Ykkösten mietteitä lukion alkumetreiltä

Uusi kouluvuosi on alkanut ja uudet ykköset ovat saapuneet Tapiolan lukioon. Tämä syksy on ollut kaikille muutoksia täynnä koulun tilojen vaihtumisen takia, mutta suurin muutos on kohdannut juuri lukion aloittaneita. Miltä ykkösille on maistunut pari ensimmäistä kuukautta? Onko ollut peruskoulua ikävä, vai onko lukio place to be? Entäpä mitä mieltä abit ovat uusista ykkösistä?

Kysyin muutamalta ensimmäisen vuosikussin oppilaalta, mitä mieltä he ovat lukiosta. Monen mielipide lukiosta on hyvin positiivinen. Esimerkiksi Elina 16C:ltä luonnehti lukiota näin: ”Koulussa on viihtyisää ja nautin täällä olemisesta. Tilat ovat mukavat.” Tapiolan lukiossa mukavaa ykkösten mielestä on ollut tilat (vaikkakin hieman ahtaat), opiskelijat, opettajat ja koeviikko. Omastakin mielestäni koeviikko on paljon parempi käytäntö kuin peruskoulun kokeet, sillä on paljon enemmän aikaa tehdä kokeita. Peruskoulussa aika meinasi loppua usein kesken. Lukion rytmiin kesti hieman aikaa totutella ja uskon, että jokainen meistä ykkösistä oli aluksi hieman hukassa.

Vaikka lukioelämä on ollut tähän asti mukavaa, kaikki ovat varmasti huomanneet työmäärän suurentuneen peruskouluun verrattuna. Melkein jokainen, jota haastattelin, allekirjoitti lukion olevan rankempaa kuin peruskoulu. Kukaan ei kuitenkaan myöntänyt ikävöivänsä peruskoulua. Mitään dramaattista muutosta ei ole huomattu, mutta lukio tosiaan aiheuttaa enemmän töitä ja kiireitä.

Yksi lukiomme abeista kertoi mielipiteensä uusista ykkösistä. Olga 14D:ltä kertoi ensin ihmetelleensä, oliko hänkin tosiaan noin pienen ja eksyneen näköinen ykkösellä. Olgakin muistaa lukion alun jännityksen siitä, kuinka opiskelu olisi paljon itsenäisempää ja muistaa katsoneensa kakkosia ja abeja paljon ylöspäin. Hän kuitenkin haluaa korostaa ykkösten olevan Tapiolassa hyvässä huomassa, ”vaikka olettekin eri vuosituhannelta”. Olgan vinkki ykkösille on, että pakolliset kurssit kannattaa suorittaaa mahdollisimman nopeasti pois alta.etis-vai-pohjis-2

Uudet tilat ja uudet opiskelijat. Enemmän töitä kuin ennen, mutta eiköhän me tästä selvitä ja saada joskus se valkoinen lakki päähän aidossa ja oikeassa Tapiolan lukiossa.

Aurora Alakahri