Tapiolalainen yhteistyö pelasti lukiomme

Helmikuun neljäntenätoista päivänä Tapiolassa tapahtui jotakin tavallisesta poikkeavaa. Kokeidenpalautuksen jälkeen monet lukion opiskelijoista hakivat takkinsa ja tavaransa, kävelivät yksissä tuumin ulos rakennuksesta eivätkä palanneet puoleen tuntiin. Mistä oikein oli kyse?

Erikoislaatuinen tapahtuma oli tietenkin opiskelijoiden järjestämä ulosmarssi, jolla vastustettiin Espoon kaupungin kouluverkkouudistusta. Alun perin uudistuksen ei pitänyt vaikuttaa omaan lukioomme lainkaan, mutta helmikuun seitsemäntenä päivänä julkistettujen muutosten myötä tuli yleiseen tietoon, että Tapiolan lukiota harkittiin siirrettäväksi Etelä-Tapiolan lukion tiloihin tai jopa Otaniemeen. Tempauksen tarkoituksena oli tuoda tapiolalaisten mielipide asiasta vahvasti esille niin, että se kiinnittäisi kuntapäättäjien huomion.

Opiskelijakunnan hallitukseen kuuluvan Iina Mattilan, 17E, mukaan opiskelijoiden alkuperäinen idea oli järjestää lukion siirtämistä vastustava lakko. Hänen mukaansa Tapiolassa on lakkoiltu tämänkaltaisten asioiden vuoksi ennenkin, mutta tällä kertaa se ei lopulta tuntunut sopivimmalta tavalta protestoida. “Lakko ei tuntunut ihan järkevältä, koska hiihtolomaa edeltävällä viikolla oli kuitenkin aika paljon kaikkea tärkeää”, Iina totesi. “Päätimme puhua asiasta rehtorille. Sovimme hänen kanssaan ajan ulosmarssille, ja aloimme sitten järjestää käytännön asioita.”

Ulosmarssi oli siitäkin poikkeuksellinen tapahtuma, että kaikki sen järjestelyt kuulutuksista värikkäisiin banderolleihin ja opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtajan mielenilmauksessa lukemaan vetoomukseen olivat opiskelijoiden käsialaa. Opettajat mahdollistivat mielenilmauksen järjestämisen muun muassa antamalla järjestelyjä hoitaneille opiskelijoille luvan olla poissa oppitunnilta, mutta he eivät itse osallistuneet mielenilmaukseen.

Varsinainen tapahtuma sujui Iina Mattilan mukaan hyvin. Paikalla oli suurin osa ensimmäisen ja toisen vuosikurssin opiskelijoista sekä joitakin abeja. Myös huoli siitä, että joku keksisi rikkoa hiljaisen mielenosoituksen huutamalla jotakin, osoittautui turhaksi – kaikki sujui rauhallisesti ja suunnitelmien mukaan.

A6BDDDE7-7B13-46B5-AAF7-19A8E8BFAD47Ulosmarssi alkoi opiskelijoiden poistumisella lukion tiloista ja ryhmittäytymisellä Kulttuurikeskuksen amfiteatterille. Sen jälkeen musalinjalaisten kuoro esitti Finlandia-hymnin. Opiskelijakunnan puheenjohtaja Heli Notkonen luki opiskelijoiden vetoomuksen, jossa perusteltiin, miksi Tapiolan nykyiset tilat ovat ihanteelliset, ja vastustettiin siirtoa.

Paikan päälle oli saapunut joitakin espoolaisia kuntapäättäjiä sekä Etelä-Tapiolan lukion vanhempainyhdistyksen edustaja. Kaupunginvaltuutettu Mari Anthoni (vihr.) sekä kaupunginvaltuutettu ja Espoon opetuslautakunnan jäsen Anna Rukko (kok.) pitivät puheenvuorot, joilla ilmaisivat tukensa Tapiolan lukiolaisille ja lukion pitämiselle nykyisissä tiloissa.

Mielenosoitus päättyi siihen, että kaikki opiskelijat ottivat toisiaan käsistä kiinni ja huusivat iskulauseen “Tapiola Tapiolassa”. Tämän jälkeen kaikki poistuivat rauhallisesti takaisin lukion tiloihin.

Sen lisäksi, että ulosmarssi oli käytännön tasolla onnistunut, sillä saavutettiin myös opiskelijoiden tavoite. Paikalle oli saatu median edustajia, ja Helsingin Sanomat ja Länsiväylä uutisoivatkin Tapiolan ulosmarssista netissä pian tapahtuman jälkeen.

6913971E-4A30-4376-8A01-26EA617B459FTapiolan lukion kohtalosta päätettiin samana iltana Espoon opetuslautakunnan kokouksessa. Opiskelijakunta oli vakavasti harkinnut, että negatiivisen päätöksen myötä turvauduttaisiin järeämpiin aseisiin eli lakkoon, mutta tällä kertaa sitä ei onneksi tarvittu. Opetuslautakunta päätyi lopulta lukiomme kannalta hyvään ratkaisuun: Tapiolan lukio saa jatkossakin toimia Tapiolan lukiota varten suunnitelluissa tiloissa.

Ulosmarssi ja sen seuraukset osoittavat hyvin, että omilla teoilla on merkitystä ja että asioihin on oikeasti mahdollista vaikuttaa, jos niin haluaa. Opiskelijamme osoittivat ystävänpäivänä hienoa tapiolalaista yhteisöllisyyttä ja yhteistyötä. Hyvä me!

 

Teksti: Maisa Mattila 17B
Kansikuva: Oona Paloheimo 17C