Tiikerin vuosi on kaihomielinen, mutta toiveikas

Musiikin voimakas läsnäolo Tapiolan lukiossa on perua Tapiolan yhteiskoulun ajoilta. Jo silloin taitavat musiikinopettajat ja innostava ympäristö rohkaisivat musiikista kiinnostuneita laajentamaan musiikkiharrastustaan sekä hakeutumaan jatko-opintoihin musiikin pariin. Vuosien saatossa lukion musiikkiluokissa on syntynyt tuntikausien yhteissoiton tuloksena lukuisia bändikokoonpanoja, joista osa on ollut hyvinkin menestyksekkäitä ja pitkäikäisiä. 

Kuvassa oikealta lukien Matias Skyttä, Emil Palomäki ja Patrik Abspoel.

Musiikkilinjalla syntyneitä yhtyeitä ovat esimerkiksi indie-pop-rock-bändi IBIS (perustettu 2019), pop-rap-r&b-duo Fin and Fil (perustettu 2015), reggae-musiikkia soittanut orkesteri Soul Captain Band (perustettu 1997) ja pop-yhtye Nerdee (perustettu 1995). Pääosin musiikkilinjalaisista muodostuu niin ikään pop-rock-yhtye Indica (perustettu 2001).

Lämpimässä yhteisössä luodut suhteet ja verkostot ovat toki poikineet yhtyeitä myös yhdessä vietettyjen lukiovuosien jälkeen. Yksi näistä kokoonpanoista on kaihorock-bändiksi itsensä määrittelevä Tiikerin vuosi.

Tiikerin vuosi sai alkusysäyksensä vuonna 2022, jolloin omia kappaleitaan kirjoittanut ja niiden julkaisua pohtinut Matias Skyttä (valmistunut musiikkilinjalta keväällä 2020) otti yhteyttä entisiin luokkalaisiinsa Emil Palomäkeen ja Patrik Abspoeliin. Kysely mahdollisesta bändiprojektista tuotti tulosta ja idea sai tuulta alleen: bändi perustettiin ja oman soundin etsiminen alkoi.

Vuonna 2023 julkaistiin bändin ensimmäinen EP Tiikerin vuosi.

Tiivis kolmikko muodostaa Tiikerin vuoden ydinkokoonpanon, mutta myös esimerkiksi levytysten parissa työskennelleistä laajoista taustajoukoista löytyy Tapiolan lukion alumneja. Vuonna 2022 julkaistiin bändin ensimmäinen single Töölönlahti ja sen jälkeen uudet kappaleet ovat seuranneet toisiaan tasaisessa tahdissa. Tämän vuoden tammikuun lopussa Tiikerin vuoden uusin single oli mukana Levyraati-ohjelmassa.

Tiikerin vuoden musiikki on raikas yhdistelmä suomi- ja countryrockia. “Tärkeimmät elementit Tiikerin vuoden musiikissa ovat orgaaninen rocksoundi ja koristeelliset sanoitukset”, laulaja-lauluntekijä Skyttä kuvaa. Bändin monipuolisesta musiikillisesta kielestä voi löytää yhtymäkohtia amerikkalaiseen modern countryyn ja southern rockiin, ja esimerkiksi kitarasoolot ovat virkistävän meheviä. Skytän mukaan bändin esikuvia ovat muun muassa Jason Isbell and the 400 unit, Eric Church sekä Tuure Kilpeläinen & Kaihon Karavaani

“Musiikillisena tavoitteenamme on kiivetä suomirockin vuorta koko ajan korkeammalle. Tärkeintä meille on kuitenkin pysyä rehellisinä itsellemme ja pitää kiinni omasta identiteetistämme”, summaa Jyväskylän yliopistossa musiikkikasvatusta opiskeleva Skyttä bändin tulevaisuudensuunnitelmia.

Studiossa on vietetty lukuisia tunteja.

Tarinankerronnallisesti kunnianhimoiset Tiikerin vuoden lyriikat ovat valoisan toiveikkaita. Usein sanoitukset käsittelevät maanläheisiä aiheita, kuten luontoa ja kaipuuta yksinkertaisuuteen, ja nimitys kaihorock kumpuaakin tekstien tematiikasta. 

Kaikki tekstit ovat Matias Skytän käsialaa, mutta yksittäistä kaavaa niiden luomiseen ei ole. Skyttä kertoo keräilevänsä muistikirjaan pieniä inspiraatiota herättäneitä asioita: “Inspiraatio voi versoa vaikka väärin kuullusta lauseesta.” Kun käsillä on tunteita herättävä melodinen aihio, Skyttä aloittaa sanoitusprosessin etsimällä muistikirjasta vastaavia tunteita nostattavia pätkiä. 

Skyttä kokee, että luovassa työskentelyssä on tärkeää olla kiinnostunut ympärillä tapahtuvista asioista ja muistaa pitää silmänsä auki. Biisitekstejä sommitellessaan Skyttä rentoutuu ja purkaa omia mietteitään: “Kirjoittaminen on minulle paras tapa käsitellä asioita.” 

Kuten arvata saattaa, Tiikerin vuoden nimellä on tarina. “Sain lapsena lahjaksi pienen posliinitiikerin, ja siitä lähtien tiikerillä eläimenä on ollut erityinen merkitys” Matias Skyttä kuvaa ja jatkaa: “Se on minulle eräänlainen onnellisuuden symboli.” 

Tiikerin vuosi keikkailee kahden–viiden hengen kokoonpanona.

Bändin perustamisvuonna 2022 elettiin kiinalaisen horoskooppikalenterin mukaan tiikerin vuotta. Uskomusten mukaan tiikerin vuonna syntyneiden ominaisuuksia ovat esimerkiksi rohkeus ja rehellisyys, joita molempia taiteellinen luominen vaatii Skytän mukaan rutkasti. “Siispä kun bändin nimeä miettiessämme huomasin elettävän tiikerin vuotta, palaset loksahtelivat paikoilleen”, Skyttä toteaa.

Suurin Tiikerin vuotta eteenpäin ajava voima on intohimo oman musiikin luomiseen. Lisäksi bändi keikkailee aktiivisesti omaa musiikkiaan esittäen. Keikkakokemusta on kertynyt jo yli 50 esiintymisestä, ja Skyttä kuvailee iloisten ihmisten kohtaamista ja elämysten tarjoamista todella palkitsevaksi. 

Tulevista keikoistaan ja uusista julkaisuistaan Tiikerin vuosi välittää tietoa Instagramissa nimellä tiikerin_vuosi sekä verkkosivuillaan tiikerinvuosi.com. Bändin julkaisema musiikki löytyy muun muassa Spotifysta, YouTubesta ja Apple Musicista.