Taas toivotus ekologisen joulun

Joulu on lähestymässä uhkaavaa vauhtia, ja jouluvalmisteluja tehdessään voi miettiä myös joulunsa hiilijalanjälkeä. Vanhoista jouluperinteistä luopuminen tuntuu ehkä hankalalta, mutta pienetkin muutokset parempaan auttavat, jos paljon ihmisiä tekee niitä. Tähän kokosin matalan kynnyksen vinkkejä ekologisempaan jouluun. 

  • Adventtikalenteri

Joulunodotus alkaa monella jo halloweenin jälkeen, mutta virallisesti viimeistään joulukuun alussa. Suomessa joulukalentereista on muodostunut jo perinne. Mutta millä hinnalla? Useimmat joulukalenterit on valmistettu muovista tai pahvista, ja niistä syntyvän jätteen määrä on suuri. Vaikka tälle joululle ei enää ehdi hankkia uutta, kannattaa miettiä, voisiko ensi joulun kalenterin tehdä itse? Tai voisiko kalenterina toimia vaikka joulusukka tai rasia? 

  • Koristeet

Koristelu ja koristeet tuovat jouluun oikean hengen, mutta niidenkin ekologisuutta voi miettiä. Jos koristeista huolehtii hyvin, ne voivat säilyä vuosikymmeniä. Kertakäyttöiset koristeet rasittavat ympäristöä ja ostajan lompakkoa. Inspiraatiota voi hakea myös luonnosta. Vaikka luonnonkävyt voivat toimia omina koristeina. Muista kuitenkin olla vahingoittamatta luontoa. 😉

  • Joulukuusi

Aito kuusi, muovikuusi, kestokuusi… Mikä on ekologisin joulukuusi? Muovista tehdyt kuuset voivat vaikuttaa kestävämmältä ratkaisulta kuin se, että joka vuosi käy ostamassa kaadetun hiilinielun, mutta muovikuusien tuottaminen vie paljon energiaa ja ne on luultavasti tuotu toiselta puolelta maapalloa, eivätkä ne ole kierrätettävissä. Luonnonkuusi on siis kestävämpi, vaikka ehkä kalliimpi vaihtoehto, varsinkin jos sen hakee itse ilman autoa.

  • Jouluruoka

Perinteisestä jouluruuasta luopuminen voi olla monille hankalaa. Jouluun kuuluu usein paljon kinkkua ja kalaa, ehkä juustoakin. Täysin kasvisruuaksi vaihtaminen ei ehkä toimi, mutta ehkä tänä jouluna voisi harkita vaikka edes yhden ruokalajin muuttamista vegetaariseksi. Sitten voi hyvällä omatunnolla käydä jälkiruokapöytään. Jos kasvisruoka ei millään onnistu, helpoin tapa vähentää päästöjä on vähentää ruokahävikkiä. Tee siis vain sen verran ruokaa, että kaikki tulee syötyä, ja syö lautanen tyhjäksi. 

  • Lahjat

Lahjojen antamiseen voi joidenkin mielestä tiivistyä joulun henki, mutta kannattaa muistaa, että kaverit eivät ehkä halua muovikrääsää. He ottaisivat mieluummin vastaan ajatellun, hyvälaatuisen, pienemmän lahjan. Jos et millään keksi, mitä lahjan saaja haluaisi tai tarvitsisi, kysy häneltä. Se voi kuulostaa nolota tai tuntua pilaavan jouluhengen, mutta se on win-win-tilanne. Sinun ei tarvitse pidempään pohtia lahjaa, ja annettu lahja on haluttu ja arvostettu. Tutuille voi antaa myös itse leivottuja herkkuja tai vaikka ostettujakin nätissä pakkauksessa. Lahjoitus hyväntekeväisyyteen, elämyslahja tai muu aineeton lahja voi olla yhtä hyvä kuin materialistinen lahja. Lahjan paketoimisessakin voi miettiä ympäristöä. Suosi luonnollisia tai kierrätettyjä materiaaleja. Pahin paketointimateriaali on värikäs, kuviollinen, folioitu lahjapaperi, joka laitetaan heti lahja avaamisen jälkeen roskikseen. 

  • Muita jouluideoita

Joulukortit voi lähettää sähköisesti, tehdä itse tai olla vain lähettämättä. Tämän joulun matkaa ei voi enää peruuttaa, mutta ehkä ensi jouluna voisi miettiä lähimatkaa tai matkan tekemistä esimerkiksi junalla lentokoneen sijaan.

Näiden vinkkien avulla voit viettää huolettoman ja ehkä vähän ekologisemman joulun. Vaikka et pystyisikään toteuttamaan kaikkia näistä, pienetkin parannukset auttavat. Tänä jouluna voit antaa lahjan maapallolle käyttämällä sen resursseja harkiten. Luonto kiittää!