Uutta kuunneltavaa puheen maailmasta

Kun Spotifyn suosikkisoittolistat on koluttu jo moneen kertaan läpi ja radiossa pauhaa vuodesta toiseen aina vain samat loppuunkuluneet hitit, on aika etsiä jotain uutta, mielenkiintoista kuunneltavaa. Tällä kertaa se ei ole musiikkia, vaan puhetta! Sekä podcastit että äänikirjat ovat kasvattaneet suosiotaan huimasti viime vuosien aikana, eikä suotta. Niitä on helppo kuunnella tilanteessa kuin tilanteessa, ja laaja valikoima tarjoaa jokaiselle jotain, oli kiinnostuksen kohteena sitten reality-tv tai politiikka.

Tutustuin itse sekä podcastien että äänikirjojen maailmaan noin vuosi sitten. Siitä lähtien bussimatkojen seurana ja sunnuntaisiivousten viihdyttäjänä minulle ovat toimineet muun muassa Antti Holma, Maria Veitola ja Jojo Moyes. Kirjat ja podit voi laittaa kätevästi taustalle pyörimään ja puuhailla muiden askareiden parissa. Toisaalta ne voi myös nauttia omassa rauhassa rentoutuen.

Puheen maailma ei tarjoa kuuntelijalle ainoastaan viihdettä, vaan lisäksi se opettaa, ottaa kantaa ja haastaa pohtimaan. Useissa asiapitoisissa podcasteissa aiheisiin pureudutaan tarkasti ja niitä käsitellään pintaa syvemmältä. Mukana voi olla myös asiantuntijahaastatteluja, jotka tuovat keskusteluun ammattimaista uskottavuutta. Podcastit ja äänikirjat voivat toimia opiskelunkin tukena. Faktapitoiset tekstit syventävät tietämystä ja antavat uutta ajateltavaa. Vieraskieliset sisällöt taas vauhdittavat kielten opiskelua.

Sekä podcastit että äänikirjat ovat kuluneen vuoden aikana nousseet jopa ilmiöksi asti. Niiden suosiota on varmasti vauhdittanut jo entuudestaan tunnettujen mediapersoonien siirtyminen uudelle alustalle. Valmiiksi kerätty kuulijakunta seuraa perässä, vaikka sisältö olisikin tyypiltään hieman erilaista. 

Puhesisällöille löytyy nykyään valtava tarjonta. Puhelimeen on ladattavissa kuukausimaksullisia sovelluksia, joissa valikoima on hyvin laaja. Tässäpä myös oiva vinkki aineettomasta joululahjasta! Jos podcastit ja äänikirjat kiinnostavat, mutta niihin ei halua laittaa rahallista panosta, ei huolta. Äänikirjoja ja etenkin podcasteja löytyy pilvin pimein myös maksuttomista palveluista, kuten Youtubesta ja E-kirjastosta. 

Tuhansien vaihtoehtojen joukosta voi olla vaikeaa lähteä etsimään 

uutta kuunneltavaa. Siksi suosittelenkin seuraavaksi omia lemppareitani.

  • Auta Antti!

Antti Holma ratkoo Auta Antti! -podcastissaan kuuntelijoiden esittämiä kysymyksiä jakamalla neuvoja ja ohjeita. Pulmat ulottuvat aina oman identiteetin etsimisestä parisuhde kriiseihin ja kuohkean vegaanisen kakun valmistukseen. Holmalla on hauska omintakeinen tyyli esittää omat ajatuksensa.  

  • Mitä vielä, Ronja Salmi?

Ronja Salmi ei pelkää tuoda esille ajankohtaisia ja eriäviä mielipiteitä nostattavia aiheita. Jaksoissa on käsitelty esimerkiksi huumeiden viihdekäyttöä, yksinäisyyttä ja seksuaalisuutta. Podcast jatkaa keskustelua Mitä mietit, Ronja Salmi ーtv-ohjelman pohjalta, mutta ei vaadi ohjelman katsomista.

  • Maria Veitola, Veitola

Maria Veitolan vaiheikas elämäkerta Veitola tuo esille kiinnostavia käänteitä Veitolan elämästä lapsuusvuosilta aikuisiälle saakka. Kirjassa käsiteltäviä teemoja ovat muun muassa uranaiseus, mielenterveysongelmat ja ihmisenä kasvaminen. Veitola toimii itse kirjan lukijana, mikä tuo lisämaustetta kuuntelukokemukselle.

  • Aino Vähäpesola, Onnenkissa

Onnenkissa on autofiktiivinen romaani, joka avaa nuoren kirjailijan, Aino Vähäpesolan elämää eloisasti, yksityiskohtaisesti ja kauniin vertauksin. Samalla se käsittelee Edith Södergrania ja hänen runojensa feminististä ulottuvuutta.

Fyysiset kirjat ovat iso osa kulttuuriamme, enkä usko niiden katoavan mihinkään uusien digitaalisten ilmiöiden myötä. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö myös kuuntelulle kannattaisi antaa mahdollisuutta. Käpertykäämme siis kaikki joululomaksi peiton alle hyvän suklaan ja koukuttavan äänikirjan tai viihdyttävän podcastin kera.

Teksti Fanni Helenius