Ope vastaa – vuorossa Mari Haapanen

Mari Haapasen tunneilla olleet tietävät varmasti, että Haapanen on kova reissaamaan ympäri maailmaa, ja kertoo mielellään tarinoita matkoillaan. Tällä kertaa Opet vastaa –palstalla kurkistetaan englanninopettajamme Haapasen elämään koulun ulkopuolella. Tiedätkö, mitä hän on tehnyt ennen opettajaksi ryhtymistä, miten opettajamme selviytyi ylppäreistä tai sitä, mitä hän tekee kesäisin? Tiesitkö, että hänellä on myös historianopettajan pätevyys?

Ennen opettajaksi ryhtymistä Haapanen toimi kääntäjänä. Kun kysyin syytä opettajaksi ryhtymiseen, Haapanen vastasi sen olevan se klassinen: ”Kesä-, heinä- ja elokuu.” Hän jatkaa hymyillen, että työ on kyllä ollut kivaa. Kuulemma päivät ovat eläviä ja kuluvat nopeasti. Haapanen sanoo myös viihtyvänsä nuorten seurassa, joiden hän sanoo olevan hauskoja ja yllättävän fiksuja ikäisikseen. Hän vitsailee joutuvansa viettämään aikaansa vanhojen kalkkisten kanssa jäädessään pian eläkkeelle ja naurahtaa sitten, että kyllä ympärillä on nuoriakin ihmisiä.

Haapasen perheeseen kuuluu miehen ja kahden tyttären lisäksi kaksi lastenlasta: juuri koulun aloittanut Iida sekä 2-vuotias Elsa. Lisäksi perheen arkea virkistää ”omaa elämäänsä elävä” länsiylämaanterrieri Pipsa. Lempielokuva englanninopettajallamme on Some like it hot, ja lempikirja Jonathan Franzenin Freedom.

Supervoimaksi Haapanen valitsisi lentämisen, jotta pääsisi nopeasti mantereelta toiselle ja esimerkiksi ideaalimaahansa Uuteen-Seelantiin. Aluksi hän pohti vastaukseksi marjaimuria, jolla voisi imuroida kaikki marjat metsistä suoraan kotiinsa. Hän kuitenkin kuoppasi idean, sillä hän itse asiassa viihtyy puskissa. Tämä onkin Haapasen yksi harrastus: marjastus ja sienestys. Viime vuonna hän keräsi 85 litraa vadelmia, tänä vuonna on kertynyt ”vasta” reilu 30. Eikä Haapanen marjasta missä tahansa vaan Jaalassa sijaitsevalla maatilallaan, jossa hän viettää kesät. Jos maatila yksin ei ollut tarpeeksi hämmästyttävää, on hän myös kasvattanut siellä 35 vuotta kanoja.

Mitä tulee opiskelumenestykseen, on englanninopettajamme ollut varsin menestyksekäs: englannista, äidinkielestä, ruotsista, latinasta ja reaalista L sekä saksasta M, siis viiden laudaturin nainen. Näiden kielien lisäksi Haapanen puhuu myös italiaa, jonkin verran tanskaa, ranskaa ja espanjaa, ja on opiskellut myöskin kreikkaa. Hän painottaakin kielten opiskelun tärkeyttä, sillä kommunikaatio on avain. Haapanen on monien tavoin sitä mieltä, ettei englannin hallinta ole enää kielitaitoa vaan lähtöoletus. Pitäisi opiskella mahdollisimman monia kieliä nuorena, kun ne vielä jäävät helpolla päähän. Pitäisi myös uskaltaa olla pelkäämättä virheitä ja vain avata suunsa.

Haapasen vastaus kysymykseen ”Minkä yhden asian muuttaisit maailmassa” on uskoakseni vastaus, johon on helppo samaistua: ”Trump tippuisi portaissa.” Hän toteaa, että on pelottavaa elää maailmassa, jossa Trump on avainasemassa monissa maailman konflikteissa.

Pari ohjetta elämään Haapaselta löytyy myös. ”Älkää pelatko rulettia”, kuuluu ensimmäinen. Tämän hän sanoi sen jälkeen, kun kertoi työskennelleensä ruletissa opiskeluaikoina. Kuulemma siellä tuli nähtyä paljon kurjia kohtaloita, kun ihmiset menettivät kaikki rahansa. Toisen ohjeensa hän antoi, kun kysyin, onko hänellä joitakin viimeisiä sanoja meille Tapiolalaisille. Haapasen hymystä ja energiasta saa sen kuvan, että hän noudattaa itsekin häpeilemättä neuvoaan:

”Enjoy life”

Haapanen kehys
~Iidis 16C