This time I’m voting!

Euroopan unioni saattaa kuulostaa monien nuorien korvaan kaukaiselta, mutta se kuitenkin vaikuttaa vahvasti jokapäiväiseen elämäämme. Se säätelee muun muassa asumista, ruokaa ja julkista liikennettä. Lisäksi Euroopan unionin päätökset koskettavat nuorten tärkeinä pitämiä asioita. Haluammeko esimerkiksi pitää kiinni joustavammasta opiskelusta ulkomailla, halvemmasta dataroamingista tai Netflixin katselusta rajoista riippumatta? EU:ssa pyritään etsimään ratkaisuja ajankohtaisiin, tärkeisiin kysymyksiin, joiden löytämiseen tarvitaan yhä enemmän nuorten ääntä. Digitaalisen maailman ympäröiminä ja kielitaitoisina nuorina meillä on tietoa ja taitoa ymmärtää kansainvälistyvää maailmaa paremmin kuin vanhemmilla sukupolvilla. Euroopan parlamenttiin valittiin 26. toukokuuta edustajat, jotka päättävät siitä, mihin suuntaan Eurooppa tulevaisuudessa kehittyy. On siis erityisen tärkeää, että sinä 18 vuotta täyttänyt äänestit! Jokainen ääni on tärkeä.  

EPAS-kouluna (European Parliament Ambassador School) tahdomme tuoda EU:n toimintaa lähemmäksi nuoria, lisätä tietoisuutta ja myönteisyyttä eurooppalaisuutta kohtaan sekä innostaa nuoria osallistumaan EU-vaaleihin. Pääsimme tekemään yhteistyötä EPAS-koulupaikkaa hakevan Lauttasaaren yhteiskoulun kanssa. Yhteistyömme tuloksena syntyi Tällä kertaa äänestän -marssi, jonka suunnittelimme ja lopulta toteutimme 25.4.2019. 

Edellisissä eurovaaleissa ainoastaan 10 prosenttia suomalaisnuorista käytti ääntään. Tämä on naurettavan pieni osuus, joten toivommekin, että prosenttiosuus kasvaisi huomattavasti tulevissa vaaleissa. Marssilla pyrimme saamaan ongelmalle näkyvyyttä, ja tarkoituksena oli herätellä äänestysikäiset nuoret äänestämään tulevissa eurovaaleissa. Parhaimmillaan marssi voisi saada muitakin Suomen sekä Euroopan nuoria yhtymään marssimme sanomaan ja mahdollisesti järjestämään tulevaisuudessa rohkeammin mielenosoituksia asian puolesta.  

Kurssin alkuvaiheilla meillä oli tapaaminen Lauttasaaren yhteiskoulun yh03-ryhmän kanssa. Pääsimme tutustumaan toisiimme ja näkemään kenen kanssa olimme marssia järjestämässä. Tunnilla Susanna Turunen kertoi kokemuksistaan kirjeenvaihtajana ympäri Eurooppaa. 

Marssipäivä läheni ja päätöksiä piti tehdä. Missä marssimme, mitä huudahduksia ja kylttejä käytämme sekä minkälaista rekvisiitta ja jakelutavaraa tarvitsemme. Näistä asioista huolehti marssityöryhmä. Pääsimme kuitenkin kaikki osallistumaan persoonallisten kylttien ja selfie-kehysten tekoon.   

Itse marssipäivänä suuntasimme kylttien kanssa Euroopan parlamentin Suomen toimistolle, jossa pääsimme kuuntelemaan Trollit, valheet ja valeuutiset -luentoa sekä työpajoissa kehittelemään ratkaisuja valeuutisten tuomiin ongelmiin. Eräs kysymyksistä oli ”Miten Facebookin kaltaiset some-yritykset voisivat torjua valeuutisia?” Yhdessä työryhmässä syntyi idea ”epäilyttävä” painikkeesta, jolla voisi tehdä ilmoituksen julkaisun virheellisyydestä. Kun julkaisulla olisi paljon ”epäilyttävä” painalluksia, julkaisu tarkistettaisiin.  

Tilaisuuden lopuksi pääsimme kuulemaan kirjalliset tervehdykset pääministeri Juha Sipilältä ja Suomen pankin pääjohtajalta Olli Rehniltä. Tässä pienet otteet heidän tervehdyksistään: 

Juha Sipilä: ”Demokratia on arvona ja järjestelmänä yhdessä mielessä viheliäinen: sen merkityksen ymmärtänee täysin vasta kun elää jonkinlaisessa muunlaisessa järjestelmässä tai ihanteessa. Siksi demokratian puolustamiseksi on tehtävä töitä päivittäin. Pidän esimerkillisenä toimintana ”Tällä kertaa äänestän” -marssianne, jolla muistutatte, että emme saa pitää järjestelmäämme itsestäänselvyytenä.” 

Olli Rehn: ”Jos haluaa vaikuttaa, täytyy myös äänestää. Näin demokratia toimii. Sen vuoksi tänään järjestämänne marssi, jonka sanoma on ”Tällä kertaa äänestän”, on erittäin tervetullut. Kiitos siitä teille kaikille!” 

Sipilä ja Rehn olivat hyvin otettuja nuorten oma-aloitteisesta marssin järjestämisestä. 

Vihdoin oli marssimme aika. Kokoonnuimme Euroopan parlamentin Suomen toimiston ulkopuolelle. Käsissämme oli kylttejä, selfie -kehyksiä ja ilmapalloja. Meillä oli myös kaiutin, jolla soitimme Euroviisumusiikkia, sekä rummut, jolla saimme nostettua tunnelmaa huomattavasti. Joukkomme näytti yhtenäiselle ja huomiota herättävälle. Sitähän me tavoittelimmekin.   

Marssi lähti liikkeelle. Meillä oli useita hyviä ja osuvia huudahduksia kuten ”Mitä ei saa unohtaa? Äänestää!” Reittimme kulki liikennesääntöjen mukaisesti Helsingin keskustassa. Pääkohteitamme olivat Narinkkatori, Esplanadi sekä Kauppatori, joissa pysähdyimme jakelemaan ilmapalloja, tarroja sekä pinssejä.  

Lopuksi suuntasimme Helsingin kaupungintalolle, jossa Helsingin apulaispormestari Pia Pakarinen ja Ulkoministeriön Eurooppa -tiedotuksen päällikkö Ville Cantell ottivat marssimme vastaan.  

En osannut kuvitella, että marssista olisi tullut näinkin onnistunut. Mikään ei tuntunut nololta tai oudolta, vaan kaikki sujui ihan omalla painollaan, kunhan vain vähän heittäytyi. Marssimme sai paljon huomiota TV -uutisten, lehdistön sekä radiohaastattelujen ansiosta, mikä oli mahtavaa. Toivottavasti marssimme viesti meni oikeasti perille ja auttoi edistämään nuorten äänestysinnokkuutta. 

Kurssi sisälsi myös marssin suunnittelun ja toteutuksen ohella monipuolista tekemistä: Eurovaalipaneelin ja varjovaalien järjestämistä, oppituntien pitämistä, luentoja, työpajoja sekä Euroviisukonsertin järjestämistä. Toiminnallamme toimme Euroopan unionia esille koulumme arjessa. Motivoituminen tehtäviin onnistui hyvin, sillä saimme itse päättää mihin työryhmään osallistuimme. Pystyimme oppimaan yh:n kurssin sisällön uudella, mielenkiintoisella ja toiminnallisella tavalla. Saimme asioista täysin erilaisen otteen ja kiinnostuimme niistä aidosti. Kiitokset tästä mahdollisuudesta yh-opettajille, Pia Liimataiselle ja Mari Hannola-Antikaiselle. 

 #tälläkertaaäänestänmarssi #tälläkertaaäänestän #thistimeimvoting 

teksti Eevi Kesälä, kuvat Pia Liimatainen ja Europan parlamentin Suomen toimisto