Tulevaisuuden klassikoita?

Klassikot ovat arvostettuja ja puhuttelevia teoksia erilaisilta taiteen ja tieteen alueilta. Klassikon asema muodostuu yleensä monien vuosien kuluessa, mutta siihen ei aina tarvita niin paljon aikaa. Klassikoksi ei nousta kuitenkaan helposti, ja useasti klassikoista pystyy huomaamaan, miten ne ovat ansainneet asemansa. Teokset kestävät aikaa mutta ovat silti tuoreita, ja teemat pysyvät samaistuttavina ja vaikuttavina.

Klassikoiden teemat vaihtelevat hyvän ja pahan taisteluista rakkauteen, elämään ja kuolemaan. Klassikkoteos pystyy käsittelemään vaikeita asioita ja vastaamaan suuriin kysymyksiin yhteiskunnallisella ja merkittävällä tavalla. On symboliikkaa, vertauskuvia ja suoraa vaikuttamista. Teoksissa näkyvät monet ulottuvuudet ja samaistumisen tasot sekä monipuolinen sanoma. Näkökulmia tarkasteluun löytyy rutkasti. Klassikkoteos ei helposti myöskään menetä asemaansa, ja se voi olla vahvasti kytköksissä tekijäänsä tai toteuttajaansa. Tässä tapauksessa esimerkiksi urheilijat ovat teoillaan saavuttaneet jotain merkittävää ja he henkilöinä kantavat kokonaan klassikon määritelmää, kun taas kirjateoksessa teos ja kirjailija muodostavat klassikon yhdessä. 

Kolmannen jakson Äi5-kurssi kokosi pienissä ryhmissä tunnilla oppilaiden omien mielipiteiden mukaisia luetteloita mahdollisista tulevaisuuden klassikoista. Yhdessä luokka (yhteensä 29 oppilasta) käsitteli kaikkien vastaukset ja äänesti vielä, kuuluvatko ehdokkaat todella klassikoiden joukkoon. Tässä lista kaikista listatuista ja niiden saamista äänistä. 

Kirjat:Harry Potter – 29Games Of Thrones – 29Sapiens, ihmiskunnan lyhyt historia – 29Puhdistus, Sofi Oksanen – 28Mauri Kunnaksen kirjat – 28The Handmaid’s Tale – 26
TV-sarjat ja elokuvat:Harry Potter – 29Games of Thrones – 299/11 – 29 M/S Estonia – 29Avara luonto – 26Vain elämää – 25Friends – 22Putous – 20Tanssii Tähtien Kanssa – 20Love Island – 4
Urheilijat:Usain Bolt – 29Teemu Selänne – 29Cristiano Ronaldo – 28Lionel Messi – 28Kaapo Kakko – 25Iivo Niskanen – 23Teemu Pukki – 22Lauri Markkanen – 20
Uutistapahtumat: Pariisi ja Isis -hyökkäys – 29Donald Trump – 29Greta Thunberg – 29Brexit – 24
Sanoitukset:All I Want For Christmas – 28Shallow – 26Helsinki – Shangri La, Paleface – 26Stan – 23Timantit on ikuisia – 19Löikö Mörkö sisään? – 18

Näistä tuloksista voidaan huomata monia asioita nykykulttuurin ilmenemisestä. Mitkä näistä kategorioista olivat oppilaille vaikeampia nimetä kuin toiset? Uutistapahtumat kuvaavat pelkästään ulkomaalaisia tapahtumia, ja niissä näkyy politiikka. On hauskaa myös miettiä, mikä on tässä kontekstissa sanoituksen määritelmä. Eikö esimerkiksi “Löikö Mörkö sisään” ole sanoituksen lisäksi myös uutistapahtuma? Sanoitukseksi sen kuitenkin tunnistivat suurin osa oppilaista, eikä sitä uutistapahtumaksi käsitetty.

Mietitäänpä uudelleen klassikon määritelmää ja verrataan esimerkiksi Love Island -ohjelmaa ja Harry Potter -teossarjaa. Harry Potter sai jokaisen oppilaan äänen klassikkona, ja Love Island keräsi vain neljä ääntä. Voisiko tämä kertoa siitä, että lyhtyaikainen reality-viihde tavoittelee heikosti klassikon paikkaa todellisen suurteoksen vierellä, joka on ollut suurimman osan nuorista lapsuudessa ja nuoruudessa mukana. Ja ehkä “klassikkona” Love Island on saavuttanut suosionsa eri tavalla kuin Harry Potter -elokuvat. 

Nämä äänestystulokset ja alkuperäiset ehdotukset olisivat varmasti hyvin erilaisia, jos kysymyksen tulevaisuuden klassikoista esittäisi eri ikäryhmille tai eri elämäntilanteessa oleville. Jokaisella on oma käsityksensä klassikoiden maailmasta ja niiden vaikuttavuudesta. 

Teksti Anni Ropponen