Stressinhallintaa 101

eli miten selvitä lukiosta kun tuntuu siltä, että uppoat kouluhommiin

teksti: Anastasia Kalashnik

Lukio on siitä ihana opiskelupaikka, että pääsee itse valitsemaan, mitä aineita haluaa opiskella ja kuinka paljon tunteja lukujärjestyksessä on. Mutta vaikka valitut kurssimme ovat meille mieluisia, ei se kuitenkaan tarkoita, että kaikki sujuisi hyvin. Kursseilla opiskellaan yleensä koko oppikirja, mikä saattaa jo itsessään aiheuttaa ahdistusta, ja melkein jokainen kurssi sisältää jotain projektitöitä: esseitä, esitelmiä, kirjojen lukemista. Ei ole siis mikään yllätys, että lukiolaiset stressaavat huomattavan paljon, jopa liikaa.

Koska stressi vaikuttaa elämäämme, päätin antaa joitakin vinkkejä siihen, miten hallita koulustressiä. Koska olemme ihmisiä ja jokainen ihminen on tietenkin omanlaisensa, joillekin jotkin vinkit eivät sovi, kun taas toisilla ne toimivat täydellisesti. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettei sinun pitäisi kokeilla näitä, koska ne eivät ehkä auta. Päinvastoin, kokeile niin paljon kuin pystyt, sillä juuri näin löydät itsellesi sopivimman tavan hallita stressiä ja samalla saatat ehkä oppia tuntemaan itsesi paremmin. 

Ennen kuin aloitan vinkkien listauksen, haluaisin toivottaa kaikille hyvää, stressitöntä lukukautta. Opiskelkaa hyvin, pitäkää hauskaa, ja muistakaa pitää huolta itsestänne. Vaikka koulu onkin tärkeää, teidän hyvinvointinne on silti tärkeämpää.

Juo vettä. Vesi on paras juoma stressiin, sillä se ei sisällä mitään muuta kuin happea, vetyä ja ehkä jotain muita alkuaineita (nimimerkki muistan kemiasta vain sen, että tislattu vesi on huonoa keholle). Jos et halua juoda vain vettä, lisää sinne jotain: marjoja tai sitruunanpala. Älä missään nimessä juo kofeiinipitoisia juomia, ne vain pahentavat stressiä.

Kuuntele musiikkia, ja mieluiten sellaista, joka saa ihmiset iloiseksi. Hollannin Groningenin yliopiston tutkimuksen mukaan mm. Queenin Don’t stop me now, Abban Dancing Queen ja Gloria Gaynorin I will survive saavat ihmiset paremmalle tuulelle. 

Siivoa huoneesi, mikä jostain syystä auttaa hyvin paljon stressiin. Myös kaiken turhan, kuten tarpeettomat valokuvat ja vanhat sähköpostiviestit, poistaminen kännykästäsi tai tietokoneestasi auttaa.

Katso jokin tv-sarja tai elokuva, joka tekee sinut aina iloiseksi. Se voi olla vaikka lempi tv-sarjasi, joku komediaelokuva tai jopa jokin animaatiosarja, jonka katsoit lapsena. 

Älä murehdi pieniä virheitä, sillä jokainen tekee virheitä, kukaan ei ole täydellinen.

Mene kävelylle. Raikas ilma ja maiseman muutos auttaa paljon. Tosin jos et halua mennä kävelylle luontoon, mene johonkin kiinnostavaan paikkaan, missä olet aina halunnut käydä…tai mene Ikeaan, siellä voi aina kävellä tuntikausia ja sieltä saa hyvää ruokaa.

Pidä tauko ja rentoudu.