Historian ja Amsterdamin huumaa

Teemakurssi Valta, vaikuttaminen ja syrjintä on ainutlaatuinen Tapiolan lukion historian ja äidinkielen yhteistyönä luotu uuden opetussuunnitelman kokonaisuus. Kurssilla pääsimme tutustumaan toiseen maailmansodan aikaan Suomessa ja Hollannissa, holokaustiin sekä erityisesti juutalaistyttöön Anne Frankiin. Kurssilla tutustuttiin myös ihmisoikeuksiin, tarinoihin ja sanojen voimaan,

Kurssi oli hajautettu kahteen jaksoon. Lukiomme historian opettaja Pia Liimatainen ja äidinkielen opettaja Anna Marin pitivät meille vuorotellen luentomaisia oppitunteja. Liimatainen piti tunteja toisesta maailmansodasta ja erityisesti senaikaisista vainoista sekä ihmisoikeuksista. Marin piti luennot vaikuttamisesta, propagandasta ja tarinoiden voimasta. Toisessa osassa saimme valita, teimmekö ryhmissä ihmisoikeusaiheisen videon vai toimimmeko vertaisoppaina koulumme kirjastossa vierailleessa Anne Frank -näyttelyssä. Minä valitsin vertaisopaskoulutuksen.

Anne Frank – historiaa nykypäivälle on Rauhankasvatusinstituutin ja Anne Frank -säätiön koordinoima liikkuva näyttely, joka kiertää Suomea. Sen tavoitteena on jakaa tietoa tapahtuneesta, edistää tasa-arvoa ja estää mitään niin hirveää koskaan enää tapahtumasta, mitä tapahtui juutalaisille toisen maailmansodan aikana. Oppaat saivat kuuden tunnin koulutuksen tehtäväänsä. Koulutuksen aikana opimme paljon uutta ensinnäkin Anne Frankista sekä näyttelyn oppaana olemisesta, mistä on varmasti tulevaisuudessakin hyötyä.

Kurssillamme vieraili syksyn aikana myös erityinen vieras, kirjailija ja diplomaatti René Nyberg, jonka kirja Viimeinen juna Moskovaan kertoo hänen juutalaisen äitinsä tarinan. Saimme kuulla Nybergin kirjasta ja sen sisältämästä koskettavasta tarinasta sekä hieman myös diplomaatin työstä.

Kävimme kurssin aikana katsomassa Espoon kaupunginteatterissa Puolan juutalaisvainoista kertovan näytelmän Meidän luokka. Se kertoo rankan tarinan koululuokasta, josta puolet ovat juutalaisia ja puolet katolilaisia ja jotka päätyvät murhaamaan toisiaan. Teatterikäynnin jälkeen purimme katsomiskokemusta työpajasta, jota tuli koulullemme ohjaamaan teatterin yleisötyöntekijä.

Kurssi huipentui opintomatkaan, jolle lähdimme toukokuun alussa. Pääsimme nauttimaan ihanan keväisestä ilmasta Amsterdamissa samaan aikaan, kun Suomessa satoi lunta. Yövyimme hotellissa, joka oli vain kävelymatkan päässä Amsterdamin keskustasta. Opettajamme olivat järjestäneet joka päiväksi mielenkiintoista ohjelmaa, mutta tärkein kohde oli tietenkin Anne Frankin talo – aivan Amsterdamin sydämessä sijaitseva viisikerroksinen talo, jonka salaisessa siivessä Anne Frank perheineen ja perhetuttuineen piileskeli kaksi vuotta.

Olimme ennen matkalle lähtöä lukeneet Anne Frankin päiväkirjan. Talossa kulkiessamme pääsimme kuvittelemaan Annen kulkemaan pitkin huoneita samalla, kun sodan kauhut jylläsivät kaupungissa. Vierailimme muina päivinä erilaisissa nähtävyyksissä ja museoissa, kuten kahdessa eri juutalaismuseossa, synagogassa, Rijksmuseumissa ja Van Gogh –museossa.

Juutalaismuseoiden paikat olivat toimineet juutalaisten asuinpaikkoina ennen kuin heidät lähetettiin keskitysleireille. Toinen museo kertoi juutalaislapsista ja toinen aikuisista. Esineet, videot, päiväkirjat ja kuvat kertoivat sydäntä särkeviä tarinoita ihmisten kohtaloista. Opettajat olivat järjestäneet meille opastuksen Rijksmuseumissa, jossa me istuimme kuuluisan Rembradtin Yövartio-maalauksen edessä jutellen oppaan kanssa. Tänä aikana taulun luona olevat vartijat ehtivät vaihtua kaksi kertaa.

Vain kahdenkymmenen minuutin päässä Amsterdamista sijaitsee kohtalaisen pieni, mutta hyvin kaunis kaupunki Hilversum, jossa pääsimme vierailemaan Tapiolan lukion ystävyyskoulussa. Päivän aikana koulussa saimme muun muassa tutustua hollantilaisiin oppilaisiin ja kuulla syyrialaisen pakolaisen tarinan. Syyriasta Hollantiin vainoa paennut Amar kertoi meille esityksessään koskettavasti, miltä tuntuu, kun joutuu jättämään rakkaan kotimaansa, perheensä ja ystävänsä. Päällimmäisenä toiveena hän pyysi, että me paikalliset vain hymyilisimme pakolaisille ja turvapaikanhakijoille. Jo se riittää pitämään toivoa yllä.

Koulussa vierailun jälkeen pääsimme myös hulvattoman viihdyttävän oppaan kanssa niin sanotulle Hillywood-kierrokselle mediamuseon yhteydessä olevallalle yhdelle Euroopan suurimmalle studioalueelle, josta muun muassa The Voicen formaatti on lähtöisin.

Kurssin aikana me kaikki koimme hauskoja hetkiä: juoksimme kaatosateessa pitkin Amsterdamia, saimme yhden leiman lisää passiin sekä yhden kurssin lukion loputtomaan kurssimäärään, 50 hehkuvaa tulppaania kainaloon sekä kaikista tärkeimpänä mahtavia muistoja sekä hurjasti lisää tietoa.