Miten selvisimme ensimmäisestä koeviikosta?

Meidän ykkösten lukioura on edennyt jo niinkin pitkälle, että ensimmäinen koeviikko on takana päin. Kaikki saattoivat huokaista helpotuksesta, kun tietokoneen kannet suljettiin viimeisen kokeen jälkeen ja koeviikosta oli selvitty kunnialla – tai ainakin jotenkuten. Vitsasen toimitus haastatteli muutamaa nimeltä mainitsematonta ykköstä koeviikon jälkeisistä fiiliksistä ja ajatuksista. 

Millainen ensimmäinen koetilanne oli? Oliko se täyttä sekamelskaa, vai sujuiko kaikki odotetusti? 

“Ensimmäinen koetilanne oli itse asiassa yllättävän rento. Ennen kokeen alkua ihmiset pulisivat toisilleen koealueesta ja tsemppasivat toisiaan. Sain oman koneeni pienten vaikeuksien jälkeen toimimaan. Joillakin oli vähemmän onnea, mutta onneksi koululla oli lainakoneita. Koetilanteessa oli ihana työrauha – lukuun ottamatta paria minuuttia, kun koko luokka räjähti nauruun kesken kokeen. Erään opiskelijan jogurttipurkki oli nimittäin haluton avautumaan, minkä seurauksena jogurtit lensivät ympäriinsä. Kun kokeessa sai kaiken lisäksi syödä omia eväitä, ei ollut kovinkaan stressaantunut olo.”  

Mitä opit koeviikosta?  

“Opin, että kokeisiin kannattaa lukea paljon ja kertaaminen aloittaa tarpeeksi ajoissa. Opin myös, että kokeiden palautusta ei kannata odottaa liian aikaisin, sillä muuten saattaa joutua pettymään monet kerrat, kun avaa sähköpostin toiveikkaana. Kannattaa myös muistaa, niin vaikeaa kuin se usein onkin, että liiasta stressaamisesta ei ole muuta kuin haittaa. Yhden kokeen arvosana ei määritä tulevaisuutta, joten ei haittaa, vaikka joku koe menisikin vähän penkin alle. Ja tärkeintä on muistaa nukkua ja syödä hyvin!” 

Millainen kokemus koeviikko oli kokonaisuudessaan? Vastasiko se odotuksiasi?

“Koeviikko täytti aika lailla odotukseni. Oli kivaa, kun kaikki kokeet olivat samalla viikolla sen sijaan, että niitä olisi ripoteltuna ympäri jakson. Yllätyin siitä, miten rentoja päivät olivat. En myöskään ollut ajatellut, että kokeiden tekemiseen saisi käyttää useita tunteja aikaa – se tuli siis ihan yllätyksenä. Kielten kokeet olivat vähän vaikeampia kuin olin osannut odottaa, mutta koeviikosta jäi silti positiivinen kokemus mieleeni.” 

Nyt kun olemme saaneet levätä ruhtinaallisen viikonlopun ajan koeviikon jäljiltä, olemme kaikki varmasti innokkaita aloittamaan uutta jaksoa. Ei siis muuta kuin nokka kohti tulevaa ja kohti uusia oppimisen kokemuksia!

Saara