Vinkkejä ensimmäiseen kesätyöhön

Kuumin kesätyönhakuaika alkaa lähestyä loppuaan, ja monilla nuorilla onkin jo kesätyösopimukset tulevaa kesää varten allekirjoitettuina. Pikkuhiljaa alkaa olla aika suunnata katseet työnhausta itse kesätyön aloittamiseen. Tutustu näihin vinkkeihin, jotka tekevät kesätyöstäsi mukavamman kokemuksen.

  1.    Ole aina ajoissa.

Pidä huolta, että et missään nimessä myöhästy! Myöhästyminen ensimmäisenä työpäivänä antaa sinusta huonon ensivaikutelman työnantajallesi. Työvuorosi alkaessa kahdeksalta sinun on kahdeksalta oltava täysin valmiina, vaatteet vaihdettuna, särmänä aloittamaan työnteko. Aina ajoissa oleminen antaa sinusta myönteisen kuvan työnantajallesi, eikä kukaan työnantaja palkkaa myöhästelijää enää toista kertaa.

  1.    Pukeudu asiallisesti.

Kesätyö on ihan oikea työ, joten muista riittävän siisti ja asiallinen pukeutuminen. Näin viestit työnantajallesi suhtautuvasi kesätyöhön vakavasti. Muista kuitenkin, että kaikkiin töihin eivät samat vaatteet sovi – puutarhatöissä käytetään täysin erilaisia vaatteita kuin toimistotyössä.

  1.    Kysy, jos et osaa.

Monilla kesätyön saaneilla nuorilla ei ole työhön kunnollista koulutusta tai kokemusta. Tämän takia kukaan työnantaja ei varmastikaan oleta, että osaisit jo kaiken. Jos työssäsi tulee vastaan tilanne, jossa et ole varma, miten toimia, kysy ihmeessä apua. Muut työntekijät ovat varmasti valmiita neuvomaan sinua. Muista, että vähiten vahinkoa syntyy kysymällä apua!

  1.    Tutustu työkavereihisi.

Kesätyöstäsi tulee varmasti mukavampi kokemus, jos tutustut muihin työntekijöihin. Muista esitellä itsesi saapuessasi ensimmäistä kertaa töihin. Tervehdi myös työkavereitasi saapuessasi aamuisin työpaikalle ja lähtiessäsi iltaisin. Myös kahvi- ja ruokatauot ovat hyvä tilaisuus mennä juttelemaan muille. Suhteiden luominen kesätyön aikana saattaa auttaa tulevaisuudessa esimerkiksi uuden kesätyön saamisessa

  1.    Pidä huolta, että saat työtodistuksen.

Työnantajallasi on velvollisuus kirjoittaa sinulle kesätyösi lopussa työtodistus. Työtodistuksessa tulisi olla ainakin sinun sekä työnantajasi nimet, työsuhteen kesto sekä työnantajan allekirjoitus. Usein todistuksessa on myös lyhyt kuvaus työtehtävistäsi sekä suoriutumisestasi työssä. Työtodistuksen saaminen kesätyöstä on tärkeää, koska se auttaa sinua saamaan uusia töitä esimerkiksi seuraavana kesänä.

  1.    Tiedustele myös tulevista mahdollisuuksista.

Kesätyön lopussa voit hyvin käydä puhumassa työnantajasi kanssa mahdollisesta jatkosta. Jos olet halukas työskentelemään esimerkiksi opiskelun ohessa, kysy ihmeessä, olisiko tällainen mahdollista. Toinen vaihtoehto on myös tiedustella jo valmiiksi, olisiko seuraavana kesänä mahdollista päästä uudestaan samaan paikkaan töihin. Todennäköisesti saat työnantajaltasi vähintään vinkkejä työnhakuun.

  1.    Suhtaudu positiivisesti kesätyöhösi.

Monille nuorille ensimmäinen kesätyö ei vielä välttämättä ole mikään unelmatyö. Pyri silti suhtautumaan kesätyöhösi positiivisella asenteella. Oma viihtyminen on usein myös osittain kiinni omasta asenteesta työtä kohtaan. Kesätyöstä saa vähintäänkin arvokasta työkokemusta, mikä auttaa seuraavana kesänä toisen kesätyön löytämistä.

Vaikka ensimmäisen kesätyön aloittaminen saattaa aluksi tuntua jännittävältä, ei se loppujen lopuksi ole mitään rakettitiedettä. Muista  suhtautua asioihin avoimin mielin ja nauttia kokemuksesta. Onnea kesätöihin!

Oona Paloheimo