Naisesta mielihyvähyödykkeeksi

Äidinkielen opettaja Hanna Kokkonen vinkkaa jo toisen kirjansa Opettajien lukuvinkki -palstalla. Tämänkertainen valinta on Johanna Sinisalon Auringon ydin (2013).

Johanna Sinisalon romaani Auringon ydin on dystopia. Eletään vuotta 2013, jolloin Suomen Eusistokraattinen Tasavalta on ottanut historiallisista virheistä oppia ja vahtii kansalaisiaan. Kansanterveyden nimissä kaikenlaiset päihteet – huumeet, alkoholi, jopa kofeiinikin – on kielletty. Yhteiskuntarauhan turvaamiseksi miesyksilöt, eli maskot, täytyy pitää tyytyväisinä. Valtiollinen tiede on jalostanut naisesta uuden lajin: eloin, eli feminaisen. Suomen Eusistokraattisessa Tasavallassa hemaisevat eloit palvelevat ja palvovat maskojaan.

Teoksen päähenkilö Vanna näyttää eloilta mutta on kuitenkin neutrinainen. Hän on addiktoitunut chiliin, joka on kielletty huume teoksen kuvaamassa maailmassa, sillä se aiheuttaa vahvan reaktion lisäksi poikkeuksellisen voimakkaan riippuvuuden. Vannan sisar Manna on puolestaan puhdasverinen eloi, joka katoaa oudosti. Vannan rakkaus sisareensa kuitenkin ylittää mahdottomatkin esteet.

Samaan aikaan, kun Vanna selvittää sisarensa outoa katoamista, omalla tahollaan gaialaisten outo lahko palvoo chiliä ja jalostaa sitä yhä voimakkaammaksi – auringon ytimeksi – päästäkseen sen avulla rituaaliseen yhteyteen tuonpuoleisen kanssa.
Uuskumma tämän teoksen genrenä on viihdyttävä ja yhteiskunnallisesti kantaa ottava kehys teoksen tulkinnalle: mielikuvituksellisiin juonenkäänteisiin yhdistyvät erilaisia tekstilajeja edustavat insertit, jotka muun muassa taustoittavat Suomen Eusistokraattisen Tasavallan kehittymistä sellaiseksi kuin se on jalostavine ihmiskokeineen. Varsinkin teoksen loppu on häikäilemätöntä ja kapsaisiinin huuruista mielikuvituksen ilotulitusta. Kapsaisiinihan on se chilipaprikoiden sisältämä aktiivinen kemiallinen yhdiste, joka täräyttää niin makunystyröitä kuin aineenvaihduntaakin.

Teoksellaan Sinisalo ottaa kantaa paitsi kansalaista valvovaan yhteiskuntaan myös naista alistavaan järjestelmään. Nämä asiat ovat ajankohtaisia: onhan presidentti Donald Trumpin luotsaama USA näyttänyt kaikenlaisten muurien – niin henkisten kuin fyysistenkin – rakentamisen olevan mahdollista.