Tunnelmia uusilta ykkösiltä

Lukion aloittaminen on mitä jännittävintä aikaa nuoruudessa. Se on suuri askel itsenäisyyttä ja aikuisuutta kohti. Vitsanen haastatteli kolmea uutta ykköstä juuri aloitetusta lukioelämästä: 

Haastateltavamme ovat Larissa ja Tilda-Sofia 20E:ltä sekä yksi anonyyminä pysyvä opiskelija.

1. Miltä lukio tuntuu nyt ensimmäisen jakson jälkeen?/ Miten lukio on sujunut?

Larissa: Väsyttävältä, mutta on myös helpottavaa ettei kaikissa aineissa tarvitse loistaa. Lukio ei ole sujunut tavoitteideni mukaan opiskelun suhteen, mutta paremmin kavereiden osalta kuin ajattelin.

Tilda-Sofia: Lukion alku on tuntunut välillä hieman stressaavasta ja väsyttävältä, sillä muutoksia on tullut paljon ja uuteen totutteleminen vaatii voimia. Samalla se on ollut myös todella kivaa ja olen nauttinut lukiossa olosta. 

Anonyymi: Lukio on sujunut oikein hyvin. Viihdyn lukiossa huomattavasti paremmin kuin peruskoulussa, koska saan olla vapaammin ja päättää itse omista valinnoistani.

2. Mitä odotit ensimmäiseltä koeviikolta, ja minkälaista se oikeasti oli?

Larissa: Odotin, että koeviikoilla jaksaisin keskittyä lukemaan, mutta sehän ei nyt mennyt läheskään niin. Odotin myös stressaavampaa ja tiukempaa käyttäytymistä opettajilta, mutta onneksi he olivatkin suunnilleen yhtä rentoja kuin tunneillakin.

Tilda-Sofia: Ennen koeviikkoa jännittävintä oli mielestäni, että ei tiennyt miten kaikki käytännön järjestelyt toteutuvat. Lopulta koeviikko oli aika rento ja huomasin, että siitä ei tarvitse ottaa turhaa stressiä.

Anonyymi: Koeviikko ei ollut ollenkaan niin rankka kuin luulin, päinvastoin oli rentoa ja päivät olivat kevyitä.

3. Mikä on yllättänyt Tapiolan lukiossa tai lukiossa yleensä?

Larissa: Ilmapiiri

Tilda-Sofia: Yllättävää on ollut se, kuinka nopeasti lukion tavat ovat tulleet tutuksi ja on päässyt sisälle uusiin rutiineihin.

Anonyymi: Täällä on tosi mukavia ja pääosin kypsiä ihmisiä.

4. Mikä on lempiasiasi Tapiolan lukiossa tai lukiossa yleensä?

Larissa: Musakurssit ja musalinjayhteisö

Tilda-Sofia: Parasta Tapiolassa on mukavat ihmiset ja avoin ilmapiiri, jossa on helppo tutustua myös muiden luokkien ja vuosikurssien opiskelijoihin.

Anonyymi: Vapaus olla oma itsensä ja tehdä omia päätöksiä.

5. Mitä odotit lukiolta ja miten odotuksesi ovat täyttyneet? Mikä on ollut erilaista kuin oletit ja mikä samanlaista?

Larissa: Suurin osa odotuksista lukiota kohtaan liittyi enemmänkin itseeni kuin itse lukioon, mutta sanoisin, että odotin lukion olevan paljon hankalampaa ja vaikeampaa kuin mitä se on. Tällä en tarkoita kursseja, vaan lukion muut asiat, kuten kurssivalinnat tai koeviikkojärjestelyt. Toki odotin myös lokeroita, mutta tilanne nyt on mikä on. Odotin myös vähän tiukempaa opiskelijoiden  valvomista. Sen rentous tuli positiivisena yllätyksenä.

Tilda-Sofia: Ennen lukion alkua ajattelin opiskelun muuttuvan paljon raskaammaksi ja vaativammaksi. Vaikka työmäärä onkin lisääntynyt jonkin verran, on opiskelu lukiossa osoittautunut mukavaksi ja aika rennoksikin.

Anonyymi: En odottanut hirveästi mitään, mutta ajattelin sen olevan vapaampaa, ja sitä se on ollutkin.

6. Miten korona on vaikuttanut lukioelämääsi?

Larissa: Mielestäni ei melkein mitenkään, koska en ole kokenut vielä lukion ns. normikäytäntöjä. Varmaan vain siten, että lokerot puuttuvat ja koulussa käytetään maskia.

Tilda-Sofia: Tällä hetkellä suurin koronan aiheuttama asia lukioelämässä on mielestäni sen tuoma epävarmuus tulevasta, kuten siitä joudutaanko taas etäopetukseen ja voidaanko suunniteltuja konsertteja järjestää.

Anonyymi: Ei juuri mitenkään, ainakaan vielä.

7. Mitä odotat eniten tulevilta jaksoilta ja vuosilta?

Larissa: Aktiivisempaa opiskelua 😂 Uusiin ihmisiin tutustumista ja itselle mielenkiintoisia kursseja.

Tilda-Sofia: Eniten odotan tulevilta jaksoilta opiskelun ohella kaikkia musiikkiprojekteja, joita toivottavasti koronasta huolimatta päästään toteuttamaan.

Anonyymi: Odotan, että saan valita kiinnostavia valinnaisia kursseja.

Opiskelijat vaikuttavat viihtyvän lukiossa varsin hyvin. Ja ykköset, vaikka asiat eivät sujuisikaan, muistakaa, että lukio on kehittymisen ja oppimisen aikaa. Apua on tarjolla ja vastaukset löytyvät kyllä matkan varrella. Onnittelut siis kaikille koeviikosta selviytymisestä ja tsemppiä tuleviin haasteisiin!