Ope vastaa – vuorossa Matti Rajamäki

Matti Rajamäki on opettanut matematiikkaa ja fysiikkaa yli 36 vuoden ajan. Väliin on mahtunut neljä eri oppilaitosta, tuhansia opiskelijoita ja noin seitsemän vuoden ajanjakso Tapiolan lukion rehtorina. Rajamäki on nähnyt ja tehnyt opetusuransa aikana kaikenlaista: hän on huomannut, kun kaksi opiskelijaa on yrittänyt harrastaa seksiä hänen demonstraationsa aikana, pitänyt fysiikan tunnin Kukossa ja todistanut opiskelijan kirjoittavan laudaturin herättyään Westendissa kymmenen minuuttia ennen kirjoitusten alkua.

Rajamäki alkoi kiinnostua opettamisesta antaessaan opiskeluaikoinaan yksityisopetusta. Valmistuttuaan yliopistosta ja tehtyään jonkin aikaa työtä yliopistonsa tutkimusryhmässä hän alkoi jatkokouluttautua opettajaksi ja sai viransijaisen paikan Tapiolan lukiosta. Rajamäki sai heti alkuun suhteellisen korkean tuntimäärän, koska samoihin aikoihin, kun hän aloitti opettamisen, Uudenmaan lääninhallitus päätti, että Tapiolan lukioon pitäisi perustaa yksi luokka lisää. Tätä luokkaa ei saanut koota muiden lukioiden opiskelijoista, vaan siihen piti ottaa hakijoita, jotka eivät olleet päässeet mihinkään sisään. Siispä Rajamäki aloitti opettajanuransa opettamalla pitkää matematiikkaa ihmisille, joiden valmiudet eivät olleet ”ihan parhaasta päästä”. Yksi näistä opiskelijoista kuitenkin kirjoitti matikasta lukion parhaan tuloksen ja väitteli tohtoriksi.

Omat ylioppilaskirjoitukset sujuivat Rajamäeltä ”kohtuudella”. Hän ei enää muista kaikkia arvosanojaan, mutta kertoo olleensa eniten yllättynyt siitä, että sai ruotsista L:n ja äidinkielestä M:n, vaikka hän uskoi taitavansa äikän huomattavasti paremmin. Reaalissaan Rajamäki vastasi lähinnä historiaan liittyviin kysymyksiin.

Eläimet ovat aina olleet lähellä fysiikanopettajamme sydäntä: hänellä on parhaimmillaan ollut samaan aikaan kaksi kania, koira ja hevonen, jolla hän ratsasti usean vuoden ajan. Hän viettää paljon aikaa kalastaen ja käy usein patikoimassa tyttärensä saksanpaimenkoiran kanssa. Rajamäki myös urheilee paljon ja painottaa säännöllisen urheilun positiivista vaikutusta jaksamiseen ja opintomenestykseen. Patikoinnin lisäksi hän lenkkeilee ja treenaa painoilla oman talonsa kuntosalissa.

Lempikirjoillaan Rajamäki jatkaa opettajiemme historiapainotteista linjaa nostaen esiin Mika Waltarin Mikelos Angeloksen ja Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla. Rajamäki arvostaa klassikkoja myös elokuvissa: hänen ehdoton suosikkinsa on Taru sormusten herrasta -trilogia ja muita lempielokuvia Casablanca ja Alfred Hitchcockin teokset.

Koska maailmassa on niin paljon pielessä, Rajamäen oli haastavaa keksiä vain yhtä asiaa, jonka hän haluaisi korjata. Hän päätyi kuitenkin lopulta korostamaan demokratiaa. Rajamäki uskoo, että jos kaikki maailman diktatuurihallinnot muutettaisiin parlamentaarisiksi, sotien määrä laskisi huomattavasti. Minkäänlaisille muutoksille ei sinänsä olisi tarvetta, jos Rajamäki saisi haluamansa supervoiman. Rajamäki haluaisi kyvyn pelastaa maailman kaikilta sitä uhkaavilta vaaroilta, sodista ilmastonmuutokseen.

Opiskelijoita Rajamäki neuvoo ottamaan yliopistojen hakemiseen liittyvät muutokset vakavasti: koska ylioppilaskokeiden tuloksista saattaa tulla tärkeämpiä kuin koskaan ennen, kannattaa varmistaa kokeissa onnistuminen tekemällä töitä tasaisesti koko lukion ajan, sen sijaan että laittaa kaiken loppukirin varaan. Rajamäki kuitenkin painottaa, että Tapiolan lukiossa on paljon tunnollisia ja ahkeria koululaisia, eikä kellään heistä pitäisi olla mitään syytä huoleen.

 

Kirjoittanut Alex Suikkanen