Tutoreiden vinkit ykkösille

Tutoreiden vinkit ykkösille

Ensimmäisen jakson ja koeviikon jo siintäessä takanamme olemme me ykkösetkin jo päässeet tutustumaan uuteen kouluumme ja lukio-opiskelun maailmaan. Monella meistä on silti varmasti mielessä paljon kysymyksiä. Tätä juttua varten haastattelimme tutoreita ja kysyimme heiltä, mitkä heidän mielestään ovat tärkeimmät asiat, jotka ykkösten tulisi painaa mieleen. Myös vinkkien tarpeessa olevien epätoivoisten tai vähemmän epätoivoisten kakkosten ja kolmosten ei kannata pelätä jatkaa lukemista. 

Lukiossa kannattaa valita aineita, jotka oikeasti kiinnostavat

Niiden aineiden opiskelu, josta et ole oikeasti kiinnostunut, on paljon raskaampaa. Mitään ei kannata opiskella vain sen takia, että siitä saa hyvät pisteet yliopistojen todistushaussa. Menestyt todennäköisemmin myös paremmin sinua aidosti kiinnostavissa aineissa, koska niihin sinulla on sisäistä motivaatiota ja haluat oppia asiat oikeasti. 

Pitää muistaa myös rentoutua ja huolehtia siitä, että omistat elämän koulun ulkopuolellakin.

Joka jaksoon ei tarvitse änkeä 7 kurssia vaan vähemmänkin riittää täysin hyvin. Tasapainon löytäminen koulun, kavereiden ja harrastusten välillä on tärkeää. Jos koulu stressaa ja tuntuu, että kavereiden näkeminen on jäänyt vähemmälle, on hyvä mennä vaikka tunniksi istumaan Kaisan Cafeeseen koulun jälkeen. Tämä helpottaa stressiä, ja aikaa koululle jää aivan tarpeeksi. Kavereiden kanssakin voi opiskella. Koulun ei siis ole tarkoitus olla koko elämä.

Aina pitää mennä mielenterveys ja terveys edellä

Mielenterveys ja terveys ovat tärkeitä asioita, jotka tulisi aina priorisoida muiden asioiden edelle. Koulustressi ja paineet johtavat helposti ahdistukseen. On tärkeää pitää huolta omasta mielenterveydestä ja jaksamisesta. Nukkuminen kannattaa oikeasti, koska se on oleellinen osa jaksamista. Apua saa monesta paikasta, jos sitä tarvitsee. Apua ja neuvoa kannattaa myös kysyä rohkeasti. Koulusta saa laadukasta, ilmaista ja ammattitaitoista apua koulupsykologilta ja kuraattorilta. Näitä mahdollisuuksia kannattaa oikeasti hyödyntää. Huippuarvosanat eivät ole mielenterveyden romuttamisen arvoisia. 

Uusiin ihmisiin kannattaa suhtautua ennakkoluulottomasti.

Muista aikataulutus!

Kaikki selkenee aikanaan.

Kaikki selkenee ajallaan, ei haittaa jos ei vielä tiedä, mitä haluaa tulevaisuudeltaan. Moni muukaan ei luultavasti tiedä. Ja vaikka kaikki ei selkenisikään, sekään ei haittaa! Moni eläkeikäinenkin etsii vielä unelma-alaansa.

Aada Ilvonen