Mitä heille kuuluu nyt? Vitsasen haastattelussa Tapiolan lukion alumni Eveliina Lauhio

EVELIINA LAUHIO 047

 

Neljätoista vuotta sitten Tapiolasta valmistunut, nykyisin freelance-toimittajana työskentelevä ja vuonna 2016 esikoisteoksensa julkaissut Eveliina Lauhio kertoo opintohistoriastaan ja pohtii sitä, onko toimittajan ammatti hänelle se lopullinen työ.

 

 

Minä vuonna valmistuit Tapiolan lukiosta? Mitkä oppiaineet olivat lukiossa suosikkejasi? Luuletko, että tekisit erilaisia valintoja, jos saisit nyt aloittaa lukion alusta?

Eveliina: Valmistuin Tapiolan lukiosta keväällä 2004. Lukiossa suosikkiaineeni olivat äidinkieli, uskonto ja filosofia. Valitsisin edelleen samat aineet.

 

Mitä hait opiskelemaan lukion jälkeen? Milloin tiesit haluavasi hakea opiskelemaan juuri kyseistä alaa?

E: Hain Helsingin yliopistoon opiskelemaan teologiaa. Alan keksin oikeastaan vasta abikeväänä. Ylioppilaskirjoitusviikolla neljä ystävääni kuoli Konginkankaan bussionnettomuudessa. Suuri suru sai minut pohtimaan elämän perimmäisiä kysymyksiä. Uskon, että kokemus vaikutti käänteentekevästi opiskelualani valintaan.

 

Pääsitkö heti lukion jälkeen opiskelemaan vai piditkö välivuoden?

E: Pääsin opiskelemaan heti kirjoitusten jälkeen.

 

Mikä oli opiskeluelämässä mukavinta? Mikä taas vähiten mieluista?

E: Mukavinta oli uusien ystävien saaminen. Se ei tosin käynyt heti, sillä teologisessa aloitti 200 opiskelijaa. Massaluennot tuntuivat aluksi kaoottisilta, ennen kuin omat sosiaaliset ympyrät löytyivät. Kävin paljon bileissä ja erilaisissa opiskelijatapahtumissa. Vähiten mieluista oli mainitsemani suuret opiskelijaryhmät etenkin opintojen alkuvaiheessa.

 

Mitä muuta olet sittemmin opiskellut, jos olet?

E: Kandiksi valmistumisen jälkeen aloitin Tampereen yliopistossa kaksivuotisen journalistiikan maisteriohjelman tiedotusopin laitoksella. Valmistuin vuonna 2010 yhteiskuntatieteiden maisteriksi. Sivuaineina luin Helsingin yliopistossa puheviestintää ja Aalto-yliopistossa aikakauslehtijournalismia. Teologian tutkinnostani puuttuu gradu, jonka teen heti, kun töiltäni ennätän!

 

Millaista nykyinen työsi on?

Työskentelen freelance-toimittajana. Kirjoitan juttuja eri aikakauslehtiin. Eniten teen töitä Anna-lehdelle, jossa olin aiemmin pari vuotta töissä. Kirjoitan pääasiassa ”julkkisjuttuja” eli henkilöhaastatteluja. Parasta työssäni on vapaus. Saan päättää milloin ja missä työskentelen. Toimistoni voi olla koti, kahvila tai vaikka lentokenttä.

 

Työllistyitkö heti valmistuttuasi vai onko sinun ollut vaikea löytää töitä?

E: Työllistyin heti valmistumiseni jälkeen. Olen ollut töissä toimittajana muun muassa Iltalehdessä ja Ilona-lehdessä. Opiskeluaikoina tein opettajan sijaisuuksia ja työskentelin kesäteologina rippileireillä. Pätkätyöt eivät ole haitanneet minua, sillä olen aina välillä halunnut asua ulkomailla.

 

Mikä oli lapsuutesi haaveammatti? Vastaako nykyinen koulutuksesi tai ammattisi tätä haavetta?

E: Yläasteella aloin ajatella, että toimittajan työ voisi olla mielenkiintoista, koska siinä saa perehtyä moneen eri asiaan. Sitä ennen halusin delfiinien kouluttajaksi.

 

Jos sinun täytyisi valita itsellesi jokin toinen, kokonaan uusi ammatti, mikä se olisi? Miksi?

E: Tätä mietin päivittäin! Tykkään työstäni, mutta minusta tuntuu siltä, että toimittajan työ ei ole loppuelämäni ammatti – jos sellaisia enää onkaan. Uskon, että tulen aina tekemään työkseni jotain viestintään tai kirjoittamiseen liittyvää.

 

Mikä inspiroi sinua eniten elämässä? Työelämässä sekä omassa arjessa.

E: Minua inspiroi kiinnostavien ihmisten tapaaminen, erilaisten elämäntarinoiden kuuleminen, uuden oppiminen ja hersyvä huumori.

 

Mitä unelmia sinulla on tulevaisuuden kannalta (sekä työelämässä että omassa arjessa)? Koetko, että olet jo saavuttanut joitakin isoja unelmia?

E: Haaveilen rakkaudesta, vapaudesta, terveydestä ja oman elämäntehtäväni löytämisestä. Saan elää näitä todeksi enemmän tai vähemmän joka päivä. Yksi unelmani toteutui, kun sain kustannussopimuksen. WSOY julkaisi vuosi sitten marraskuussa esikoistietokirjani ”Mihin minä uskon”, jossa 15 tunnettua suomalaista kertoo suhteestaan henkisyyteen. Kirjassa pystyin yhdistämään sekä viestinnän että teologian opintojani.

 

Mitä vinkkejä antaisit korkeakouluihin hakevalle abiturientille?

E: Hanki tietoa, vertaile palkkoja, tutki työttömyyslukuja, juttele alan konkareiden kanssa ja ole sinnikäs. Ennen kaikkea usko unelmiisi ja hae opiskelemaan sellaista alaa, josta olet kiinnostunut.

 

Mitä terveisiä haluaisit välittää vanhoille opettajille sekä uusille Tapiolan lukion opiskelijoille?

E: Tapiolan lukion opettajille lämpimiä terveisiä ja kauniita kiitoksia! Lukiovuodet olivat ihanaa aikaa. Uudet opiskelijat, olkaa avoimia elämälle! Ja abiturientit, muistakaa myös levätä. 🙂