Kirje lukiolaiselle

Hei sinä lukiolainen. Olet sitten ykkösellä, vasta matkasi alussa tai jo pian valmistumassa vuosien työn jälkeen. Haluan nyt vain jakaa sitä pientä viisautta mitä minulle on kertynyt, ja toivottavasti kannustaa sinua eteenpäin. 

Lukion työkuorma saattaa tuntua ylitsepääsemättömän raskaalta ja ylivoimaiselta. En syytä ketään sen pelosta ja välttelystä. Homma on kuitenkin aloitettava jostain. On aina hyvä aloittaa pienestä. Tee joku lyhyt ja mielenkiintoinen tehtävä. Lue yksi sivu koulukirjaa. Opi yksi uusi sana. Siitä kaikki lähtee käyntiin. Luulisin, että jokainen meistä lukiolaisista oikeasti pitää uuden oppimisesta ja tekemisestä. Tämä into voi valitettavasti joskus kadota esseiden ja kymmenien laskutehtävien väliin. Sen löytäminen on avain motivaatioon. Parasta työtä tekee aina, kun asia oikeasti kiinnostaa. 

Älä anna lukion kurssitarjottimineen ja ylppäreineen lannistaa sinua. Ole rehellinen itsellesi siitä, mitä oikeasti haluat tehdä ajallasi. Jotkut asiat tulevat aina olemaan tylsiä ja raskaita, mutta kaiken ei tarvitse olla. Ja jos et tiedä, mitä haluat oppia, kokeile. Tutki ja testaa eri aiheita ja kursseja. Kaikille löytyy varmasti jotain. Kysy, jos et tiedä, ja neuvo muita, jos osaat. 

Opiskele itseäsi varten. Kirjoita essee, koska, no se on pakko tehdä, mutta löydä myös sen tekemisestä jotain sinulle tärkeää opittavaa. Kilpaile vain itsesi kanssa (vaikka se tuntuisi hankalalta). Älä pelkää tehdä virheitä. Tee asiat omalla tavallasi ja omaan tahtiisi. Löydä spontaani puolesi ja heittäydy hetkeen.

Lukio on oivallinen paikka kokeilla asioita. Ja toivon, että löydät itse juuri ne omat jutut ja ihmiset. Ei kannata elää muita varten. Kliseet sikseen, toivon oikeasti, sydämeni pohjasta, että voit hyvin, nukut hyvin ja koet tämän ajan tärkeäksi ja merkitykselliseksi. Lukiovuodet on aikaa kasvaa ja elää, kokea ja tuntea, olla ja etsiä. Onnea siis kaikkeen, mitä teet. Pidä itsestäsi huolta. Ja ennen kaikkea, pidä hauskaa 😉 .

Tuella ja rakkaudella, toinen lukiolainen.