Lukupiiri pyörähti käyntiin

Vuodenvaihde lomineen ja kauniine uudenvuodenlupauksineen tuli ja meni, ja vuoden ensimmäisten kuukausien aikana arjen hektinen aherrus on palannut tuttuun uomaansa. Jälleen kerran on niin, että useimmat uudenvuodenlupaukset tuppaavat jäämään tavan vuoksi suolletuksi sanahelinäksi. Ainakin yksi valopilkku kuitenkin löytyy: jonnekin kiireen keskelle kadonneen lukuharrastuksen elvyttäminen voi nyt muuttua tyhjästä lupauksesta todelliseksi tavoitteeksi, sillä uuden vuoden myötä Tapiolan lukiossa polkaistiin käyntiin lukupiiri. Toiminnan juuret ulottuvat lukion väistöaikaan.

Kymmenen vuotta sitten Espoon Kilossa, Tapiolan koulurakennuksen peruskorjauksen ollessa vielä kesken, äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Katariina Soine veti viikottain kokoontunutta lukupiiriä. Parin kolmen vuoden ajan säännöllisesti tavannut ryhmä oli varsin pieni, mutta sen pääosin novelleista koostuneen lukemiston äärellä käydyt keskustelut olivat sitäkin runsaampia.

Tammikuussa käynnistynyt ja Kilon ajoista vauhtia ottanut lukupiiri on kokoontunut kirjastossa kahdesti. Tämä niin ikään Soineen vetämä ryhmä tapaa noin kerran kuussa maanantain 8-palkilla. Sen rennoissa tapaamisissa keskustellaan edellisen kerran jälkeen luetun kirjan herättämistä ajatuksista ja kysymyksistä. Havaintoja ja huomioita jaetaan vapaasti polveillen ja tarinaa tulkiten, ja seuraavaksi kerraksi luettava teos sovitaan yhdessä.

Lämminhenkisen kirjapiirin tarkoituksena on madaltaa kynnystä tarttua kirjaan sekä tarjota foorumi lukukokemusta syventäville kirjallisuuskeskusteluille. Näistä lukupiirin antoisista kokoontumisista päästään toivottavasti nauttimaan lukiossamme vielä pitkään!