Uudet vaihtarit

Meidän kouluumme on tullut tänä vuonna neljä uutta vaihto-oppilasta: Jack Meksikosta, Samantha Kanadasta, Sayaka Japanista ja Cherry Hong Kongista. Vitsasen toimitus etsi heidät käsiinsä ja kysyi heiltä heidän elämästään ja kokemuksistaan Suomessa.

 

Missä sinä asut?

Jack: Puerto vallartassa, joka on pieni surffailijakylä Meksikon länsirannikolla.

Samantha: Waterloossa, noin tunnin päässä Torontosta.

 

Mitä sinä harrastat?

Jack: Surffaamista ja rugbya

Samantha: Minä olen harrastanut tanssimista kolmevuotiaasta asti ja osaan soittaa pianoa (huonosti).

Cherry: Laulamista ja luistelua.

Sayaka: Minä kuuntelen musiikkia, lähinnä länsimaalaisia kappaleita.

 

Mistä sinä pidät?

Jack: Minä rakastan Netflixiä ja syömistä ja tykkään tutustua uusiin kulttuureihin ja kokea uusia asioita. Minä pidän myös rakennusten nuolemisesta, lisää minut Instagramissa, jos haluat lisätietoa.

Samantha: Minä pidän taiteesta ja katson paljon urheilua, erityisesti jääkiekkoa ja koripalloa. Lisäksi sour cream and onion chips tuovat nautintoa elämääni.

Cherry: Musiikin kuuntelusta ja elokuvien katsomisesta.

Sayaka: Musiikista.

 

Miksi päätit tulla Suomeen?

Jack: Kaksi suurinta intohimoani ovat ympäristön kehittäminen ja orgaaninen kemia, ja Suomi on yksi maailman johtavista maista ympäristönsuojelussa. Lisäksi Suomessa on maailman paras koulutusjärjestelmä.

Samantha: Minun vaihto-ohjelmassani ei itse asiassa päässyt itse päättämään, mihin maahan menee, vaan ohjelman pyörittäjät haastattelivat kaikkia vaihto-oppilaita ja päättivät mihin maahan he menisivät heidän vastaustensa pohjalta. Olin kuitenkin todella innoissani, kun sain selville, että olisin tulossa Suomeen, koska olen aina halunnut käydä Pohjoismaissa. Ihmiset ovat todella mukavia, kunhan heihin on tutustunut ja paikallinen luonto on upea.

Cherry: Minä halusin mennä jonnekin Euroopassa ja Suomesta palaava vaihto-oppilas ehdotti minulle Suomea, joten minä hain Suomen netistä ja rakastuin sen maisemiin. Minä rakastan talvea ja lunta.

Sayaka: Olen kuullut, että Suomessa on maailman paras koulutusjärjestelmä. Ja minä halusin nähdä Joulupukin.

 

Mitkä ovat suurimmat erot Suomen ja sinun kotimaasi välillä?

Jack: Lähinnä sää: minä en ole ikinä nähnyt lunta ja Meksikossa on talvellakin alimmillaan 18 astetta, joten minulla on jo nyt todella kylmä. Minusta tuntuu myös todella oudolta, kun ketkään eivät puhu toisilleen bussissa, koska olen tottunut paljon meluisampaan ympäristöön. Lisäksi ajoissa oleminen tuntuu täällä paljon tärkeämmältä kuin Meksikossa.

Samantha: Kanadassa lukio on pakollinen kaikille, joten lukion ilmapiiri on paljon vihamielisempi. Muuten ihmiset täällä ovat selvästi pidättäytyneempiä ja kunnioittavat toistensa henkilökohtaista aluetta hieman enemmän. Porukka Helsingissä katsoi minua kuin hullua, kun minä tanssin musiikin tahdissa kadulla.

Cherry: Ehkä sää: Meillä on talvellakin noin 10-15 astetta lämmintä, joten minulle tulee varmaan aika kylmä täällä.

Sayaka: Ilmapiiri koulussa on paljon vapaampi ja ihmiset ylipäätään ovat rennompia.

 

Mikä on ollut sinulle suurin yllätys Suomessa?

Jack: Minut on yllättänyt, miten paljon kaikki kannustavat toisiaan, vaikka ihmiset eivät edes puhu tuntemattomille.

Samantha: Minulle on ollut yllättävän helppoa saada uusia ystäviä oppitunneilla. Ihmiset eivät ole olleet läheskään niin epäsosiaalisia kuin vaihto-ohjelmamme vetäjät antoivat meidän uskoa. Myös kasvillisuuden määrä jopa isoissa kaupungeissa kuten Espoossa on yllättänyt minut.

Cherry: Ihmiset eivät ole läheskään yhtä kylmäkiskoisia kuin olisin uskonut median perusteella. Monet ovat tulleet esittelemään itsensä minulle koulussa ja isäntäperheeni tykkää haleista ja paljon.

Sayaka: Miten vapaa ilmapiiri on.

 

Mikä on ollut vaikeinta Suomessa asumisessa?

Jack: Sää. Täällä on myös vaikeaa olla syömättä liikaa, koska ruoka on niin hyvää. Kouluruokakin on hämmästyttävän hyvää, minä en tiedä, mistä ihmiset valittavat. Meksikossa pelkkä voileipäkin maksaa 10 euroa.

Samantha: Uskaltautuminen puhua uusille ihmisille ja kielen oppiminen. Suomi on aika hullu kieli, mutta toivon, että pystyn ylläpitämään keskustelua suomeksi vuoden loppuun mennessä. Minulla on myös ikävä tulista ruokaa, tuntuu siltä, että ainoat mausteet täälläpäin ovat pippuri ja suola.

Cherry: En tiedä. Teidän pitää kysyä uudestaan talven jälkeen.

Sayaka: Bussissa matkustaminen; ovet menevät kiinni niin nopeasti, että minä en ehdi ikinä ulos ajoissa.

 

Read the english version here

We have four new exchange students in our school this year: Jack from Mexico, Samantha from Canada, Sayaka from Japan and Cherry from Hong Kong. The editorial staff of Vitsanen has asked them about their lives and experiences in Finland.

 

Where do you live?

Jack: A small surftown on the west coast of Mexico called Puerto vallarta.

Samantha: Waterloo, a city about an hour away from Toronto.

 

What are your hobbies?

Jack: Surffing and rugby.

Samantha: I´ve danced since I was three and I play the piano (badly)

Cherry: Singing and ice skating.

Sayaka: Listening to music, especially Western.

 

What do you like?

Jack: I love watching Netflix and eating and I´m really keen on exploring. Oh and I like to lick buildings, hit me up on instagram if you want more information on that.

Samantha: I enjoy art and I like watching sports, primarily basketball and ice hockey. Sour cream and onion chips are great too.

Cherry: Listening to music and watching movies.

Sayaka: Music.

 

Why did you choose to come to Finland?

Jack: My two biggest passions are enviromental developement and organic chemistry and Finland is one of the leading countries in the world in enviromental care. Also, Finland has the best education system in the world.

Samantha: In my exchange program the people running it actually chose the country for you based on interviewing you and evaluating your personality. However, I was really excited when I found out that I was coming to Finland because I´ve always wanted to visit the Nordic countries. The people are really nice once you get to know them and the nature is stunning.

Cherry: I wanted to go somewhere in Europe and a retournee from Finland suggested that I should come here so I looked it up online and I really loved the scenery. I love winter and snow.

Sayaka: I´ve heard that Finland has the best education system in the world. And I wanted to visit Santa Claus.

 

What are the biggest differences between Finland and your country?

Jack: Mostly the weather. I´ve never seen snow in my life and Mexican winters are like 18 degrees celcius so this is freezing for me already. It´s also really strange for me when no one talks to each other on the bus, I´m used to a lot more noise. Apart from that, punctuality feels a lot more important in here than it does in Mexico.

Samantha: High school in Canada is obligatory so the enviroment is a lot more hostile. I think people here respect your personal space a lot more too and they´re definitely a bit more reserved. Some people in Helsinki were looking at me like I was outright crazy when I was dancing to some music on the street.

Cherry: Maybe the weather: We get 10-15 degrees in the winter so I think it´s going to get really cold for me.

Sayaka: The atmosphere at school is more relaxed and the just the people in general are more laid-back.

 

What in Finland has surprised you the most?

Jack: Mostly just how supportive everyone is of each other even though there´s really no social behavior between strangers.

Samantha: I´ve been surprised by how easily I´ve made new friends at class. The people haven´t been nearly as unsocial as the people running our exchange program led us to believe. The amount of greenery even in big cities like Espoo has really surprised me as well.

Cherry: The people aren´t anywhere near as cold as the media had led me to believe. A lot of people at school have come up to me and introduced themselves and my host family is really into hugging.

Sayaka: How laid-back the atmosphere is.

 

What´s been the hardest part about living in Finland?

Jack: The weather. And also controlling what I eat, the food in here is so good. The school food is amazing too, I don´t get why people don´t like it. In Mexico you have to pay 10 euros for a sandwich and you guys get actual food for free.

Samantha: Having the courage to talk to people and learning the language. Finnish is pretty wild but I hope I´ll be able to hold up a conversation by the end of the year. And I really miss spicy food, I feel like the only spices around here are pepper and salt.

Cherry: I don´t know. You´ll have to ask me after the winter.

Sayaka: Riding the bus. The doors close so quickly that I never manage to get out in time.

 

This article was written by Alex Suikkanen