Huhtihaaste – kirjoja ja lihashuoltoa

Valitsin kaksi itselleni helpolta kuulostavaa haastetta eli haasteet 2. Lue kirjaa joka ilta vähintään 15 minuuttia ja 3. Venyttele vähintään 10 minuuttia päivässä.

Lukuhaaste sujui helposti, sillä minulla on aina kesken parikin kirjaa, joita luen mieleni mukaan sängyssä ennen kuin nukahdan. Vaikeaa oli lähinnä silloin, kun silmät alkoivat painua kiinni ennen 10 minuutin määräaikaa. Tsemppasin kuitenkin rautaisella tahdolla, vaikka välillä pilkinkin. Toisina iltoina saatoin lukea sitten jopa tunninkin, jos ei univelka painanut ja kirja veti mukaansa.

Otin lukemisessa hieman omia vapauksia, sillä kuuntelin tietokirjat Selviytymisopas ja Olette kaikki väärässä sekä romaanin Stoner äänikirjana, joita voin kyllä suositella lämpimästi – niin näitä teoksia kuin äänikirjoja yleensä. Lukemieni kirjojen määrä on melkein tuplaantunut, kun voin myös kuunnella kirjoja työmatkoilla ja lenkeillä. Pieni varoitus kuitenkin iltalukijalle: äänikirja on tehokas unilääke. Otankin sen vuoksi iltaisin mieluummin kirjan käteen ja kuuntelen äänikirjoja vain liikkeessä ollessani.

Tässä kirjat, joita luin huhtihaasteen aikana. Kaikkia en tosin saanut loppuun huhtikuun aikana, ja osa kirjoista liittyi äikänkursseihin, osan valitsin vain omaksi ilokseni:

  • Naomi Alderman: Voima (2019)
  • Minna Canth: Työmiehen vaimo (1885)
  • Riku ja Tunna: Selviytymisopas (2018)
  • Nadja Summanen: Rambo (2015)
  • Heikki Pursiainen: Olette kaikki väärässä (2019)
  • John Williams: Stoner (2015)
  • Mila Teräs: Kadonnut kaupunkin (2019)
  • Jonas Hassen Khemiri: Kaikki se mitä en muista (2016)

Venyttelyhaasteessa puolestaan minun piti tsempata. Tavoitteenani oli venytellä tv:n edessä uutisia katsoessani. En kuitenkaan katsonut läheskään joka ilta uutisia ja päädyinkin venyttelemään pitkin päivää: aavistuksen aamulla, hellästi hetkeä ennen lenkille lähtöä ja jaksamisen mukaan juoksulenkin jälkeen.

Otin myös järeämmät keinot avukseni. Pari kolme kertaa viikossa korvasin venyttelyt Recovery Pump -palautumissukilla, jotka mieheni oli meille ostanut. RecoveryPump®-hoito on valmistajan mukaan “ainoa lääketieteellisesti todistettu pneumaattinen laitteisto, joka nopeuttaa elpymistä että lisää urheilullista suorituskykyä”.

Jalkaan siis laitetaan isot irtosukat, joihin laite pumppaa ilmaa. Sukat vuoroin pingottuvat kireiksi ja taas tyhjenevät, ja näin puristuksen tuoma paine edistää lihasten palautumista harjoittelusta. Yksi hoitokerta kestää puoli tuntia, mutta jo 15 minuutin puristelu aktivoi palautumista. Jos kiinnostuit, lue lisää verkosta (https://www.palautuminen.com/recoverypump/). Ohessa myös kuva vempeleestä.

En tiedä, lasketaanko palautumissukat huijaamiseksi haasteessa, mutta niiden käyttö yhdistettynä perinteiseen aitoon venyttelyyn tuli kyllä tarpeeseen. Taidanpa jatkaa haastetta!