireessä” nyt viedä päätökseen kaikki viimehetkine bucketlistit yms, ja aikataulut on aika täynnä, mikä on siis just hauskaa. Toki lista on nyt jo niin lyhyt, että tuntuu ihan järkeenkäyvältä jo kohta tulla pois. Ajatus kotiin lähtemisestä ei tunnu mitenkään ihmeelliseltä, vähän siltä että no jo on aikakin. Hyvällä tavalla siis, oon innoissani! Uskon että lähen hyvillä fiiliksillä ja paljon saaneena, enkä mitenkään epätoivoisen surullisena, sillä on ihan hirveen kiva taas tavata oma perhe ja vanhat kaverit. Varmasti monia asioita tulee ikävä, mut en usko et mitään hirveen suuria tunteita tunteenpurkauksia lähdön hetkellä koittaa.

Oon nyt siis taas vaihteeks viikon lomalla. Suunnitelmissa on asuntovaunulla käyminen vikaa kertaa, 2 yön ratsastusloma Salisburyn läheisessä pikkukylässä, Britains got talent -semi-finaalit perjantaina ja Madame Tussauds Lontoossa. Muita kivoja suunnitelmia ennen lähtöä on vielä New Yorkin Broadway- musikaali The Light in the Piazza, useempia piknikkejä, kaverit tulossa yökylään (mikä on täällä tosi spesiaalia, koska vaihto-oppilas- ja host-perhesäännöt on niin tiukkoja), ja yön reissu Bristoliin tapaamaan vanhaa hyvää ystävää.

Viime aikoina oon päässyt käymään taas uusissa paikoissa, kuten Birminghamissa (J.R.R. Tolkienin lapsuuden kotikaupunki), Cromerissa (pieni mutta kaunis merenrantakaupunki), Norwitchissa (suht kuuluisa ja historiallinen katedraalikaupunki) ja Elyssa (tosi pieni kunta, mutta jäi mieleen valtavasta katedraalista, kauniista joenrannasta ja puistosta). Viime ajoilta mieleenpainuvaa on ollu kans ilmastonmuutosmielenosoitukset Lontoossa ja monissa muissa kaupungeissa, jossa itsekin olin kerran mukana jonkin aikaa. Oon myös edennyt aika paljon tankotanssiharrastuksessa ja oppinut siellä paljon uutta. Oon myös vallan tykästynyt joogaan.

Joka tapauksessa, vähän yhteenvetona vaihtovuodesta (eihän tästä voi mitenkään ikinä kertoa lyhyesti, mut koitan nyt jotain selostaa): Mulle vaihto on ollu sellanen rauhallinen ja stressitön ”väli”vuosi. Voi kuulostaa hassulta, et sanon rauhallinen ja stressitön kaikkien noiden tekemisten jälkeen, mut mul on esim ollu vähän vähemmän vastuuta ja koulutöitä. Totta kai mukavuusalueelta on pitäny poistua tosi usein, ja se on ollu tosi kasvattavaa. Mulle parasta on ollut ehkä se, kuinka paljon oon päässyt näkemään Englantia, koko Yhdistynyttä kuningaskuntaa ja kaikkia kuuluisia ja kauniita paikkoja.

Rakastan vanhanaikaisia brittitaloja ja muuta englantilaista, +tietty aksenttia, ja on ollu tosi valaisevaa oppia kans paljon kulttuurista (esim. vanhempien kunnioittamisesta, koulusysteemistä ja -kasvatuksesta ja muista yhteiskunnan eroista). Oon oppinut arvostamaan tosi monia asioita Suomessa, sen kulttuurissa ja mun perheessä ihan sika paljon enemmän! Lisäks oon täällä innostunut mm. matkustamisesta Suomessa, ja paluun jälkeen aionkin käydä kaikissa tutuissa ja tuntemattomissa Suomi-kohteissa paljon enemmän ja oppia tuntemaan myös oma kotimaani paremmin.

Monelta vaihtarilta saattaa kuulla sanottavan asioita, kuten ”Se oli siinä sitte. Elämäni paras vuosi”, ja ihan syystäkin, koska monille vaihtovuos on tosi iso ja merkityksellinen juttu. Mut ite oon kokenut vähän eri tavalla. En koe, et mulle ois tapahtunu mitään kauheen henkisesti mullistavaa, tai et olisin jotenkin dramaattisella tavalla muuttunut, tai et olisin jo ehtinyt rakentamaan kokonaisen uuden maailman tänne Englantiin, ja nyt se pitäis jättää taakse. Ite oon omasta tilanteestani tosi iloinen, koska must olis se hiukan sääli, jos mun elämän paras vuosi tapahtuis siellä, jossa en kuitenkaan tuu loppuelämääni asumaan. Oon kummiskin saanut täältä ihan mahtavia muistoja ja mulla on ollut täällä todella siistiä, mutta sydämeltäni olen yhä Suomessa!

Välillä tietty mietin, et onks mulla ”lupa” olla innoissani kotiinpaluusta, kun tännehän pitäis haluta jäädä ihan hirveesti. Eihän mulla ole ollut täällä ikävää tai käyny mitään kurjaa, jonka takia haluisin pois. Mut vaihtovuosi on kaikille niin yksilöllinen, että on turha miettiä, miks toiset kokee lähdön eri tavalla kuin muut. Ja onhan tää vuosi on antanut mulle ihan sika paljon koko loppuelämäksi, ja oon oppinut tosi paljon, mutta omassa ”vuosieni kirjassa” se on yksi vuosi muiden joukossa, paitsi että täysin erilainen kuin muut. Mutta et sellasta fiilistä et sellasta että ”joudun nyt jättämään kaiken taakseni” -fiilistä ei ole, eikä tarvitsekaan olla. Olen kuitenkin todella onnellinen, että lähdin, enkä kadu penniäkään.

Eli tästä vaan uusia seikkailuja kohti mukana säkillinen vaihdosta saatua perspektiiviä, intoa, kielitaitoa, näkökulmaa, ymmärrystä, kokemuksia ja energiaa.

Ei mulla muuta, hyvää kesälomaa! Näemme pian 😊

Terkuin Marja

Ps. Mun YouTube-kanavan nimi on vaihtunut samaksi kuin muidenkin sosiaalisten medioiden (Instagram, Twitter) nimet, eli kaikki @ holmarja !!

Vinkkejä ja neuvoja vaihtovuotta suunnittelevalle:

  1. Mieti mitkä sun syyt on lähteä vaihtoon. Oletko lähdössä oppimaan kieltä ja kulttuuria, näkemään paikkoja, vai kenties saamaan elinikäisiä hyviä ystäviä? Vähän tämän perusteella voi sitten alkaa miettimään sopivaa kohdemaata.
  2. Ole avoin! Koikeile kaikkea uutta. Ota haasteet vastaan. Osallistu ja tee kaikkea mahdollista: Mene retkelle, aloita uusi harrastus, mitä vaan! Vuosi menee nopeammin kuin uskotkaan, ja pian on jo liian myöhästä. Älä heitä vuottasi hukkaan. Nauti niistä asioista, jotka sua vaihtovuodessa houkutteli.
  3. Ota rennosti! Älä murehdi koulutöistä tai läksyistä, ellet erikseen hirveästi halua. Vaihdossa ollaan vain yksi vuosi, joten tee niitä asioita, joita siellä voi tehdä. Opiskella voi Suomessakin.
  4. Kerro Suomen kulttuurista! Esim. saunominen ja alasti lumessa kieriminen kuulostaa ihan sekopäiseltä monelle ihmiselle, ja heidän ilmeitään on tosi hauska olla todistamassa. ”Finnish people are mad”, sano mun host-isä. XD
  5. Ole spontaani! Itse olen tosi suunnittelijatyyppiä, joten mulle vaihdon aikana tullut valaistus olikin se, ettei kaikkea tarvitse aina suunnitella niin minuutilleen. Joskus parhaat ja kauneimmat löydöt tapahtuukin just sillon, kun tarkkaa suunnitelmaa ei ole, ja vaan harhailee vaikka jossain uudessa ja tuntemattomassa kaupungissa.
  6. Älä murehdi vaihtokiloista. Niitä kertyy väkisin 99%:lle  vaihtareista. Ihan vaan ruokavalion tai rytmin muutos voi aiheuttaa sen, eikä sille vaan voi mitään! Joten elä elämääsi ja mieti asiaa vasta paluun jälkeen, jos se vielä silloin rassaa.
  7. Ei myöskään kannata miettiä, puhuinko tai kirjoitinko nyt oikein. Tämäkin teksti on varmasti täynnä ihan kauheita kielioppi- ja pilkkuvirheitä, mutta ainakin säästin aikaa. 😉 Tämän tekstin kielioppivirheet eivät vaikuta tulevaisuuteeni, niin kuin ei vaihdossakaan puhutut/kirjoitetut virheet, joten voit yhtä hyvin käyttää jatkuvan Google translatettamisen johonkin muuhun hyödylliseen: Todennäköisesti kaikki kuitenkin ymmärsivät, mitä aioit sanoa 😉