EPAS-matka Strasbourgiin

EPAS-ohjelma (European Parliament Ambassador School) on Euroopan parlamentin tapa tarjota nuorille ympäri Eurooppaa erilaisia tapoja tutustua Euroopan parlamentin rooliin EU:ssa sekä perehdyttää nuoria heidän oikeuksistaan EU-kansalaisina. EPAS-tapahtumia järjestetään ympäri vuoden, ja ne ovat sisällöltään toisistaan hyvin erilaisia. 

Euroopan parlamentti Strasbourgissa.

Vuoden 2023 joulukuussa järjestetty EPAS-tapahtuma rakentui pitkälti vuosittaisen Saharov-palkinnonjaon ympärille. Saharov-palkinto on EU:n merkittävin kunnianosoitus ihmisoikeuksien ja mielipiteenvapauden hyväksi tehdystä työstä. Vuonna 2023 palkinto jaettiin iranilaiselle Woman, Life and Freedom -liikkeelle naisten oikeuksien ahkerasta ja rohkeasta puolustamisesta Iranissa.

Euroopan parlamentin istuntosalia muistuttava pienempi sali, jossa osallistuimme useampaan paneeliin.

Tapahtumaan valittiin jokaisesta EU-maasta yksi neljän hengen delegaatio edustamaan jokaista jäsenmaata. Vaikuttavan hakemuksen sekä pienen onnenkantamoisen myötä Tapiolan lukio valittiin Suomen delegaatioksi. Näin ollen joulukuun 12. päivän aamuna kolme aktiivista yhteiskuntaopin opiskelijaa suuntasivat yhdessä historian ja yhteiskuntaopin opettajan Pia Liimataisen kanssa kohti Helsinki-Vantaan lentokenttää, jossa heitä odotti kone kohti Strasbourgia.

Opiskelijat ja Pia jouluisessa Strasbourgissa.

Kolmipäiväisen matkan tarkoituksena oli päästä kiertelemään historiallisessa Strasbourgin kaupungissa mutta ennen kaikkea tutustua Euroopan parlamenttiin ja vaihtaa ajatuksia vaikuttamisesta ja aktivismista muiden eurooppalaisten nuorten kuin myös ihmisoikeusaktivistien kanssa. 

Heidi Hautalan moderoima paneeli Saharov-palkinnon voittaneen Jina Mahsa Amini ja Iranin nainen, elämä, vapaus -liikkeen edustajien kanssa, jotka puhuivat persiaa – pääsimme kokemaan simultaanitulkkauksen. 

Tutustuimme tarkemmin meppien päivittäisiin aikatauluihin.

Ensimmäinen päivä meni matkustamisessa sekä kauniin mutta erittäin sateisen Strasbourgin kiertelyssä. Toinen päivä oli aamusta iltaan täynnä erilaisia ohjelmanumeroita Euroopan parlamentissa. Pääsimme kuulemaan ihmisoikeusaktivistien vaikuttavia kasvutarinoita, tutustumaan parlamenttirakennukseen sekä tietenkin tapaamaan aktiivisia suomalaismeppejä ja vaihtamaan ajatuksia heidänkin kanssaan. 

Yhteiskuva Heidi Hautalan (vih.) ja Nils Torvaldsin (rkp) kanssa.

Ihmisoikeusaktivisti Louise Xin. Hän on muotisuunnittelija ja puhuu kestävästä kehityksestä ja pakkotyöstä. Hänen kanssaan paneeliin osallistuivat Lorent Saleh ja Pegah Moshirpour. Saleh voitti Saharov-palkinnon vuonna 2017 yhdessä muiden Venezuelan hallituksen poliittisten vastustajien kanssa. Moshirpour puolestaan on iranilais-italialainen ihmis- ja digitaalisten oikeuksien aktivisti.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen pitämässä puhettaan paikalla oleville mepeille.

Viimeinen päivä kului pitkälti osin junassa ja lentokoneessa istuessa fiilistellen edellistä vuorokautta, johon oli mahtunut erittäin paljon hienoja kokemuksia ja uusien ihmisten tapaamisia!

Matka oli kokonaisuudessaan suuri menestys sekä ainutlaatuinen oppimiskokemus. Matkan kenties sykähdyttävin hetki oli iranilaisten naisten puheenvuoro naisten painajaismaisesta tilanteesta Iranissa ja heidän vaikeasta kamppailustaan autoritaarista & patriarkaalista valtion johtoa vastaan – puheenvuoro herätti paljon ajatuksia ja avasi silmät sille karulle todellisuudelle, jossa monet miljoonat maailman naiset joutuvat elämään.

Teksti: Ines Suominen ja Elsa Colussi

Kuvat: Pia Liimatainen, Ines Suominen