Tietoisku naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta

Nainen, kiinnostaako armeija? Haluatko tehdä Suomesta tasa-arvoisemman maan? Tuoko ajatus isänmaan puolustamisesta perhoset vatsaasi? Haluatko näyttää itsellesi, mihin kaikkeen pystyt?

Naiset saavat halutessaan suorittaa asepalveluksen vapaaehtoisesti jokaisessa puolustushaarassa ja aselajissa. Palvelukseen pääseminen edellyttää Suomen kansalaisuutta, 18 – 29 vuoden ikää sekä sotilaskoulutukseen sopivaa terveydentilaa ja muita henkilökohtaisia ominaisuuksia.

army-1835299_960_720

Naisten vapaaehtoinen asepalvelus on tasa-arvoinen miesten asepalveluksen kanssa. Jokaisella on samanlaiset vastuut ja mahdollisuudet. Koulutuksen sisältö on sama kuin miehillä, myös erikoistehtävissä. Kaikille annetaan yhtäläinen mahdollisuus päästä ali- tai reserviupseerikurssille sekä myöhemmin jopa sotilasuralle täysin sukupuolesta riippumatta.

Naisten palvelus pyritään järjestämään mahdollisimman pienin erityisjärjestelyin. Naisille on varuskunnissa eri tuvat, mutta leireillä, sotaharjoituksissa ja sota-aluksilla ei puolestaan ole erillismajoitusta. Sotilasvaatetus on pääpiirteittäin yhtäläinen miesten vaatetuksen kanssa.

15647876560_ddd15b567d_c

Naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen voi hakea kerran vuodessa. Hakemuksen on oltava perillä liitteineen viimeistään 1. maaliskuuta siinä aluetoimistossa, jonka alueella hakijan kotikunta sijaitsee. Hakemukseen tarvitaan vapaaehtoishakemuslomake, kyselylomake palveluksesta ja terveydestä sekä lääkärinlausunto terveydentilasta. Ohjeet ja linkit lomakkeisiin löytyvät nettisivulta varusmies.fi. Samalta sivulta löytyy ohjeet myös erikoisjoukkoihin hakemisesta.

Hakemusten perusteella hakeneille ilmoitetaan  omista valintatilaisuuksista kirjeitse. Tilaisuuksissa annetaan ensin tiivis tietoisku armeijasta, jonka jälkeen hakijat haastatellaan ja heidän terveydentilansa selvitetään. Usein tilaisuuksissa on myös parhaillaan armeijaa käyviä naisia kertomassa omista kokemuksistaan, ja sen lisäksi paikan päältä löytyy yleensä piste, jossa saa kokeilla varusteita päälleen. Valintatilaisuuden jälkeen hakijoille lähetetään palvelukseenastumismääräys, ellei sitä ole vielä itse tilaisuudessa saanut. Määräys tulee ottaa mukaan silloin, kun astuu palvelukseen sen osoittamassa paikassa sen osoittamaan aikaan.

15828612092_14f63f2e01_c.jpg

Palveluksen aloittanut nainen voi 45 päivän kuluessa palveluksen aloittamisesta ilmoittaa, jos ei halua jatkaa palvelustaan. Tällöin palvelus keskeytyy, ja sen jälkeen henkilö kotiutetaan. Jos palvelusta ei keskeytetä, koskevat 45 päivän jälkeen asevelvollisten säännöt myös naisia.

Rupesiko kiinnostamaan? Ei pidä antaa Jussi Niinistöä puoltavien houkkien lannistaa, sillä naiset ovat mitä tervetulleimpia armeijaan. Kun motivaatio on kohdillaan, on siitä hyötyä niin naisille kuin Suomen puolustusvoimille.

15647881330_f0cb3832e3_c

 

Eva-Stina Kivistö 15D