Päivä europarlamentaarikkojen saappaissa

Tapiolan lukion 24 oppilasta ja kaksi opettajaa lähtivät joulukuussa jo toisena peräkkäisenä vuonna edustamaan Suomea ja lukiotamme Strasbourgissa, Euroopan parlamentin toisessa toimipaikassa, järjestettävään Euroscola-päivään. Tapahtuma tarjoaa nuorille eri puolilta Euroopan unionia mahdollisuuden astua päiväksi europarlamentaarikkojen saappaisiin, tutustua muista Euroopan maista kotoisin oleviin nuoriin ja keskustella ajankohtaisista aiheista.

Oona2

Ryhmäkuva Brysselin parlamentissa

Matka alkoi keskiviikkona hyvin aikaisella lennolla Brysseliin. Aamupäivällä vierailimme Brysselin keskustassa Euroopan historian talossa. Näyttely pyrki korostamaan Euroopan yhtenäisyyttä yksittäisten kansojen tarinoiden kertomisen sijaan. Brysselissä päivän kohokohtana oli vierailu Euroopan parlamenttiin, jossa oppaanamme toimi parlamentin apuna työskentelevä suomen kielen tulkki.

Oona1

Oona Paloheimo ja Oleg Arminen haastattelivat meppi Ville Niinistöä

Pääsimme myös tapaamaan vihreiden Ville Niinistöä, yhtä Suomen kolmestatoista europarlamentaarikosta. Tapaaminen tosin jäi harmillisen lyhyeksi, koska Euroopan parlamentilla oli yllättäen alkamaisillaan ylimääräinen täysistunto, jossa Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen esitteli uutta Green deal -sopimusta. Lyhyestä vierailuajasta huolimatta saimme Niinistöltä hyvän kuvan siitä, millaista europarlamentaarikon työ todellisuudessa on. Vierailun lopuksi saimme vielä yllättäen mahdollisuuden seurata Euroopan parlamentin täysistuntoa. Loppupäivä kuluikin matkustaessa; ajoimme bussilla lähes seitsemän tunnin matkan Brysselistä Strasbourgiin.

 

Oona3

Strasbourgin parlamenttipäivä alkamassa

 

Torstaina oli vuorossa matkan kohokohta, itse Euroscola-päivä, jonka vietimme europarlamentaarikkoina. Päivä alkoi aamukahvien jälkeen ”täysistunnolla”, jossa asetuimme europarlamentaarikkojen paikoille istumaan. Aamupäivän aikana kuulimme kaikkien tapahtumaan osallistuvien maiden esittelyt. Suomea ja Tapiolan lukiota edustivat Julia Fogde ja Terho Mutikainen yli 400 nuoren edessä. Minuutin mittaisessa puheessaan he ehtivät puhua niin Suomen nuoresta pääministeristä kuin myös mainita maamme historiallisen pääsyn jalkapallon EM-kisojen lopputurnaukseen.

Oona5

”Let’s vote!” Tapiolan lukion aktiiviset opiskelijat osallistuivat keskusteluun sekä englanniksi että ranskaksi. Kuvassa etualalla Matilda Yletyinen ja Jere Artalahti.

Iltapäivällä jakaannuimme monikansallisiin työryhmiin muiden Euroscola-päivään osallistuvien nuorten kanssa. Työryhmät käsittelivät lukuisia ajankohtaisia, Euroopan unionille merkittäviä aiheita ympäristöstä ja ihmisoikeuksista muuttoliikkeeseen ja nuorten työllisyyteen. Haastetta kaikille toi omien ajatusten ilmaiseminen vieraalla kielellä. Keskustelujen päätteeksi huomasi kyllä suomalaisen kielten opetuksen olevan huippuluokkaa. Jokainen työryhmä valmisteli jonkin ryhmän aiheeseen liittyvän ehdotuksen, joka esiteltiin ”täysistunnossa” muille osallistujille. Lopuksi ehdotuksista äänestettiin yhdessä, ja viisi kuudesta ehdotuksesta meni tällä kerralla läpi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Strasbourgin täysistuntosali

Oona6

”Brysselin Arvi Lind ja Strasbourgin Roni Back”, somereportterimme Jalo Niinikangas keskittyneenä työhönsä

Tapiolan lukion opiskelijat pääsivät useaan otteeseen edustamaan lukiotamme päivän aikana. Reportterina päivän toiminut Jalo Niinikangas postasi pitkin päivää erilaisia kuvia päivästämme. Jere Artalahti puolestaan loisti kielitaidollaan esittäessään kysymyksensä päivän toisessa ”täysistunnossa” ranskaksi. Tapiolan lukiolaisista Saara Vainio sekä Vlad Gheorghiu pääsivät kisaamaan istuntosalin eteen päivän lopussa järjestettyyn Eurogame-finaaliin. Voiton toi lopulta kotiin erittäin tasaväkisen kilpailun jälkeen Vlad yhdessä kolmen joukkuekaverinsa kanssa, ja palkinnoksi lähti kisasta mukaan kunnian lisäksi upea mitali.

 

Oona4

”Mepit” työssään: Ainoliina Riikinsaari, Otso Koljonen ja Joonatan Aktan

Viimeisenä matkapäivänä perjantaina oli paljon vapaata aikaa, joka käytettiin shoppailuun, paikallisiin nähtävyyksiin tutustumiseen sekä tietysti Keski-Euroopan kuuluisien joulutorien kiertelyyn. Päivän valossa joulumarkkinoista puuttui tietty tunnelmallisuus, mutta pakollinen piipahdus Strasbourgin markkinoille tuli kuitenkin tehtyä. Aamupäivän vietimme vielä Ranskan puolella Strasbourgissa, mutta iltapäivällä matkustimme taas bussilla, kuitenkin tällä kertaa Saksan puolelle Frankfurtiin, josta lyhyen lounastauon jälkeen siirryimme jo lentokentälle odottelemaan paluulentoamme.

Matka oli ikimuistoinen: saimme paljon uusia kokemuksia, muistoja ja ystäviä reissun aikana.

Teksti: Oona Paloheimo