Pääkirjoitus 3/2019

Moi kaikille,

ja hyvää keskikohtaansa kovaa vauhtia lähestyvää syksyä lätäköineen, värikkäine lehtineen ja alati kasaantuvine sanakokeineen! Moni meistä on pähkäillyt koeviikon tai ylppäreiden tuottamien haasteiden aallokossa, mutta nyt niistä on selvitty, ja on aika kääntää katseet kohti kakkosjaksoa.

26.9. vietettiin Euroopan kielten päivää, jonka tarkoituksena oli tuoda eurooppalaisia kieliä – etenkin muita kuin englantia – paremmin ihmisten tietoisuuteen. On kuitenkin muistettava, että maailmassa on noin 6500 kieltä, joista eurooppalaisia on vain murto-osa. Kaiken lisäksi eurooppalaiset kielet ovat usein todella samanlaisia keskenään: suurin osa niistä kuuluu joko germaaniseen, slaavilaiseen tai romaaniseen kieliperheeseen.

Toisissa kielissä meille itsestään selvät asiat kuten värit ja numerot ovat tuntemattomia käsitteitä. Esimerkiksi Brasilian Amazonasin alueella puhutussa pirahãn kielessä ainoat sanat väreille ovat vaalea ja tumma, ja numeroiden asemasta käytetään sanoja paljon ja vähän. Lisäksi pirahãn kielessä esiintyy ainutlaatuinen äänne [t͡ʙ̥], joka äännetään suunnilleen ääntämällä t ja pärisyttämällä huulia samaan aikaan.

Miten maailman kieliin voisi sitten tutustua? Yksi hyvä vaihtoehto on Duolingo-sovellus, jonka voi joko ladata omaan kännykkään tai vaihtoehtoisesti avata nettiselaimessa. Vaikka se ei tarjoakaan tajunnanräjäyttävän syvällisiä näköaloja opettamiinsa kieliin, on se kuitenkin hyvä alku uutta ja outoa kieltä opetellessa. Ensin voi tutustua Itä-Aasian kieliin, joita puhuu muuten noin viidesosa maailman ihmisistä, ja opetella sanomaan 你好 ja 谢谢 tai こんにちは ja ありがとう. Sitten voi siirtyä etäsukukieleemme unkariin opettelemalla ilmaisut “szia” ja “hogy vagy”. Kaikista eniten haastetta kaipaavat voivat löytää sitä navajonkielisestä tervehdyksestä yá’át’ééh tai havaijinkielisestä lauseesta “Pehea ke anilā o Espoo i keia la?”

Haastammekin kaikki tutustumaan syksyn kunniaksi uusiin kieliin, vaikka sitten Duolingossa. Jakson kuuden viikon aikana ehtisi hyvin ottaa haltuun vaikka kuusi kieltä syyssateiden hakatessa ikkunaa. Hauskoja hetkiä maailman kielten parissa, ja hyvää toisen jakson alkua kaikille!

Ville Väisänen & Maisa Mattila