Kuule, minä sävellän!

Monimuotoinen koulutushanke Kuule, minä sävellän avasi meille nuorille mahdollisuuden oppia säveltämisen ja yhdessä tekemisen taitoja. Me saimme säveltää sinfoniaorkesterin soittimille ammattisäveltäjien, eri alan taiteilijoiden ja Sibelius Akatemian opiskelijoiden sekä opettajien ohjauksessa.

Projekti oli monelle tärkeä myös sen kannalta, että pystyi näkemään, mitä musiikki on itselleen. Eihän sitä tietenkään yksi projekti kokonaisuudessaan voi kattaa, mutta jokainen kokemus on tärkeä ja antaa mahdollisuuden viedä eteenpäin. 

Tapiolan lukiosta projektiin osallistui sekä yksittäisiä että yhtyeenä toimivia opiskelijoita. Lopullisessa esityksessä lauluyhtye sai lisäystä muista esiintyjistä ja opiskelijat olivat hommailleet paljon itsenäisesti. Itsenäinen työ ei kuitenkaan ollut yksinäistä, sillä mukana oli eri ympäristöistä tulevia erilaisia opiskelijoita. Projekti kesti kokonaisuudessaan syksyn 2019 alusta tammikuun 2020 loppuun, ja vietimme sen ajan joskus hyvinkin tiiviisti ja toisinaan harvemmin toistemme kanssa.

Projekti eli koko ajan kuitenkin mielessä. Alussa käytimme paljon aikaa tutustumalla toisiimme erilaisten leikkien parissa. Moni meistä ihmetteli, missä se sävellysprojektin itse sävellysosuus viipyy, mutta myöhemmin oli ymmärrettävissä, että kaikella leikkimielisyydellä saattaa olla hyvinkin suuri merkitys kaavamaisessa työnteossa. Yhteinen tekeminen myös piti meidät lähellä aikuisia, jotka auttoivat meidät projektin läpi. 

Joululoman tienoilla saimme levähtää ja ottaa taukoa, mutta heti tammikuun alkumetreillä alkoi kiire ja hälinä esityksen kasaamisessa. Saimme käyttää Kansallisoopperan hulppeaa pukuvarastoa esityksen kokonaisuuden luomiseen, mikä oli mieletön mahdollisuus. Oli hienoa liittää visuaalisuus musiikkiin. Tämä muutti paljon projektin kulkua, kun saimme alkaa pala palalta kasaamaan yhteistä kokonaisuutta. 

Esityksestä tuli lopulta erittäin moniulotteinen ja lopputuloksessa näkyi koko projektin teema – yhdenvertaisuus ja monimuotoisuus. 

Lisää hankkeesta täällä.

Anni Ropponen

Video: Topi Eskelinen