Tarinoita menneestä

Koulupäivä sai upean päätöksen maanantaina 23.1. Teemakurssin Valta, vaikuttaminen ja syrjintä sekä historian kertauskurssin yhteisen iltapäivätunnin osanottajat saivat nimittäin vieraakseen René Nybergin. Hän on tehnyt pitkän uran diplomaattina ja suurlähettiläänä pääosin entisessä Neuvostoliitossa mutta myös Berliinissä (2004-2008).

img_5144

Tapahtumarikkaasta urastaan huolimatta Nyberg ei kuitenkaan tullut kertomaan siitä, vaan harvinaisen sukutarinan juutalaisesta äidistään ja tämän riikalaisista sukulaisista, joista hän on myös kirjoittanut kirjan Viimeinen juna Moskovaan (2014). Tarina on tosiaan ainutlaatuinen, ja se pitää sisällään poikkeuksellisen synkkiä aiheita. Nyberg kertoi esimerkiksi juutalaisen äitinsä ja kristityn isänsä avioliitosta, josta seurasi äidille niin sanottu kunniamurha. Äidin suku ei nimittäin hyväksynyt tämän aviopuolisoksi kristittyä, joten suku hylkäsi äidin ja julisti hänet kuolleeksi.

Nyberg kertoi myös toisen koskettavan tarinan äitinsä serkusta Maschasta ja tämän miehestä Josefista holokaustin eli juutalaisvainojen keskellä. He pakenivat kotikaupungistaan Riiasta Neuvostoliittoon pelastuakseen holokaustista. Tähän tapahtumaan kirjan nimikin viittaa: kaksikko pääsi pakoon viimeisellä Moskovaan lähtevällä junalla. Riikaan jääneet tapettiin.

Nyberg avasi opiskelijoille toisen maailmansodan aikaisia tapahtumia, ja karismaattinen esitys herätti yleisössä paljon kysymyksiä.

Elina Sorjonen