Abin vinkit ykkösille, eli kuinka selvitä lukiosta 1.0

Edessänne on nyt ehtaa tavaraa, eli käytännön vinkkejä ja ohjeita tulevaa matkaa läpi lukion varten. Meillä abeilla tämä patikointi alkaa lähestyä viimeisiä kilometrejään, joten on aika siirtää reitin varrella kertynyttä tietoa eteenpäin. Kokemuksen syvällä rintaäänellä sanon nyt tämän: näitä ohjeita seuraamalla on lukion läpäiseminen roimasti helpompaa, kuin mitä se olisi omin neuvoin nämä asiat selvittämällä. Ottakaa hyvä asento, sillä asiaa tulee nyt tuutin täydeltä.

Osa 1: Koulunkäynti

Tee läksyt. Kaikki läksyt. Lukuläksy ei tarkoita ei läksyä. Kun jo kurssin aikana teet töitä, on koeviikolla paljon helpompaa ja ylioppilaskokeet helpottuu myös.

Ala lukemaan ajoissa. Koeviikolla ja ylppäreihin, sillä muuten aika ei vain riitä. Ylioppilaskokeisiin valmistautuessa kuitenkin muista, kohtuus kaikessa. Joskus riittää, että paneutuu asiaan muutaman tunnin ajan.

Keskity aineisiin, jotka tuntuvat tärkeiltä, mutta älä laiminlyö muita aineita. Koeta kiinnostua siitä, mitä opetetaan – aiheesta huolimatta. Yllättävän moni mm. reaaliaine tukee toinen toistaan.

Heitä pois yläasteen ennakkoluulot ja aloita lukio puhtaalta pöydältä. Jos vielä kuvittelet, ettet osaa jotakin ainetta, älä ajattele sitä enää. Ei se ruotsi niin vaikeaa ole kuin luulet.

Opiskele kaverin kanssa. Samalla saat hoidettua sosiaalisia suhteita ja opiskeltua. Opiskelu ei tällöin edes tunnu opiskelulta.

Voit uhrata elämästäsi muutamia kuukausia edessä häämöttäviin ylioppilaskokeisiin. Koeviikolla voit “pärjätä” yhden illan lukemisella, mutta ylppäreissä et.

Osa 2: Oma jaksaminen

Tunnista opiskelutyylisi. Kaikille ei sovi kova pänttääminen, joten oman mukavuusalueen löytäminen opiskelussa on erityisen tärkeää jaksamisen kannalta.

Kaikessa ei voi pärjätä. Piste. Salli itsesi epäonnistua ja opi virheistäsi. Kaikessa ei tarvitse väkisin olla hyvä.

Älä jätä viimeiseen iltaan. Aloita esitelmien ja esseiden tekemistä ajoissa. Joko se on vain otsikon kirjoittaminen muutama päivä aikaisemmin, mutta jos työnteon jakaa monelle päivälle, tekeminen vie päivässä vähemmän aikaa ja paniikki ei ehdi syntyä.

Älä käy liikaa kursseja, mutta älä lusmuile, sillä se kostautuu viimeistään abivuonna. ( Seitsemän kurssia abivuonna ei tunnu hyvältä, nimim. kokemusta on. )

Rentoudu. Voit napata päivästäsi tunnin esim. lyhyelle lenkille, joogasessiolle tai päiväunille. Kukaan meistä ei ole kone, joten opiskeleminen joka ilta läpi lukion kuormittaa liikaa kroppaa ja mieltä.

Jos pitkä matematiikka tuntuu liian raskaalta ja et välttämättä edes tarvitsisi sitä, vaihda lyhyeen häpeilemättä.

Mene “pilipalikursseille”, jos lukujärjestys sallii. Syyt: hauskaa, rentouttavaa ja useimmat näistä kursseista ovat soveltavia. Vahva suositus näille: äidinkielen luovan kirjoittamisen kurssi, turvakurssi ja valokuvauskurssi.

Jos tuntuu, ettet jaksa, mene rohkeasti koulupsykologille puhumaan. Kovan stressin alla eläminen on rankkaa, jolloin pienikin apu voi auttaa. (Koulupsykologin numero: 050 389 4100)

Osa 3: Käytännön vinkit

Perehdy ajoissa kursseihin. Mieti mitä tahdot ottaa, milloin ja kuinka paljon. Tee ajoissa kurssisuunnitelma joka jaksoon, ja varmista, että saat min. 75 kurssia. Kurssivalinnat voivat tuntua nopeuskilpailulta, mutta kurssisuunnitelmat auttavat suunnattomasti. Älä myöskään luota sokeasti siihen, että opot laittavat sinut jo täysille kursseille.

Hanki kirjat kursseille ajoissa. Ennen kuin huomaatkaan seuraavana päivänä on koe ja sinulla ei ole vieläkään kirjaa.

Jos jossain aineessa on ongelma, kysy opettajalta. Vaikka kokisit kysymyksen olevan aivan typerä. Opettajat ovat täällä sitä varten, että voivat vastata meidän typeriin kysymyksiin.

Lukion päättötodistus ei määritä tulevaisuuttasi, mutta voi auttaa jatko-opinnoissa. Siksi panosta ylioppilastodistukseen, mutta koeta silti saada hyvä päättötodistus. Se ei vaadi paljoa työtä.

Tee “elämälle tärkeitä “ kursseja. Näihin sisältyy mm. ensiapu- ja hygieniapassikurssi. Nämä kurssit voivat auttaa mm. kesätyöpaikan saamisessa.

Käytä kaikki mahdollisuudet saada kurssi tai puolikas hyödyksi. (Ajokortti, Wanhojen tanssien koristelu, tutorointi jne.)

Viimeisin ja tärkein neuvo on seuraava. Edessäsi on noin kolme vuotta kestävä rupeama, joka on loppujen lopuksi erittäin lyhyt aika. Nauti ajastasi lukiossa täysin siemauksin. Ennen kuin huomaatkaan istut koulun liikuntasalissa lakki päässä ja todistus kädessä. Luo muistoja ja uskalla heittäytyä.

Olet nyt valmis aloittamaan menestyksekkään matkan. Vaikka matkalla saattaa tulla muutama rakko jalkaan tai kapeita kiertoteitä, voit lopulta olla ylpeä tekemästäsi pitkästä vaelluksesta läpi lukion.

Emma Kivilaakso