Stressin hallintaa joogalla

Lukuvuoden viimeinen koeviikko on viimein loppunut. Voimme kaikki vetää syvään henkeä ja rentoutua aina syksyn seuraavaan koeviikkoon tai yo-kirjoituksiin asti. Kenellä on tapana stressata koulun takia? Minä ainakin stressaan koulutöiden määrästä varsinkin jakson lopussa sekä koeviikosta. Olen yrittänyt keksiä ratkaisua hallitakseni stressiä: mennä aikaisin nukkumaan, syödä säännöllisesti ja terveellisesti, urheilla, aloittaa kokeisiin lukeminen tarpeeksi aikaisin ja muistaa pitää taukoja. Vaikka olen yrittänyt tehnyt mainitsemani asiat, stressaaminen ei ole helpottunut.  

Tein Vitsasen huhtikuun haasteena joogahaasteen, jonka takia joogasin joka päivä ainakin viisitoista minuuttia päivässä. Olin jo aiemmin rakastunut joogaan, mutta en kuitenkaan ollut tehnyt sitä päivittäin. Itse aloitin käymällä joogatunneilla sekä hakemalla YouTubesta sekä netistä joogavideoita ja -liikesarjoja. Haasteen ansiosta kuitenkin aloitin harjoittamaan joogaa päivittäin ja jatkoin vielä huhtikuun jälkeen aina tähän päivään asti. Aloittaessani joogan minun oli vaikea pysyä aloillaan pitkiä aikoja ja keskittyä vain hengittämiseen. Ajatukseni lähtivät harhailemaan tekemättömiin läksyihin, huoneeni siivoamiseen ja huoneeni nurkassa kököttävään pölypalleroon. Kuitenkin ajan kanssa alkoi helpottamaan ja pystyin keskittymään vain tähän hetkeen.

On tutkittu, että jooga vähentää stressihormoni kortisolin määrää kehossa. Kun rentoutuu ja kääntää ajatukset sisäänpäin omaan itseensä ja hyvinvointiin joogan ajaksi, kortisolin määrä laskee kehossa, mikä auttaa rentoutumaan. Joogalla on myös muita tutkittuja terveysvaikutuksia, kuten verenkierron ja ruuansulatuksen parantuminen, hormonitoiminnan tasapainottuminen, luiden vahvistuminen, fyysisen kunnon ja keskittymiskyvyn parantuminen. Huomasin koeviikon aikana, että jooga auttoi helpottamaan stressin aiheuttamaa painetta rinnassani sekä auttoi samalla keskittymään lukemiseen harjoituksen jälkeen.

Monella voi olla ennakkoluuloja joogaa kohtaa, sillä netin kuvat ovat täynnä siroja venyviä joogeja, jotka taipuvat mahdottoman näköisiin asentoihin. Joogassa ei kuitenkaan pohjimmiltaan ole kyse venymisestä vaan oman kehon kuuntelemisesta. Joskus sitä voi haluta kokeilla rajoja ja taivuttaa vähän pidemmälle, mutta joskus toiste pitää vain keskittyä hengittämiseen. Kun olen stressaantunut, löydän joogasta lohtua ja rauhaa, jota toivon jonkun toisenkin löytävän.